De McKerk moet het Christendom gaan redden

De achteruitgang van de kerkgang baart vele kerken zorgen. Hoe te zorgen dat mensen weer naar de kerk willen? In Amerika denken drie vrienden de oplossing te hebben gevonden: McMass, een project waarbij kerken franchisers van McDonald's worden. Dus niet meer de traditionele hostie en wijn na de dienst, maar een Happy Meal en een Big Mac.

Yves Leroi
Het logo van McMass. Beeld McMass
Het logo van McMass.Beeld McMass

'Het Christendom is niet in staat om het moderne publiek te mobiliseren', zegt Paul Di Lucca, één van de initiatiefnemers van het project. Via een crowdfundactie proberen ze McMass aan de moderne man te brengen. Naar eigen zeggen hebben ze 1 miljoen dollar nodig om het McMass-project te laten slagen. De teller staat op dit moment op 142 dollar. Het geld zou worden gebruikt om de franchiselicentie te kopen en om het restaurant in een kerk te bouwen. Er heeft zich nog geen kerk aangemeld die aan het project mee wil werken.

Grap

McMass was in eerste instantie onderdeel van de jaarlijkse Hackathon, een wedstrijd waarbij verschillende groepen strijden om het slechtste idee van het jaar. Het lijkt er dus op dat McMass een grap is, en het voorlopig niet de bedoeling is om echt een kerk in een McDonald's te plaatsen. Desgevraagd zei initiatiefnemer Di Lucca dat hij 'Hoopt dat het project mensen laat nadenken over nieuwe manieren om kerken naar de 21e eeuw te brengen. We hopen dat de McDonald's-kerk werkelijkheid wordt, ook al realiseren wij ons dat het geld bij elkaar krijgen moeilijk wordt.'

T-shirts en stickers

Een filmpje op de crowdfundpagina legt de filosofie achter McMass uit.
Elk jaar daalt het aantal kerkgangers met zo'n drie miljoen, terwijl McDonald's per dag 70 miljoen mensen serveert. Door een McDonald's in een kerk te bouwen, hopen de initiafnemers achter McMass kerken opnieuw financieel gezond te maken en zo minder kerken te laten sluiten. Door geld te doneren op de crowdfundpagina, kun je cadeaus ontvangen als een McMass t-shirt of stickers met de hashtag #Feast4Jesus.

'We zijn ons ervan bewust dat veel mensen dit als een idioot idee zullen zien', zegt Di Lucca. 'Maar door een kerk en een McDonald's te combineren kunnen we een zelfonderhoudende en populaire kerk creëren, en een ongekend McDonald's restaurant.'

Meer over