De Maurikse zedenzaak gereconstrueerd

Elk jaar komen tienduizend kinderen uit heel Europa naar een Nederlands gastgezin om er vakantie te vieren. Voor de bemiddeling tussen kinderen en gastgezinnen zijn ongeveer veertig kinderhulporganisaties actief, waarvan Europa Kinderhulp en Pax Christi de grootste zijn....

Het zijn organisaties waarvan de bestuursleden elkaar in rap tempo opvolgen, die zwaar op goedwillende vrijwilligers leunen en die aan alle kanten tekortschieten bij de controle van gastgezinnen. Dat is het beeld dat opdoemt bij het bekijken van de vijfde aflevering van de achtdelige serie Ongelooflijke verhalen, vanavond bij de KRO.

Ongelooflijke verhalen bestaat sinds vijf jaar. Hoewel de titel broodje aap-achtige onthullingen doet vermoeden, tracht het programma aan te tonen hoe bizar de werkelijkheid kan zijn.

De rode draad is al vijf jaar dezelfde, zegt redactrice Claudi Hulshof: 'We laten zien hoe mensen die om de één of andere reden in de problemen zijn geraakt, steun zoeken bij een bevoegde instantie en daardoor nog dieper in de ellende zakken.'

Die instanties zijn vanavond politie en justitie, en hun falen betreft de 'Maurikse zedenzaak'. In Maurik, een dorpje in de Betuwe, werd in augustus vorig jaar een echtpaar gearresteerd dat jarenlang als gastgezin had opgetreden voor kinderhulporganisaties. Zij verleenden onderdak aan meisjes tussen negen en veertien jaar oud. De logeetjes werden echter door hen aangerand en verkracht.

Een aantal kinderhulporganisaties zette het echtpaar op de zwarte lijst. Zo besloot Pax Christi geen meisjes meer bij het Maurikse stel onder te brengen nadat de politie een fotorolletje had onderschept met 36 naaktfoto's van een van de kinderen. Europa Kinderhulp, eveneens gealarmeerd, bracht de gedragingen van het echtpaar onder de aandacht van collega-organisaties.

In Ongelooflijke Verhalen komen voorzitters en ex-voorzitters van die organisaties aan het woord die, áls ze al iets vermoedden, toch niet tot actie overgingen. Want 'uit niets bleek dat het kind het onprettig vond bij die mensen' en 'we lieten haar maar zitten want de vakantie zou over twee dagen toch afgelopen zijn'.

De enkeling die wel actie ondernam, werd door de politie afgescheept. Directeur Kuipers van kinderhulporganisatie Symbiose zegt dat hij al in 1996 naar de politie in Maurik en Culemborg stapte, waar hij te horen kreeg dat het kind dat op dat moment bij het echtpaar verbleef, onder de hoede van justitie zou worden gebracht. Het meisje zat echter haar hele 'vakantie' in Maurik uit.

Meer over