De marathon

PAULINE KLEIJER

De marathon

Regie: Diederick Koopal.

Distributeur: Benelux Film

Het komt niet vaak voor dat een Nederlandse film zo lang in de bioscoop blijft draaien als De marathon. Bijna vijf maanden geleden ging de komedie in première en nog altijd zijn er dagelijks vertoningen, zelfs nu de film al op dvd is verschenen.

De marathon is een echte hit, en terecht: het verhaal over vier Rotterdamse garagemedewerkers die hun bedrijf voor de financiële ondergang proberen te behoeden door een marathon te lopen, is even geestig als ontroerend.

De dvd-uitgave lijkt, naast de film zelf, veel aardige extra's te bevatten. Maar dat valt tegen.

De making of blijkt een eerder door RTL uitgezonden, kort drieluik te zijn vol melige interviewtjes waar niemand veel wijzer van wordt. Het filmpje met de veelbelovende titel 'Echt Rotterdams' is een flauwe compilatie van vloekende en scheldende personages. En dan is er nog een handvol verwijderde scènes en bloopers - voornamelijk van in de lach schietende acteurs.

Jammer, want er had meer in gezeten. Leuk is in elk geval wel de manier waarop de rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam achter de schermen tot uiting komt, vooral dankzij de Rotterdamse acteur Martin van Waardenberg, die het oorspronkelijke idee voor de film leverde. Tijdens de opnamen in Amsterdam, waar een paar scènes zich afspelen, zegt hij vriendelijk: 'Best mooi hoor, Amsterdam. Ze hebben grachtenpandjes, ze hebben alles. Het is alleen verzakt.'

undefined

Meer over