De marathon, Iron Man, Batman

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij. Beeld De marathon
Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.Beeld De marathon

De marathon (Diederick Koopal, 2012) RTL 4, 20.30-22.40 uur.

Er is geen redden meer aan. Dat heeft de arts garagehouder Gerard (Stefan de Walle) zojuist laten weten. Een woekerende kanker. Drie maanden, een half jaar. Hoogstens. Nu staat Gerard bij de afsprakenbalie om zo snel mogelijk zijn eerste chemokuur te kunnen doen. Een ogenblik zien we zijn gezicht. Tja, zie je hem denken, had ik misschien toch niet zo lang moeten wachten, en ja, dan zit het er binnenkort toch op, dat wordt nog wennen, en wie zal ik het wanneer vertellen? Het wordt niet gezegd, maar je ziet de gedachten door zijn hoofd spoken omdat Stefan de Walle, hoofdrolspeler in De Marathon, een meer dan uitmuntende acteur is. Dus als de goedzak die hij speelt een paar seconden later zijn ziekenhuispas in de prullenbak gooit en uit het ziekenhuis verdwijnt zonder een afspraak gemaakt te hebben, snap je dat.

Het zijn sowieso de acteurs die van De Marathon een feest maken. Met de film begeven makers Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk (scenario) en reclameman Diederick Koopal (regie) zich op het terrein waarop Engelsen normaal gesproken uitblinken: de buddyfilm. Daarin zet een groepje zich, vaak voor een goed doel, aan een schier onmogelijke opgave. Hier zijn het de vier mannen uit Gerards garage die gesponsord de Rotterdamse marathon gaan lopen als laatste redmiddel voor de financieel op instorten staande zaak.

Het is de komedie met een lach en een traan, waarin nu dus ook Nederland kan uitblinken. Of beter gezegd Rotterdam, want De Marathon is door en door Rotterdams. De lol zit in de in fraai dialect gesproken dialogen, de overdaad aan gevloek, de platte grappen en het gevit op de hoofdstad. Uitgesproken door een jaloersmakend acteursensemble (o.a. Ariane Schluter, Frank Lammers, Cynthia Abma, Marcel Hensema en Mimoun Oaïssa) dat zijn plezier niet verbergt. De traan komt voort uit Gerards ziekte en uit de kruisen die zijn collega's met zich meedragen. Maar wat de film écht boven een aangenaam genrestuk uittilt, is Stefan de Walle, die van zijn simpele en warme personage een klassieker maakt die vanaf nu als de standaard voor de gewone, deugende man mag gaan gelden.

Iron Man (Jon Favreau, 2008) RTL 7, 20.30-23.00 uur.

De titelheld in deze uitzinnige bewerking van de stripboeken van Stan Lee is een zelfvoldane, welgestelde wapenfabrikant met een zwak voor drank en vrouwen. Tijdens een raketpresentatie in Afghanistan wordt hij gegijzeld, waarna hij tot inkeer komt. Hij ontwerpt voor zichzelf een ijzeren pakje waarin hij de wereld gaat redden, zij het met de nodige weerzin tegen het onbenul dat hij op zijn weg aantreft. Hoofdrolspeler Robert Downey Jr. stond erop dat hij met regisseur Jon Favreau aan het script mocht werken, omdat hij zijn peronage de juiste toon wilde geven: ergens tussen slapstick en superheldendom in. Dat is gelukt.

The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008) Veronica, 20.30-23.35 uur.

Tweede deel van Christopher Nolans Batman-trilogie is inmiddels een klassieker, bovenal dankzij de overrompelende vertolking van slechterik The Joker. Ooit werd die al niet onverdienstelijk belichaamd door Jack Nicholson, maar die vertolking verbleekt bij wat Heath Ledger ten beste geeft. Hij is in het bij Nolan toch al intens duistere Gotham City een onpeilbaar slechte, amorele schurk die succesvol uit is op het creëren van chaos.

Meer over