De mannenmagneet

Twaalf films met Marilyn Monroe in de hoofdrol zijn uitgebracht in een dubbele dvd-boxset. Plus een fascinerende documentaire over haar laatste filmdagen....

Er is een foto van Marilyn Monroe die als geen andere haar seksueel magnetisme in beeld brengt. We zien haar van achteren, in een zwarte cocktailjurk met open rug, terwijl ze een ruimte binnengaat die hoofdzakelijk gevuld is met mannen in pakken. De fotograaf drukte af op het moment dat er wel zes of zeven mannenhanden het beeld binnendringen, uit alle richtingen, op weg naar de rug, de billen, de schouders, naar enig onderdeel van het lichaam van Marilyn Monroe.

In The Final Days, een fascinerende reconstructie van haar laatste maanden bij 20th Century Fox, zie je de magneet ook in actie. De laatste film waaraan zij werkte was Something's Got To Give (regie George Cukor) die nooit afgemaakt zou worden. Fox ontsloeg haar halverwege de opnamen en kort daarna, op 5 augustus 1962, stierf ze. In The Final Days zijn nooit eerder vertoonde rushes verwerkt. Ondanks haar chronische griep, liefdesverdriet (naar verluid om Bobby Kennedy), overmatig alcoholgebruik en een serieuze verslaving aan slaapmiddelen, is ze mooier dan ooit.

Er is een scène waarbij het tussen haar en haar tegenspeler Dean Martin net niet tot een omhelzing komt, die een aantal keren over moet. Als het voor de vierde keer misgaat wordt het Martin te veel. Cukor heeft al 'cut!' geroepen als hij Monroe plots beetpakt en alsnog tegen zich aandrukt. Oops!, zie je hem denken; direct laten zijn handen weer los en flapperen nerveus weg. De magneet. Monroe slaat er nauwelijks acht op, alsof ze dit voortdurend meemaakte, en getuige die partyfoto was dat waarschijnlijk ook zo.

The Final Days laat vooral zien hoe rond zo'n zeldzame magneet een complete industrie kan verrijzen, en hoe die machinerie vervolgens hulpeloos stilvalt als de magneet eens een dagje geen zin heeft om te stralen. En hoe de magneet, gereduceerd tot stralingsbron, ten slotte geen andere uitweg ziet dan zichzelf te doven. (Dat had ze gedacht!)

Dertig films maakte ze in veertien jaar en twaalf daarvan zijn nu heruitgebracht in de dubbele dvd-boxset The Mari lyn Monroe Diamond Col lection. De films zijn schitterend gerestaureerd (technisch toegelicht met vooren na-fragmenten), er zijn nooit eerder vertoonde scènes, er zijn making ofs en featurettes, er is die documentaire en er is een 'voltooide' versie van Something's Got To Give, kortom, het is een diamantmijn. En dat voor nog geen 100 euro per box!

Meer over