Nieuws

De man die Chávez opnieuw aan de macht hielp, sterft in Venezolaanse cel

Twee decennia geleden leidde Raúl Baduel een militaire operatie om Hugo Chávez weer aan de macht te brengen. De socialistische Venezolaanse president promoveerde hem tot minister van Defensie. Later zou Baduel zich echter tegen het staatshoofd keren. Hij stierf als gevangene van het regime.

Hugo Chávez (links) en Raúl Baduel (rechts) in 2006. Beeld AP
Hugo Chávez (links) en Raúl Baduel (rechts) in 2006.Beeld AP

Een van Venezuela’s meest prominente politieke gevangenen is niet meer. ‘We betreuren het overlijden van Raúl Isaias Baduel’, berichtte het Venezolaanse hoofd van het OM, Tarek Saab, dinsdagavond op Twitter. Baduel (66) overleed aan de gevolgen van covid-19, stelde Saab, al had hij een eerste vaccinatie gekregen en ontving hij medische zorg. Het overlijden van Baduel is groot nieuws in het Zuid-Amerikaanse land. De voormalig defensieminister veranderde gedurende zijn leven van vertrouweling in een van Chávez’ voornaamste critici.

In 2002 beleefde de socialistische populist Hugo Chávez een van de moeilijkste momenten uit zijn presidentschap. In april van dat jaar groeide een vakbondsprotest uit tot een massaal volksprotest in hoofdstad Caracas. Chávez was toen twee jaar aan de macht. Demonstranten tegen zijn regering botsten met zijn aanhangers rond het presidentieel paleis. Het leger weigerde om het protest neer te slaan, arresteerde Chávez en eiste diens ontslag.

In de chaotische 47 uur waarin Chávez de macht kwijt was, speelde legerleider Raúl Baduel een cruciale rol. Baduel was commandant van de parachutistenbrigade en voegde zich, samen met andere gematigde militairen, niet naar de wensen van de coupplegers. Hij gaf leiding aan ‘operatie herstel van de waardigheid’, een missie om Chávez te bevrijden. Onder andere zijn steun droeg eraan bij dat Chávez nog geen twee dagen na zijn arrestatie terugkeerde in het presidentieel paleis.

Vier jaar later – Baduel was inmiddels in rang gestegen tot generaal – benoemde Chavez hem tot minister van Defensie. Daarna brokkelde de liefde tussen de mannen snel weer af. In 2007 bekritiseerde Baduel Chavez’ plannen om de grondwet te herschrijven. De generaal keerde zich tegen de wetswijziging die de president meer macht zou geven en de staat meer ruimte om eigendommen te nationaliseren. Chávez beschouwde de kritiek als verraad.

Gedurende de laatste jaren van Chávez’ regime bracht Baduel door in de gevangenis. En ook nadat de president in 2013 overleed aan kanker bleef de voormalig defensieminister vastzitten onder het regime van Nicolás Maduro. Tussen 2015 en 2017 was hij even vrij om vervolgens toch weer door de staat te worden gearresteerd. Deze week stierf de voormalige bondgenoot van Chávez in een cel van de Chavistische regering. De Venezolaanse oppositie betichtte de staat van dood door nalatigheid. Baduel is de tiende politieke gevangene die sterft in gevangenschap onder de regering van Chávez en diens opvolger Maduro.

Meer over