De maan werd geknipt

Het is altijd leuk om op een dvd ‘deleted scenes’ aan te treffen, delen van de film die de eindmontage niet haalden....

Dat geldt ook voor de meeste weggelaten scènes uit Up in the Air, waarin George Clooney een tevreden man met bindingsangst speelt – hij is liever alleen dan samen, en liever onderweg dan thuis. Pas wanneer zijn baan gemoderniseerd dreigt te worden en hij onverwacht zijn ideale vrouw ontmoet, ziet hij in dat banden niet altijd hoeven te knellen.

De film van Jason Reitman, die eerder succes boekte met Thank You for Smoking en Juno, was begin dit jaar goed voor zes Oscarnominaties. Reitman verzorgt op de dvd ook het audiocommentaar. Hij is een snelle en makkelijke prater, die helder kan uitleggen waarom hij bepaalde beslissingen nam.

De meeste weggelaten scènes op de dvd van Up in the Air (de tegelijk uitgebrachte bluray-versie bevat vreemd genoeg andere weggelaten scènes) blijken simpelweg overbodig. Toch is er ook één die die de film wel eens beter had kunnen maken: een droomscène, waarin Clooney in een ruimtepak over een vliegveld dwaalt, om uiteindelijk op te stijgen. Het levert een prachtig beeld op, dat op een ingetogen manier het thema van de film versterkt.

Meer over