De lunchpauze van 7 mei: paleis beklad en minder, minder... vakantiegeld

In deze Lunchpauze bent u in een keer bijgepraat over de verkiezingen in Groot-Brittannië, welke films u moet zien en de toekomstige (groene) metamorfose van de Seine-oever in Parijs.

Anna van den Breemer
null Beeld anp
Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

- Helaas: de jaarlijkse vakantiebijslag valt dit jaar voor veel werknemers fors lager uit. Dit komt door de veranderingen in de heffingskortingen en arbeidskorting. Vooral de hogere inkomens zijn de klos.

- Het Paleis op de Dam in Amsterdam is afgelopen nacht beklad met de tekst 'Fuck de Koning'. Er komt een onderzoek naar wie hierachter zit. Het lijkt een reactie op de vervolging van deze man.

- In Groot-Brittannië kan men tot 23.00 uur naar de stembus. De verwachting is dat geen van de twee grote partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van oppositieleider Ed Miliband, de absolute meerderheid behaalt.

- Het vrachtschip Tigris van de Deense rederij Maersk is vrij. Iran nam het schip eerder in beslag omdat Maersk een schuld zou hebben bij Pars Talaie, een Iraans bedrijf.

Het Paleis op de Dam. Beeld anp
Het Paleis op de Dam.Beeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Meeeeeeeeessssssiiiiiiiiiiiiiii, zong Camp Nou in aanbidding. Heeft u Barcelona-Bayern gisteravond gemist? Het wedstrijdverslag praat u bij. 'Lionel Messi, in het shirt van Barcelona, scoorde twee keer tegen Bayern München, dat zich tot de 77ste minuut kansrijk waande.

Aaf Brandt Corstius in haar column Aaf ziet sterren over die veelbesproken foto van Doutzen Kroes en Sunnery James. 'Als dit allemaal niets met pr en managers te maken heeft en gewoon een spontaan geschoten kiekje is: waarom zet je dan eigenlijk op je sociale media dat je gisteravond met je man naar bed bent geweest?' (+)

Hij haalde de wereldpers: de Poolse burgemeester Robert Biedron. Hij komt openlijk uit voor zijn homoseksualiteit en dat is voor een gedreven politicus op zijn minst een obstakel in een land waarin de moraal nog in grote mate wordt gedicteerd door de katholieke kerk. Correspondent Jan Hunin ging bij hem op bezoek in provinciestad Slupsk. 'Polen is veel minder conservatief dan tien jaar geleden.' (+)

null Beeld Doutzen Kroes/Instagram
Beeld Doutzen Kroes/Instagram

Recensies

Het is donderdag en dus een kleine greep uit de filmrecensies. In Those Who Feel the Fire Burning (vijf sterren!) van de Nederlandse regisseur Morgan Knibbe slaat de hoofdpersoon overboord als hij in een gammel bootje Europa probeert te bereiken. Vervolgens dwaalt hij als geest door de straten en sloppen van Zuid-Europa - het rafelige niemandsland dat hij levend had willen bereiken. 'Je kunt niet wegkijken, zo gruwelijk én mooi is het.'

The Dark Horse (vier sterren) is een Nieuw-Zeelands drama over een Maori-familie en de rauwe werkelijkheid van armoede, alcoholisme en criminaliteit. 'Het is een sterk en hartverwarmend verhaal, dat nergens een te zoet melodrama wordt.' Hoofdpersoon Cliff Curtis speelde eerder al een Colombiaanse kartelbaas Pablo Escobar en een Libanese hezbollahsjeik. Deze zomer zou 's werelds bekendste acteur van Maori-afkomst weleens kunnen doorbreken bij het grote publiek. (+)

Praten doen ze amper, de merkwaardige Bonnie en Clyde in de film I'm the Same, I'm an Other (vier sterren). De Vlaamse regisseur Caroline Strubbe registreert al net zo stil en commentaarloos als haar hoofdpersonen. Een krantenknipsel, dat is het enige dat de kijker als achtergrondinformatie meekrijgt.

Those who feel the fire burning Beeld IDFA
Those who feel the fire burningBeeld IDFA

Columns en opinie

Voorzitter Bosma - Ariejan Korteweg
Anouchka van Miltenburg laat zich als Kamervoorzitter graag vervangen. Favoriete vervanger van de Kamerleden is Martin Bosma. 'Iedereen ondergaat dezelfde licht ironische behandeling: 'Het woord is aan mevrouw Gesthuizen die zoals gewoonlijk hijgend - ik bedoel: precies op tijd - binnenkomt.' (+)

'We zullen Hans Jansens strijdbare stem node missen'
'Hans Jansen wekte ons uit alle zoete dromen. Als arabist wist hij heel goed dat 'islam' niet vrede betekende, maar onderwerping', schrijft Chris Rutenfrans in een opiniestuk. 'Typerend voor zijn betoogstijl is dat hij daar dan graag aan toevoegde dat na die onderwerping inderdaad vanzelf de vrede intrad.'

Floortje Smit - Neukbaar
Hoe ben je zo snel zo ver gekomen, buiten het feit dat je goed kunt pijpen?' Zomaar een zin die vrouwen op een filmset ooit naar het hoofd geslingerd kregen, volgens een nieuw platform. 'Het feminisme neemt in Hollywood revolutionaire vormen aan', schrijft Floortje Smit in haar column. (+)

Grabbelton Internet

Lekker flaneren door het groen, zonder toeterende auto's, middenin de stad. Als het aan burgemeester van Parijs Anne Hidalgo ligt, wordt de rechter oever van de Seine omgetoverd tot een voetgangerszone die loopt van Place de la Bastille tot aan de Eiffeltoren. Een ambitieus plan dat 8 miljoen gaat kosten. Er zijn al enkele artist impressions te bekijken, zie hieronder.

(tekst loopt door onder plaatje)

Metamorfose van de Seine. Beeld Luxigon via The Guardian
Metamorfose van de Seine.Beeld Luxigon via The Guardian

Hoe is het om al 46 jaar Big Bird, de Amerikaanse versie van Pino, te spelen? Acteur Caroll Spinney vertelt erover in een nieuwe documentaire die gisteren in première ging. Zoals dat hij bijna was omgekomen in 1986 tijdens de ramp met de spaceshuttle Challenger. De acteur was gevraagd om mee te vliegen. Toen de shuttle explodeerde, dacht Spinney 'Jeetje, daar had ik aan boord moeten zitten'.

Big Bird met Laura Bush in 2002. Beeld afp
Big Bird met Laura Bush in 2002.Beeld afp

Elke middag op mobiel?

Wilt u dit overzicht elke middag op uw mobiele telefoon ontvangen via Whatsapp? Klik dan hier.

Meer over