De lunchpauze van 4 mei: Wilders dankt God én #Bookface

Je nodigt als debatcentrum een bedreigde tekenaar uit, wat komt daar allemaal bij kijken? En: hoe lang duurt een tandartsverdoving? In een paar minuten bent u op de hoogte van het laatste nieuws en de prikkelendste opinie via deze Lunchpauze.

Anna van den Breemer
Zwaarbewapende politieman bij de cartoonexpositie in Garland. Beeld epa
Zwaarbewapende politieman bij de cartoonexpositie in Garland.Beeld epa

De ochtend in vogelvlucht

'Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen' schreef Geert Wilders in een tweet, nadat twee schutters het vuur openden op een expositie van Mohammedcartoons in een congrescentrum nabij Dallas in de staat Texas. Over de identiteit van de aanvallers en hun motieven is nog niets bekend.

De Australische politie maakt geen excuses voor de rol die zij speelde bij de arrestatie van de drugssmokkelaars die vorige week werden geëxecuteerd in Indonesië. Politieman Mile Phelan: 'Ja, ik wist dat het overhandigen van de informatie ertoe zou kunnen leiden dat zij de doodstraf zouden krijgen.'

De twee dodelijke slachtoffers van de botsing tussen een scooter en een trein in Geleen waren 14-jarige jongens, allebei uit Limburg.

Volgens de Israëlische president Reuven Rivlin leggen de protesten in Tel Aviv (tegen politiegeweld) een 'open, bloedende wond in de Israëlische samenleving bloot'.

Agenten in Garland, waar de expositie van Mohammedcartoons in een congrescentrum werd gehouden. Beeld epa
Agenten in Garland, waar de expositie van Mohammedcartoons in een congrescentrum werd gehouden.Beeld epa

Voor aan de lunchtafel

Zangeres Eefje Visser bracht twee succesvolle albums uit, is gast bij De Wereld Draait Door, geeft uitverkochte concerten. Hoe je het wendt of keert, dan ben je gearriveerd in Nederland. Het is alsof ze zich verzet tegen die status. Dan zegt ze dingen als: 'Het is een egoïstisch beroep. Ik wil mijzelf niet kwijtraken.' Lees hier het profiel. (+)

Het is niet makkelijk de rug recht te houden als je een omstreden gast uitnodigt, zoals de Deense 'Mohammedcartoonist' Kurt Westergaard. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie in Amsterdam, vertelt over het circus omtrent de veiligheidsscenario's. 'Het heftigst was anderen tot de keuze te moeten dwingen: zwicht ik voor de angst of niet?' (+)

'De eerste keer dat we gingen schieten, deed ik dat het beste van iedereen. Had ik op de kermis geleerd, denk ik', vertelt Oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes. 'Ik kreeg meteen een opleiding tot brenschutter. Ik kon alleen niet zo goed zien. Bij de keuring keek ik stiekem naar de letters op de kaart en leerde ze uit mijn hoofd.' (+)

Meivakantie dus eindelijk tijd voor de tandarts. Maar hoe lang houdt een verdoving bij de tandarts aan? Lees hier het antwoord. (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Zangeres Eefje Visser. Beeld anp
Zangeres Eefje Visser.Beeld anp

Recensies

Vier sterren voor de nieuwe show van Johan Fretz en Marcel Harteveld. 'De kwaaltjes van hun eerste programma, waarin Fretz het hoogste woord had en Harteveld de rol van muzikale aangever had, zijn nu opgelost. Het is een echt duo geworden en door de dialogen kunnen ze ook wat dieper in elkaars ziel wroeten.'

'Zelden was de constructie 'het was maar een droom' zo betekenisvol, zo roerend, en zo fataal', schrijft recensent Frits van Waar over Orphée et Eurydice van regisseur Floris Visser. Vijf sterren krijgt de voorstelling.

Lees alle recensies op Volkskrant.nl/recensies

Johan Fretz (l) en Marcel Harteveld (r). Beeld Ferdy Vermeulen
Johan Fretz (l) en Marcel Harteveld (r).Beeld Ferdy Vermeulen
Foto van de voorstelling Orphée et Eurydice. Beeld Marco Borggreve © Nederlandse Reisopera 2015
Foto van de voorstelling Orphée et Eurydice.Beeld Marco Borggreve © Nederlandse Reisopera 2015

Columns en Opinie

René Cuperus - De Wederopbouw-mist rondom schuld, boete en lijdzaamheid (+)
'Ik zal me minuten helemaal concentreren op de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Mijn gedachten zullen niet afdwalen naar die Nederlanders die omkwamen bij oorlogssituaties en vredesoperaties ná 1945 (Celebes, Korea, Kunduz).'

Sheila Sitalsing - Traplift (+)
'Er zijn heel veel mensen in heel veel gemeenten die allang niet zomaar meer een traplift vergoed krijgen. Of een scootmobiel, of een rolstoelbusje, of één van die vele andere halfvergane symbolen van de voorheen de verzorgingsstaat. Het zijn heus geen uitzonderlijke fascisten, daar in Alphen.'

Aaf Brandt Corstius - Vakantie overleven op winderig Waddeneiland (+)
Zo liep ik elke dag rond het avonduur achter mijn kinderen aan terwijl ik gilde: 'Ja, je hebt het warm, dat weet ik, maar je moet deze jas/sjaal/wollen muts/flanellen pyjama aan voordat je het koud krijgt. Wie eenmaal afkoelt, warmt nooit meer op!'

Olaf Tempelman - Wat zoude gij dan doen? (+)
'Wie naar Vught mocht, had geluk - dat gerucht stamde van mensen die de omgeving kenden. Die omgeving was prachtig, bij de Vughtse heide en het strand van het recreatiemeer de IJzeren Man, met zijn glinsterend water. Maar tussen de barakken en het strand stonden wachttorens, prikkeldraad en SS'ers met honden.'

Nabestaanden leggen bloemen bij het monument tijdens de herdenking ontruiming Kamp Vught. Beeld anp
Nabestaanden leggen bloemen bij het monument tijdens de herdenking ontruiming Kamp Vught.Beeld anp

Grabbelton Internet

Wie moeten Top Gear 2.0 gaan presenteren, nu Jeremy Clarkson weg is? Volgens de Britse pers heeft de BBC een nieuw trio op het oog. Namelijk: acteur Philip Glenister, voormalig model Jodie Kidd en presentator Guy Martin. Als u niet weet wie dit zijn, lees het hier.

U denkt misschien aan palmbomen, witte stranden en vakantie wanneer u aan de eilanden in de Stille Oceaan denkt. Maar er is nog iets anders wat deze plek speciaal maakt: hier wonen de dikste mensen op aarde. In de top 10 van landen met zwaarste mensen bevinden zich negen landen uit deze regio.

Tropisch strand. Beeld epa
Tropisch strand.Beeld epa

Minitrend onder medewerkers van de bibliotheek: #bookface. Het idee is om je gezicht of ander lichaamsdeel strategisch bij een boekcover te houden zodat het lijkt alsof de twee in elkaar overlopen. Het is bedoeld als manier om boeken onder de aandacht te brengen op Instagram en Twitter. Lees erover in The New York Times.

Gluren bij de buren; iedereen doet het wel eens. De fotograaf Gail Albert Halaban maakte er een serie over.

Elke middag op mobiel?

Wilt u dit overzicht elke middag op uw mobiele telefoon ontvangen via Whatsapp? Klik dan hier.

Meer over