De lunchpauze van 30 april: Ryan Gosling wordt verscheurd en boksen om miljoenen

Twee Ryans deze lunchpauze, Adams en Gosling, plus het meest lucratieve boksduel ooit, filmrecensies, de scherpste columns, het laatste nieuws en prachtige kleurenfoto's van een dame in het rood.

De 15-jarige Pema Lama werd vandaag levend onder het puin vandaan gehaald in Kathmandu. Beeld reuters
De 15-jarige Pema Lama werd vandaag levend onder het puin vandaan gehaald in Kathmandu.Beeld reuters

Een groep studenten heeft weer een pand van de Universiteit van Amsterdam bezet. Deze keer gaat het om het Service en Informatiecentrum aan de Binnengasthuisstraat in Amsterdam. De bezetters zijn boos dat 1 mei geen vrije dag meer is. Aan het einde van de ochtend vertrokken de studenten weer.

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal, traditioneel de zwakste periode van het jaar in de luchtvaart, een iets kleiner verlies geleden dan een jaar eerder. Onder de streep kwam het bedrijf 559 miljoen euro tekort, tegen 608 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2014.

Reddingswerkers in de Nepalese hoofdstad Kathmandu hebben een tienerjongen levend onder het puin vandaan gehaald. Hij zat vijf dagen vast tussen twee ingestorte vloeren van het Hilton Hotel.

Bij verkeersongevallen in Nederland zijn vorig jaar 570 mensen om het leven gekomen. Dat is evenveel als in 2013.

Voor aan de lunchtafel

300 tot 400 miljoen dollar (274 tot 366 miljoen euro) kan de opbrengst worden, het goedkoopste kaartje kost ongeveer 3.400 dollar, 99 dollar moet er betaald worden om het duel te zien via betaalstations HBO of Showtime, en dan zijn er nog de boksers zelf. Het duel tussen Floyd Mayweather (VS) en Manny Pacquiao (Filipijnen) zaterdag heeft alles in zich om het meest lucratieve boksduel ooit te worden. Nog wat getallen: Mayweather kan er volgens conservatieve schattingen 180 miljoen aan overhouden bij winst, Pacquiao 120 miljoen. Mayweather is 38, Pacquiao 36, de Amerikaan is 1,73 meter, de Filipijn 1,69 meter. Blijft over: de wedstrijd zelf. Want oh ja, er moet nog gebokst worden. Wordt het een spectaculair gevecht van enig statuur? (+) De boksers zijn zo klein allebei.

Mayweather (links) en Pacquiao tijdens een persconferentie gisteren. Beeld getty
Mayweather (links) en Pacquiao tijdens een persconferentie gisteren.Beeld getty

Ryan Gosling is verscheurd. Nou ja, zijn regiedebuut Lost River dan. Voor de film liet de steracteur (34) onvoorspelbare dingen gebeuren in de vervallen straten van Detroit. Lost River doet denken aan het werk van David Lynch - tot onvrede van veel critici, die de film neersabelden. Hoe vindt Gosling dat zelf? 'Je hóeft een film niet goed te vinden. Of misschien vond je hem nu goed, maar als je 'm over een paar jaar nog eens ziet niet meer. Dat kan ook.' (+)

En wat vindt recensent Berend Jan Bockting? De film is naïef en ondoordacht, maar wel compromisloos naïef en ondoordacht. Drie sterren voor een mooi gefotografeerde mislukking.

(tekst gaat verder onder de video)

Acteur en nu regisseur Ryan Gosling. Beeld afp
Acteur en nu regisseur Ryan Gosling.Beeld afp

Lees ook dit interview met Gerhard Wiese (87), in de jaren zestig een van de juristen achter het eerste Duitse Auschwitzproces (+). Door zijn werk werden de gruweldaden van het kamp onthuld. Een personage in de film Im Labyrinth des Schweigens is op hem gebaseerd. 'Het Duitse volk werd getoond wat er in de kampen echt was gebeurd. Die bewustwording is van groot belang geweest.'

De recensie van Im Labyrinth des Schweigens: een beetje stugge, ouderwets tv-achtige film.

Columns en opinie

Peter de Waard - Is de keuze Poetin of de chloorkip? (+)
'De kritiek op TTIP is vooral ingegeven door eng nationalisme. De voordelen worden nauwelijks meer belicht.'

Sylvia Witteman - Cave Canem (+)
'Het heeft iets ongemakkelijks, willekeurige voorbijgangers aanklampen om de weg naar het bordeel te vragen, maar als je in Pompeii bent wordt het je toch niet al te zwaar aangerekend.'

Jean-Pierre Geelen - Puber (+)
'Nu de generatiekloof niet meer bestaat, kan geen kind nog lastige puber zijn.'

Wouter Bos - Oneens of onbekwaam? (+)
'Dat er in de gesprekken met de Grieken onwil een rol speelt, was te verwachten; dat er ook sprake van onkunde is, is veel erger.'

Arnon Grunberg - Decriminaliseren (+)
'Werkelijke verandering in getto's zou moeten beginnen met het decriminaliseren van drugshandel en drugsgebruik. Daarmee zou een belangrijke oorzaak van politiegeweld komen te vervallen.'

Veel meer columns en opinie op Volkskrant.nl/opinie

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Recensies

Donderdag, dus filmdag. Behalve de twee al genoemde recensies boog de filmredactie zich over De Boskampi's: sukkelige vader wordt gezien als maffiabaas. De film is een geestige ode aan de underdog. Arne Toonen creëert een heerlijk eigenzinnige wereld, vol verwijzingen naar gangsterfilms. Vier sterren, vindt Floortje Smit.

Veel enthousiasme in het buitenland was er al voor Ex Machina. Alles in de sf-thriller is een test, schrijft Bor Beekman. Voor de personages én voor de kijker. Kunnen we ons voorstellen dat robots gevoel hebben? En zo ja, hebben we dan rekening te houding met die gevoelens? Een geraffineerde viersterrenfilm.

(tekst gaat verder onder de video)

In Les Combattants wordt niets nieuws verteld, maar de personages zijn fris en eigen en beantwoorden niet aan man-vrouwclichés. Alleen de slotsequentie valt uit de toon. Alsof de regisseur niet geloofde in de kracht van zijn materiaal. Vier sterren krijgt de film van Berend Jan Bockting.

De verfilming van De ontsnapping, het boek van Heleen van Royen, hoeven we niet serieus te nemen, schrijft Bor Beekman. Twee sterren, al is de schaamteloosheid een verademing bij de afgebakende tuttigheid in de gemiddelde Nederlandse romcom.

Verder deze week recensies van Kurai Kurai - Tales of the Wind, Bibi & Tina en Tracers.

(tekst gaat verder onder de video)

Grabbelton internet

Huh, die van de zomer van '69?, was de vraag die je steevast moest beantwoorden als je zei dat je de nieuwe Ryan Adams goed vond. Neehee, Ryan, zonder B. Nu doet nota bene Zonder B een duit in het zakje door de nummer 197 van de Radio 2 Top 2000 van Bryan Adams te coveren.

(tekst gaat verder onder de video)

Dit is het moment even te gaan staan en een tikje tegen de pet te geven richting de mensen achter het Internet Archive: de MS-DOS-spellen die ze online zetten blijken speelbaar in de tweet als je ze twittert! De MS-DOS-spellen die ze online zetten blijken speelbaar in de tweet als je ze twittert! Ja, dat staat er expres dubbel.

Afdeling bijzondere fotocollecties maakt u attent op deze foto's van een mevrouw in het rood, waarvan wordt gedacht dat het enkele van de allervroegste kleurenfoto's ooit zijn.

En, vooruit, een gifje. Omdat het donderdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over