De Lunchpauze van 3 juni: sporten in elektrodenpak en 'DJ Willy'

Sporten in een elektrodenpak, is dat fitness of valsspelen? En: een nieuw tijdperk voor de LHC-deeltjesversneller, verbluffende vogelveren en een vrolijke 'DJ Willy'. Dat alles in de lunchpauze van deze woensdag gehaktdag.

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

De ochtend in vogelvlucht

In de vernieuwde LHC-versneller in Genève worden woensdagochtend voor het eerst deeltjes bij de volle energie op elkaar geschoten. Volgens CERN-directeur Ralph Heuer is 'een nieuw tijdperk begonnen.'

De internationale politieorganisatie Interpol heeft zes FIFA-officials op een lijst met meest gezochte criminelen geplaatst.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft bekendgemaakt dat er sinds de internationale coalitie begon met bombarderen in Irak en Syrië meer dan 10.000 strijders van Islamitische Staat zijn gedood.

Het wordt spannend vanavond. De EU doet een allerlaatste bod aan Griekenland. Als er geen akkoord komt dreigt Griekenland volgende maand failliet te gaan, mogelijk gevolgd door een vertrek uit de eurozone.

null Beeld CERN
Beeld CERN

Voor aan de lunchtafel

Sporten in een elektrodenpak dat je elektronische prikkels toedient: in Duitsland en Zuid-Afrika is het al een rage. De wetenschap is niet overtuigd van het nut, maar de beoefenaars van de elektrosport wel. Daan Heerma van Voss probeerde het drie maanden uit en is onder de indruk. Maar is het fitness of valsspelen? (+)

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

De wetenschap is in rep en roer vanwege twee staartveren. Die zaten op een 114 miljoen jaar oud vogeltje, zo laat een in Brazilië gevonden fossiel ons zien. En dat is bijzonder, want hedendaagse vogels hebben die structuren niet meer. De veren konden niet worden gebruikt om te vliegen, en waren dus waarschijnlijk bedoeld voor het verleiden van partners. Het kleine vogeltje is wetenschappelijk wereldnieuws.

null Beeld Deverson Pepi
Beeld Deverson Pepi

Koning Willy (of heeft u liever niet dat we hem zo noemen?) heeft het erg naar zijn zin tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Dat valt op te maken uit deze fotoreeks van een masterclass dancemuziek die hij samen met koningin Màxima volgde in Chicago. Gaan we in de toekomst meer horen van 'DJ Willy'?

null Beeld anp
Beeld anp

De Betuwse gemeente Neerijnen is een idyllisch dorp aan de Rijn. Het heeft misschien wel het mooiste gemeentehuis van Nederland. Maar helaas is er in dat gemeentehuis de afgelopen jaren enorm veel geruzied. De bewoners zijn het zat, maar kunnen weinig doen. En toen kwam de koene ridder WouterKurpershoek (oud-journalist) om de democratie te redden. Beluister zijn verhaal in deze podcast.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De spaarders op Cyprus zijn nog steeds woedend op 'onze' minister Dijsselbloem, die hun tegoeden afnam. 'Wat een maffiabaas!' Maar diens drastische maatregelen hebben gewerkt: Cyprus krijgt voor elkaar wat Griekenland maar niet wil lukken. (+)

Columns en opinie

Margriet Oostveen - Opvoeden is ook maar een mening (+)
'Het is doodeenvoudig om met een boek een nieuwe opvoedhype in de markt te zetten: opvoeden is wat dat betreft net koken.'

Arnon Grunberg - Schrijfcursus voor Mark Rutte (+)
'Geachte heer Rutte, er is een grens aan de hoeveelheid inhoudelijke en stilistische onbenulligheid die een premier kan tentoonspreiden.'

Sheila Sitalsing - In Brussel meeknikken en in Den Haag meehuilen (+)
'Spreken met gespleten tong: je zou het de functionele schijnheiligheid van de bestuurder kunnen noemen.'

Jean-Pierre Geelen - Lucht verplaatsen met krasse knarren van het NOS Journaal (+)
'De twee presentatoren veranderden spontaan in kleine schooljongens die een spreekbeurt moesten houden.'

Rens van Tilburg - We hebben een dure les geleerd. Of toch niet? (+)
'De overwaarde op het huis ging op aan boten en vakanties en maakte iedereen blij en optimistisch.'

Veel meer opinie en columns op Volkskrant.nl/opinie

Premier Mark Rutte Beeld anp
Premier Mark RutteBeeld anp

Recensies

Major Lazer heeft energie genoeg, en die spat uiteraard ook van zijn derde plaat af. De nummers die hij met de Nederlander Boaz van de Beatz maakte springen eruit. De plaat 'Peace is the mission' in zijn algemeenheid: een
hoop dansvloerlol, maar soms net iets te infantiel.

Het oog komt niets tekort in de Lulu-voorstelling van beeldend kunstenaar William Kentridge. De rest van zijn regie voelt helaas aan als een exercitie. De interactie tussen de personages kent de opwinding van een ochtend op
kantoor.

Recensies van Asap Rocky, Jamie XX en nog veel meer op vk.nl/recensies.

null Beeld .
Beeld .

Grabbelton

Steeds meer werknemers worden tijdens werktijd verplicht tot werk. Een grootschalige overheidscampagne moet een einde maken aan de misstanden, schrijft de Speld.

Sommige mensen hebben te veel vrije tijd. En weten daar verdraaid leuke dingen mee te doen. Zoals Jelle Bakker, die met hout, bamboe en 11000 knikkers een enorme knikkerbaan in elkaar knutselde.

undefined

null Beeld .
Beeld .

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? Klik hier

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over