De lunchpauze van 26 maart

Drukke ochtend? In onze lunchpauze praten we u in een paar minuten bij over het nieuws van vandaag en geven wat gespreksonderwerpen voor aan tafel straks.

Houthi-rebellen bij een gebombardeerd huis in Jemen Beeld EPA
Houthi-rebellen bij een gebombardeerd huis in JemenBeeld EPA

De ochtend in vogelvlucht

- Een coalitie van tien landen is in Jemen een militaire operatie begonnen om de opmars van Houthi-rebellen te stuiten. Saoedi-Arabië alleen al heeft naar eigen zeggen 150 duizend militairen op de been gebracht voor de militaire operatie.

- De VS en Irak hebben luchtaanvallen uitgevoerd in Tikrit op paleizen van oud-president Saddam Hussein. De gebouwen zijn volgens Bagdad het hoofdkwartier van IS in de stad

- In navolging van livestream-app Meerkat brengt Twitter de app Periscope op de markt. De app geeft gebruikers de mogelijkheid live videobeelden te streamen.

- Bijna 15 procent van alle minderjarigen woonde vorig jaar in een eenoudergezin. In 1999 groeide nog 11 procent van de minderjarigen op bij één ouder.

- Consumenten hebben in januari 1,8 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in januari 2014. De grootste stijging in vier jaar tijd, meldt het CBS.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Het behoort tot de kleine keukenergernissen: het laatste restje ketchup dat maar niet uit de fles wil komen, waarop het broodmes driftig ter hand genomen wordt om de plastic hals van de flacon te zagen. Nu is er een andere oplossing.

Voor gevluchte Duitse acteurs was het ooit hun enige kans in Hollywood: een nazi spelen. Sindsdien bleek er, van Marlon Brando tot Matthias Schoenaerts, veel eer te behalen aan zo'n rol. Misschien juist wel vanwege alle valkuilen. (+)

Criminologe Tinka Veldhuis promoveert vandaag op een onderzoek naar het functioneren van de terroristenafdelingen in Nederland. 'Er wordt vaak beweerd dat plegers van aanslagen - van 9/11 tot en met Madrid - geradicaliseerd zijn achter tralies, maar het bewijs is mager. Nergens blijkt uit dat gevangenissen broedplaatsen zijn voor extremisme en terrorisme.' (+)

Brief van de dag: 'Ik zou het niet meer dan redelijk vinden dat Twan Huys en de publieke omroep excuses maken. Excuses omdat het podium dat ze hem hebben gegeven rechtstreeks tot de overtuiging heeft geleid bij Holleeder dat hij toch wel weg zou komen met alles, inclusief doodsbedreigingen aan zijn zus.'

Afgelopen jaren zijn in het Indiase district Wayanad vijf complete dorpen met instemming van de bewoners verplaatst. Alleen maar zodat de plaatselijke olifanten beter van het ene bos naar het andere kunnen trekken. Speciale 'olifantencorridors' moeten olifanten helpen overleven in het mensenrijkste land ter wereld. (+)

(tekst loopt door an de foto)

Een olifant, met een verdovingspijl in zijn zij, steekt over in Mysore, Zuid-India, juni 2011. Beeld AP
Een olifant, met een verdovingspijl in zijn zij, steekt over in Mysore, Zuid-India, juni 2011.Beeld AP

Columns en opinie

Bert Wagendorp - De Neus
'Het is een bizar verhaal, een schitterende tragedie van Shakespeariaanse proporties, vol bruut geweld, gedwongen loyaliteit, afpersing en verraad. De voormalige koning van de onderwereld, vernietigd door drie wraakgodinnen - drie vrouwen die het dichtst bij hem stonden.' (+)

Peter de Waard - Kan goeroe Grexit wel voorkomen?
'De zogenoemde anchors van RTL7 brengen hun eigen beursanalisten continu in verlegenheid met de vraag wanneer Griekenland nu echt uit de eurozone stapt en of vandaag de AEX dan echt door de 500 gaat.' (+)

Paul Krugman - In de greep van onjuiste mediadogma's
'Helaas wordt het economisch debat in Groot-Brittannië gedomineerd door een misleidende fixatie op begrotingstekorten. Erger, dit nepverhaal heeft ook de veronderstelde 'objectieve verslaggeving' geïnfecteerd. Mediaorganisaties spuien regelmatig betwistbare of zelfs openlijk foute proposities als feiten.'

Floortje Smit - Duistere scenaristen
'Als al die duistere, gefrustreerde scenaristen ongestoord hun gang hadden kunnen gaan, was Rambo gestorven in First Blood, eenzaam en alleen, na suicide by cop. Dan had bokser Rocky in de eerste film zijn grote eindgevecht expres verknald en met de omkoopsom een dierenwinkel geopend voor zijn vriendin.' (+)

Sylvester Stallone als Rocky Beeld anp
Sylvester Stallone als RockyBeeld anp
null Beeld ZaZa
Beeld ZaZa

Grabbelton Internet

Voor u in de aanbieding, drie filmpjes uit de grabbelton internet. Te beginnen met David Hasselhoff, u weet wel, de Baywatch-ster en Knight Ride, de slechte vader, The Hoff. Cultfiguur, zo wilt. Lees anders de reportage die Haro Kraak maakte op het nostalgische feest Celebrate the 80s and 90s with The Hoff (+).

The Hoff is een multitalent. Een entertainer. Dat liet-ie gisteren zien tijdens American Idol, waar hij een verrassingsoptreden gaf. Een 80s medley welteverstaan. Van Crazy Little Thing Called Love (Queen), door naar Walking on Sunshine van Katrina and the Waves, om 'm vervolgens door te pakken met Never Gonna Give You Up van Rick Astley, terug te kaatsen via Do You Really Wanna Hurt Me (Culture Club), een kwaliteitsinjectie met Bowie's Let's Dance, om af te sluiten met I Love Rock 'n' Roll, wereldhit van Joan Jett & The Blackhearts. Kijkt u maar:

David Hasselhoff in de jaren '80 Beeld anp
David Hasselhoff in de jaren '80Beeld anp

In video twee een wat minder bekende hoofdrolspeler: Action Bronson, een Amerikaanse rapper. Tijdens de presentie van zijn nieuwe album Mr. Wonderful klom een het podium. Niet echt een goed idee. Bronson, een goeie 100 kilo, smeet (letterlijk, kijk maar) een paar meter terug het publiek in.

Op de derde video werden we gewezen door de collega's van NRC. Op CNN verscheen onderstaande reportage van een bus Brazilië die vlak nadat alle reizigers zijn geëvacueerd wegzakt in een zogenoemde sinkhole. Wat dat is? Dat ziet u hier.

Elke middag op mobiel?

Wilt u dit overzicht elke middag op uw mobiele telefoon ontvangen via Whatsapp? Klik dan hier.

Meer over