De lunchpauze van 24 maart

Drukke ochtend? In onze lunchpauze praten we u in een paar minuten bij over het nieuws van vandaag en geven wat gespreksonderwerpen voor aan tafel straks.

VVD-Kamerlid Rene Leegte Beeld anp
VVD-Kamerlid Rene LeegteBeeld anp

De ochtend in vogelvlucht

- Een Airbus A320 van Germanwings is neergestort in het zuiden van Frankrijk. Aan boord waren 142 passagiers en zes bemanningsleden. Volg al het nieuws in ons liveblog.

- VVD-Tweede Kamerlid René Leegte is per direct opgestapt. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn 'dit soort slordigheden' niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

- Justitie denk een nieuwe troef in handen te hebben in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Zijn eigen zussen en de weduwe van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper, met wie Holleeder een relatie had, hebben getuigenissen tegen hem afgelegd omdat ze zich met de dood bedreigd voelden.

- De sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan verdwijnen. Het alarm bij rampen wordt vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

- Op papier moeten de kranten nog steeds inleveren, maar door de sterke groei van het aantal digitale abonnees eindigen diverse dagbladen toch in de plus. Dat geldt onder meer voor De Telegraaf en de Volkskrant.

- Martha Heesen (66) krijgt de Theo Thijssen-prijs voor haar hele oeuvre. Deze voormalige staatsprijs, een geldbedrag van 60.000 euro, wordt eens in de drie jaar uitgereikt en staat gelijk aan de P.C. Hooft-prijs.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

Degene die lekte dat FC Twente-trainer Alfred Schreurder een salaris heeft dat oploopt tot 8 ton, verdient een bonusje, schrijft Willem Vissers in zijn column Ruimte op Links. 'Hoe meer we te weten komen over het uitgavenpatroon van clubs, des te beter, opdat we tenminste af en toe een waarschuwend vingertje kunnen opsteken. Het voetbal is namelijk niet bepaald een soevereine klant op de vrije markt. Daarvoor mist de sector de zelfdiscipline, opgejaagd als clubs zich voelen door de concurrentie.' (+)

Heeft u nog een knuffel? En dan bedoelen we niet zo eentje die op de zolderkamer ligt te verstoffen, maar een knuffel die u nog mee naar bed neemt. Fotografe Nienke Koedijk, zelf verknocht aan Poes, portretteerde 69 volwassenen en 4 kinderen met hun knuffels. Anoniem. Want het is een gevoelige coming-out. (+)

Robert Vuijsje onderzoekt in een reeks interviews de rol die afkomst speelt in Nederland. Cabaretier Eric van Sauers (50): 'Ik wil niet die Surinaamse cabaretier zijn. In dat hokje wil ik niet worden gestopt. Ik ben een cabaretier. Gabriel García Márquez is een schrijver. Hij neemt zijn achtergrond mee en zijn roots en alles, maar hij is: een schrijver. Dat wil ik ook.' (+)

Voormalig FC Den Bosch-doelman Jan van Grinsven ('De Sliert van de Vliert') vindt het onbegrijpelijk dat niet meer keepers opduiken voor vijandelijk doel. 'Tegenstanders maken vooraf altijd afspraken over wie wie moet dekken. Zodra er iemand met een ander shirt in het strafschopgebied staat, weet niemand meer wat hij moet doen.' Hieronder het YouTube-fragment waarin je ziet hoe Van Grinsven in de laatste minuut scoort en van blijdschap een koprol maakt. (+)

(tekst loopt door na de video)

FC Twente-trainer Alfred Schreuder Beeld anp
FC Twente-trainer Alfred SchreuderBeeld anp

Columns en opinie

Bert Wagendorp - Nieuwe stijl (+)
'Willem-Alexander wenst niet meer te worden uitgelachen door de miljoenen voor de televisie. De koning wil niet langer zijn eigen satiricus zijn, hij stelt er prijs op dat het onderscheid tussen Lucky TV en de werkelijkheid van het koningschap weer een beetje wordt aangescherpt.'

'De echte arme is de modale kostwinner'
'Tegenwoordig is de echte arme man de eenmanskostwinner met ongeveer 40 duizend euro per jaar. Op zich een mooi salaris, maar daar houdt deze man, met een gezin met twee kinderen, zo'n 2.000 netto per maand aan over. Daar kan dit gezin net van rondkomen. Het valt namelijk buiten alle subsidies en toeslagen.'

Commentaar: 'VVD-vluchtelingenplan is te weinig realistisch'
'Het VVD-plan is te weinig realistisch om bij te dragen aan de oplossing van het vluchtelingenprobleem.'

Arnon Grunberg We laten niemand toe, dan verdrinkt er niemand (+)
'Als we dezelfde logica loslaten op het ziekenhuis: in het ziekenhuis gaan mensen dood. We sluiten alle ziekenhuizen, dan gaat niemand meer dood in het ziekenhuis. Het ziekenhuis maakt mensen ziek.'

Jean-Pierre Geelen - Hitsig (+)
'Opvallend was de dubbelrol van Yvon Jaspers ( 'Ik voel me extreem verantwoordelijk') in dit geheel. Het zal de passietijd zijn waarom zij haar handen deze dagen voortdurend waste in onschuld, nu ze haar lammeren had geofferd op het altaar televisie.'

(tekst loopt door na de cartoon)

Prins Willem-Alexander doet mee aan het traditionele wc-pot gooien tijdens Koninginnedag in Rhenen Beeld anp
Prins Willem-Alexander doet mee aan het traditionele wc-pot gooien tijdens Koninginnedag in RhenenBeeld anp
null Beeld Collignon
Beeld Collignon

Recensies

'Curieuze combinatie: een 73-jarige New Yorker uit de folk op tournee met een tien jaar jongere Noord-Engelsman uit de new wave. Toch werkt het voortreffelijk, zo bleek in de Amsterdamse Ziggo Dome', schrijft recensent Menno Pot over het concert van Paul Simon en Sting. Vijf sterren voor 'een drie uur durend feest, waar je je geen moment verveeld'. En u heeft geluk: op 18 april treden ze nog een keer op in de Ziggo Dome.

Vier sterren voor de Kinder Mattheüs: 'De verrassende regie van de Kinder Matteüs biedt directe kijk op het vernuft waarmee Bach al die melodieën en stemmen verknoopt. Al is de Kinder Matteüs bescheiden van omvang, ze heeft volwassen ambities en maakt die helemaal waar.'

Sting (L) en Paul Simon in de Ziggo Dome Beeld anp
Sting (L) en Paul Simon in de Ziggo DomeBeeld anp

Grabbelton Internet

Op de cover van het Amerikaanse magazine The New Yorker deze week een setje Hillary Clinton-emoji's, verwijzend naar de ophef rond het gebruik van een persoonlijk e-mailadres tijdens haar periode in de Amerikaanse regering.

Of het nu gaat om de ernstige Josiah Bartlet uit The West Wing of de manipulatieve Frank Underwood in House of Cards, de gemiddelde Amerikaan heeft ze beiden liever dan de eigenlijke president, zo schrijft De Morgen.

En dan nog iets: surft u eens naar http://www.tedcruz.com/, dat had zomaar de nieuwe site kunnen zijn van de republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz (lees hier een uitgebreid profiel). Maar een Obama-aanhanger was 'm voor: SUPPORT PRESIDENT OBAMA. MMIGRATION REFORM NOW!

Elke middag op mobiel?

Wilt u dit overzicht elke middag op uw mobiele telefoon ontvangen via Whatsapp? Klik dan hier.

Meer over