De Lunchpauze van 24 juni: Alles kan halal en waar Google van droomt

Voor wie zich afvraagt hoe shampoo halal kan, hoe Asscher een Nederturks brandje blust, of zelf groenten telen gezond is, waar Google van droomt, welke muziek deze week de moeite waard is: deze Lunchpauze is er speciaal voor u.

Pieter Sabel
Liefde voor de nepspriet: Joost van den Broek fotografeerde ons kunstgrasgebruik. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Liefde voor de nepspriet: Joost van den Broek fotografeerde ons kunstgrasgebruik.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

De ochtend in vogelvlucht

De rechtbank in Den Haag verplicht de Nederlandse staat om de uitstoot van broeikasgas veel méér te beperken dan de regering van plan is.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken is niet te spreken over de uitspraken die Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vanmorgen deed in de Volkskrant.

Australië wil kinderen van extremisten hun Australische nationaliteit kunnen afnemen. Het gaat om kinderen wier ouders zich in het buitenland hebben aangesloten bij een terroristisch leger, bijvoorbeeld die van IS.

Ahold en Delhaize hebben de voorgenomen fusie rond. Het moederbedrijf van onder anderen Albert Heijn en het Belgische supermarktconcern willen op gelijkwaardige basis samengaan.

De Nederlandse economie is het eerste kwartaal van 2015 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Dat heeft het CBS bekendgemaakt.

Voor aan de lunchtafel

Cosmetica, pillen en toerisme speciaal bedoeld voor moslims: het aantal aanvragen voor halalcertificaten is met name de afgelopen vijf jaar gegroeid. Ook producten die op het eerste gezicht niets te maken hebben met islamitische geloofsregels komen in aanmerking voor zo'n certificaat. Drie ondernemers vertellen over hun producten. 'De markt telt 1,8 miljard moslims.' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

We willen goed eten: duurzaam, diervriendelijk, gezond. En we willen lekker eten. Maar hoe? De Volkskrant onderzoekt in een serie de 10 Geboden van Goed Eten. Vandaag het zevende: Gij zult zelf telen, want dat is gezonder voor uzelf en de wereld. Hoe is dat zo gegroeid? En misschien wel belangrijker: hoe goed zijn die moestuintjes van de grootgrutter, die peterseliezaadjes uit het schap van de bloemist en zelfgeteelde spaanse pepers eigenlijk? (+)

null Beeld Nadja Kieft
Beeld Nadja Kieft

Je hoeft niet noodzakelijkerwijs in het verdrogende en verdorrende Californië te wonen om de nepspriet, het kunstgras, te omarmen. Kijk maar eens, deze foto's heeft Joost van den Broek gemaakt in het land dat water te over heeft (+). Zo ziet de liefde voor groen er tegenwoordig ook uit. Het hoeft niet eens meer echt te zijn.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

null Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant
Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Columns en opinie

Toine Heijmans - 'Dit is geen discussie, dit zijn hoogopgeleide Nederturken' (+)
'Het belooft een hete avond te worden: voor de deur vijf agenten en in de lobby vierkante mannen met oortjes in. De Turkse Nederlanders voelen zich in de hoek gezet, zeggen ze, door ondeugdelijk onderzoek.'

Sheila Sitalsing - Afsplitser vindt bij niemand liefde (+)
'Waar de dissident nog weleens op een standbeeld kan rekenen, de afvallige op asiel, de dienstweigeraar op sympathie en de opstandeling op een heldenstatus, vindt de afsplitser bij niemand liefde.'

Nico Dijkshoorn - Ik wil een mannenclub (+)
'Ik wil aan een doodsbange, halfnaakte man vragen: 'Ik vroeg je wat. Kijk me aan. Wat is dit voor vrucht?' En daarna wil ik wijzen op een vrucht. Als hij dan zegt: 'Mandarijn?', dan sla ik hem op zijn wang, ik schreeuw: 'Bloedsinaasappel.''

Derk-Jan Eppink - Hoe de Grieken hun chaos de onze maken (+)
'Geen land heeft tijdens de Europese integratie gedaan wat de Grieken presteerden: schreeuwen, beschuldigen, beloven en niet nakomen, doen alsof, schelden, naar Moskou gaan en vodjes papier indienen als onderhandelingsbasis.'

Veel meer scherpe columns en prikkelende opinie op Volkskrant.nl/opinie

Recensies

Het is woensdag, dus muziekdag. Uit het rijke aanbod (Mahan Esfahani, James Taylor, Orchestra of the Age of Enlightenment, Robert Glasper en nog veel meer) pikken we het debuutalbum van Leon Bridges. Gijsbert Kamer beluisterde Coming Home en oordeelde: vier sterren. 'Na Benjamin Booker en Curtis Harding is Leon Bridges er ook een die klassieke soul en rhythm & blues prefereert boven een modern geluid. Net weer iets anders (meer buigend naar gospel en southern soul) en toch weer erg fraai.'

The Orb maakt muziek die lijkt afgeschoten vanuit een ander universum, in een echo van gesis, bloeps en bliepjes, mag best een beetje tijdloos klinken, schrijft Robert van Gijssel. Spannende en steeds van kleur verschietende monstertracks op Moonbuilding 2703 BC.

Meindert Talma en het Melisma Saxophone Quartet maakten het album Werkman, waarin wordt stilgestaan bij even en werk van de zeventig jaar geleden gefusilleerde graficus, typograaf en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Prachtige melancholieke liedjes, vindt Gijsbert Kamer, en prachtige teksten, met zinnen soms zo lang dat ze zich maar net in het muzikale metrum laten persen.

Grabbelton internet

Hier moet u even voor gaan zitten. U kent misschien het boek Do androids dream of electrical sheep, van de beroemde science fictionschrijver Philip K. Dick. Welnu, dat doen ze niet. Waar ze wel van dromen, weet Google. De software die Google gebruikt om beelden te herkennen gebruikt netwerken die het menselijk brein moeten simuleren. Softwareontwikkelaars vroegen zich af: waar 'dromen' deze netwerken van: wat zien ze in een willekeurige verzameling beelden? Welnu: dit. Veel meer van en over deze beelden bij Quartz.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

null Beeld Google
Beeld Google

We doen nog even een scène uit een honkbalstadion waarbij we niet weten of we moeten lachen of ons hoofd schudden in deemoed.

Een verklarend bericht over het woord woonwagenbewonerssalami.

En vooruit, een gifje, omdat het woensdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over