De lunchpauze van 20 maart: eclips achter de wolken, ook loonsverhoging ABN Amro

Onze lunchpauze-rubriek: u bent in een paar minuten weer helemaal bij over het nieuws van vandaag, en heeft meteen een paar gespreksonderwerpen voor aan tafel zo meteen.

De zonsverduistering, gezien vanuit Liverpool. Beeld ap
De zonsverduistering, gezien vanuit Liverpool.Beeld ap

De ochtend in vogelvlucht

- De Wereldgezondheidsorganisatie heeft na de uitbraak van de ebola-epidemie twee maanden lang niet de internationale alarmklok geslagen, deels om politieke redenen. Persbureau AP heeft interne documenten in handen waaruit dit blijkt.

- Na ING en Nationale Nederlanden krijgen nu ook de bestuurders van ABN Amro een hogere beloning. De bestuurders is, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, over vorig jaar een loonsverhoging van 100 duizend euro toegekend.

- Van het begin van de gedeeltelijke zonsverduistering was in Nederland weinig of niets te zien. Het bijzondere natuurfenomeen ging over heel het land schuil achter dikke wolken en mistbanken. Lees hier terug goe de zonsverduistering verliep.

- Terreurgroep Boko Haram is binnen een maand verslagen, verwacht de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. 'Ze worden met de dag zwakker', aldus Jonathan.

- De twee minderjarige meisjes die een halfjaar als prostituee moesten werken in Heerlen, zouden drugs en alcohol zijn toegediend. De meisjes zouden in het Heerlense uitgaansleven zijn benaderd en kwamen op afterparty's in contact met de hoofdverdachte in de zaak.

- Een Nederlandse team is aangekomen in Oekraïne. De teamleden bereiden op de rampplek van vlucht MH17 de Nederlandse repatriëringsmissie voor, die in april wordt hervat. Gisteren berichtte RTL Nieuws dat het over bewijsmateriaal beschikt waaruit blijkt dat vlucht MH17 vorig jaar is neergehaald met een BUK-raket.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Nabestaanden tijdens de begrafenis van een ebola-slachtoffer in Monrovia, Liberia. Beeld ap
Nabestaanden tijdens de begrafenis van een ebola-slachtoffer in Monrovia, Liberia.Beeld ap
Militairen uit Tsjaad. Beeld ap
Militairen uit Tsjaad.Beeld ap
De plek waar MH17 neerstortte. Beeld belga
De plek waar MH17 neerstortte.Beeld belga

Voor aan de lunchtafel

Groningen kleurt tomaatrood (+)
De PvdA, sinds jaar en dag heersend over het rode bastion Groningen, is overvleugeld door de SP. Complicatie voor een linkse samenwerking in het noorden is dat er veel oud zeer ligt.

Kasteelheer die geen tegenspraak duldt (+)
De nieuwe minister van Justitie, Ard van der Steur, is een goede prater en daarmee de tegenpool van zijn voorganger Ivo Opstelten. In alles een klassieke liberaal: kleding, woning én opvattingen.

'Ik droom van een topclub in Nederland' (+)
Vanavond wil 'Adje Houdini' NAC ook langs FC Utrecht loodsen. Koester de artiesten, zegt zijn mentor De Zeeuw. 'We maken ze in Nederland monddood.'

Ik lijk steeds meer op jou (+)
Dertig jaar geleden speelde Hein van der Heijden (56) de zoon, nu is hij de vader in het gezinsdrama Stilte. Die zoon was hem op het lijf geschreven. Maar hoe snap je zo'n vader, als je er zelf geen had?

(Tekst loopt verder onder de foto)

Adnane Tighadouini. Beeld Pieter Stam de Jonge
Adnane Tighadouini.Beeld Pieter Stam de Jonge
Hein van der Heijden. Beeld Daniel Cohen
Hein van der Heijden.Beeld Daniel Cohen

Columns en Opinie

Commentaar - Erop of eronder
'Het pleit voor Rutte en Samsom dat zij zich niet bij voorbaat laten ontmoedigen. Ze hebben politiek elan getoond in moeilijke omstandigheden. Daarmee zijn zij in twee jaar tijd een heel eind gekomen en dat biedt enig houvast. Maar doorregeren mag geen doel op zichzelf zijn.'

Sheila Sitalsing - Splinters (+)
'Niet eerder was regeren zo onvoorspelbaar, zeker nu de VVD en de PvdA na een streek van Johan Houwers, rommelaar in hypotheken, nog maar op 76 zetels in de Tweede Kamer steunt. Eén Kamerlid dat het hoog in de bol krijgt, of last krijgt van een opspelend geweten, en de coalitie verliest ook in de Tweede Kamer de meerderheid.'

Elma Drayer - Misplaatst medeleven (+)
'Proberen een meisje uit handen van een loverboy te houden is ongetwijfeld heel nuttig. En de loverboy zelf aanpakken ook. Maar voor de derde partij, de klant, was tot voor kort in dit land nauwelijks aandacht. Terwijl hij het is die de ellende in stand houdt.'

Peter Buwalda - In de schaduw van Mozart (+)
'Steeds minder columns, ook in deze krant, gaan over de pianotrio's van Joseph Haydn. Hij componeerde er nochtans 45, wat een ontzettende klus moet zijn geweest: ze allemaal beluisteren kost al veel tijd, zeker als je, zoals ik, stiefkinderen hebt verwekt die al snel tabak krijgen van gepingel en gestrijk.'

Exterieur van Hotel Botterweck waar mogelijk een 16-jarig meisje in een van de appartementen met 80 mannen seks gehad zou hebben gehad door toedoen van een loverboy. Beeld anp
Exterieur van Hotel Botterweck waar mogelijk een 16-jarig meisje in een van de appartementen met 80 mannen seks gehad zou hebben gehad door toedoen van een loverboy.Beeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Grabbelton Internet

- De Speld van vandaag: 'Maurice de Hond heeft forse kritiek geuit op de onafhankelijke peiling over de landelijke politiek van 18 maart. Volgens de ervaren opiniepeiler is de politieke barometer geen goede afspiegeling van het politieke landschap. De Hond: 'We zouden niet zoveel waarde moeten hechten aan dit soort nietszeggende peilingen.''

- Opnieuw een rel rondom het Eurovisie Songfestival: Israël is niet blij met de Hongaarse inzending Wars For Nothing van zangeres Boggie. Het lied is volgens Israël een verwijzing naar de oorlog in Gaza. De Israëlische ambassadeur heeft de Hongaarse nationale omroep gesommeerd de tekst aan te passen, meldt De Telegraaf.

- Altijd al in een historisch pand willen wonen? Dat kan, al heeft u er wel wat geld voor nodig. In Leiden staat het huis waar Johan Rudolph Thorbecke in 1848 zijn herziening van de Grondwet schreef te koop. Het Rijksmonument met 'misschien wel de grootste achtertuin van Leiden' staat te koop voor ruim 1,7 miljoen euro.

(Tekst loopt verder onder de foto)

De Hongaarse zangeres Boggie. Beeld epa
De Hongaarse zangeres Boggie.Beeld epa
'Dat het pand van de liberale staatsman is geweest, is ook in Leiden niet algemeen bekend'. Beeld Funda
'Dat het pand van de liberale staatsman is geweest, is ook in Leiden niet algemeen bekend'.Beeld Funda

Overzicht via Whatsapp

Wilt u dit overzicht iedere dag op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik dan hier.

Meer over