De lunchpauze van 1 april: het supernannydebat en het 'ebay voor drugs'

Drukke ochtend? Met ons Lunchpauze-overzicht bent u in een paar minuten weer helemaal bij. Het laatste nieuws, ophef rond een supernanny, de thuisbatterij van Tesla, een glutenvrij museum en, oh ja, 1 april.

Voetgangers trotseren de storm in München, gisteren. Beeld ap
Voetgangers trotseren de storm in München, gisteren.Beeld ap

De ochtend in vogelvlucht

Twee gewapende mannen zijn het gebouw van de regerende AK-partij in Istanbul binnengedrongen. Het stel is inmiddels gearresteerd.

Strijders van Boko Haram die op de vlucht zijn voor een militair offensief in Nigeria hebben vrouwen en meisjes die ze eerder tot huwelijken dwongen vermoord.

De lentestorm die gisteren over Nederland raasde heeft naar schatting rond 10 miljoen euro schade aangericht.

Na een lange periode van afnemend fileleed, is het stilstaan en langzaam rijden op de snelwegen weer flink toegenomen.

Folkzangeres Joni Mitchell is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. 'Ze is inmiddels wakker en optimistisch.

(tekst gaat verder na de afbeelding)

null Beeld Typex
Beeld Typex

Voor aan de lunchtafel

Er groeit een debat als een uitdijende stad aan de horizon over opvoeden, stoutstoeltjes, time-outs en supernannies, en dan weet u al: Jo Frost. RTL was zo aardig het fenomeen naar Nederland te halen om onze onhandelbare kindertjes in aanwezigheid van een televisiecamera weer in het gareel te krijgen. Miljoenen kijkers, maar intussen gruwen net zoveel ouders van haar aanpak. Wat vinden Nederlandse pedagogen van haar methoden? 'Ik vermoed dat er in Nederland momenteel een hoop gezinnen zijn waar 6- en 7-jarigen af en toe in een strafhoek moeten staan. Dat vind ik geen goede ontwikkeling.' (en minder stellige opvattingen) (+)

(tekst gaat verder onder de video)

Tesla, van die jaloersmakende elektrische auto's inderdaad, praat de beurskoers omhoog door te komen met een batterij voor thuis. Die kun je gebruiken om groen opgewekte energie in op te slaan, opgewekt met uw zonnepanelen bijvoorbeeld. Zo kun je onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Kansen in Europa? Weinig, zo lijkt het. (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Blake B. is opgepakt. Zijn voorganger Ross Ulbricht is inmiddels veroordeeld. Zij waren de mannen achter de digitale drugsmarktplaats Silk Road. Een marktplaats die met behulp van de anonieme browser Tor en het anonieme betaalmiddel Bitcoin een snel groeiende markt voor drugs wisten te creëren. Hoe ging de 'ebay voor drugs' te werk? En wat moest de FBI uit haar hoge hoed toveren om deze digitale slimmeriken achter slot en grendel te krijgen? Lees het gratis en voor niets in deze, mogen we dat zeggen?, prachtige productie op volkskrant.nl/drugsmarktplaats.

De marktplaats van de drugs, op volkskrant.nl/drugsmarktplaats Beeld de Volkskrant
De marktplaats van de drugs, op volkskrant.nl/drugsmarktplaatsBeeld de Volkskrant

Het definitieve overzicht van welke voetbalclubs door welke journalisten bij welk medium worden gevolgd is gepubliceerd. Handig opzoeken, en lees dan meteen over de spagaat waar die journalisten in verkeren. Ze staan nog nét niet met spelers onder de douche. Maar als ze een onwelgevallig stuk tikken, gaan de deuren dicht. En dan? (+)

null Beeld Martyn F. Overweel
Beeld Martyn F. Overweel

Columns en opinie

Sheila Sitalsing - Toekomst (+)
'Ofwel, en laat dit goed bezinken: de mensen vertrouwen eerder Shell dan Mark Rutte, eerder de FNV dan de PvdA, eerder een journalist dan een politicus. '

Max Pam - Twittergestotter (+)
'Iemand die het met zijn (of haar) bezwaren hogerop zoekt, in dit geval bij de hoofdredacteur, behoort tot de miezerigste mensensoort dat er bestaat.'

Jean-Pierre Geelen - Sluipsuiker (+)
'Prachtwerk. Puntje van de stoel. Fons de Poel kondigde aan: 'De bittere waarheid over een zoet volkje. Dit is Brandpunt, goedenavond.'
Bloedstollend. Een tikkeltje vet ook, zoals Brandpunt ze wel vaker net iets te bruin bakt.'

Nico Dijkshoorn - Moestuintje (+)
'Ik werd paprikaboer. Ik zag alleen maar voordelen. Paprika's hoefde je geen spijker door hun voorhoofd te jagen voor je ze ging eten. De kleur van de paprika beviel me ook. Rood. Zoals het hoort.'

Peter de Waard - Mag Gerrit Zalm nu gewoon blijven? (+)
'Gerrit Zalm is een overlever. Een van zijn sterkste eigenschappen is dat hij van laag tot hoog met iedereen kan opschieten.'

Arnon Grunberg - Azmani (+)
'Maar waarom worden plannen gebaseerd op onwetendheid met zoveel aplomb naar buiten gebracht? Dat is een van de vieze geheimpjes van de democratie.'

Recensies

Het is woensdag, dus landt er weer een verse lading recensies. Zoals van de nieuwe van The Prodigy. Bijna een combackalbum, en het staat vol formulemuziek. Maar vervelen doet het niet: drie sterren.

Nee, dan de nieuwe Sufjan Stevens. 'Wat een prachtige breekbare liedjes en hoe fraai verzorgd klinkt alles', schrijft Gijsbert Kamer. 'Sufjan Stevens stort zijn hart uit, maar niet op de directe folkmanier van hier is het, doe ermee wat u wilt.' Vijf sterren.

In de categorie 'vrouw met gitaar' kunt u rustig de nieuwe Laura Marling gaan beluisteren trouwens. En laat, wat Kamer betreft dan, de nieuwe van Selah Sue maar voor wat-ie is. To-taal overgeproduceerd, waardoor de zang vlak en op de achtergrond blijft. Twee sterren.

Dansen kan op Claustrophobia van Scuba: vijf sterren voor 'een daverend en degelijk technoalbum'.

Klassiek? Vilde Frang, we noemen haar even de Noorse Janine Jansen, nam een vijfsterreneditie op van de vioolconcerten 1 en 5 van Mozart. En een uitgesproken aangenaam album leverden Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar af met Schumann: Piano works for four hands.

Tot 10 april ten slotte kunt u gaan kijken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam naar de videokunst van Bill Viola. Ga dat doen.

Grabbelton internet

U bent helemaal hier gekomen zonder één 1 april-grap. Dat maken we goed. Een hotel in de toren van Pisa, zelf uw auto zelfrijdend maken, een telefoon van Ikea en de, euhm, derrièrebikini: hier een overzicht. Word nog aanvuld ook.

(tekst gaat verder onder de tweet)

Via Quartz stuitten we op dit glutenvrije museum op Tumblr: wereldberoemde beelden glutenvrij gemaakt.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Van Gogh, Glutenvrij. Beeld glutenimage.tumblr.com
Van Gogh, Glutenvrij.Beeld glutenimage.tumblr.com

Buzzfeed-kop van de dag: I Followed My Stolen iPhone Across The World, Became A Celebrity In China, And Found A Friend For Life.

Midden in Amsterdam ligt een stuk van veertien hectaren dat binnenkort op Google Maps en in het echte leven zichtbaar wordt: het voormalig marinecomplex. (Maar eigenlijk is het veel leuker dat je vandaag Pacman kunt spelen via Google Maps op een kaart naar keuze)

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Pacman! In Helmond! Beeld Google Maps
Pacman! In Helmond!Beeld Google Maps
null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

En vooruit, een gifje. Omdat het woensdag is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over