De lucht klaart op, maar lente is het nog niet

Ondanks het dagje minder - maandag waren veel beurzen gesloten vanwege Pasen - was het voor de meeste beleggingsfondsen geen onaardige week....

Voor beleggingsfondsen die in aandelen zitten - en dat is de overgrote meerderheid - was de renteverlaging van Alan Greenspan deze week een aangename verrassing. Hoewel de eerste, euforische reactie van beleggers alweer deels is verdwenen door winstnemingen, lijkt het sentiment te keren.

Een aardige graadmeter is het ING IT Fund, een buitengewoon volatiel - dat wil zeggen beweeglijk ofwel risicovol - beleggingsfonds. Het fonds steeg de afgelopen vier dagen met 10,65 euro tot 85,75 euro. Dat betekent een winst van ruim 14 procent, een rendement waar niet tegen op te sparen valt. Begin deze maand stond het beleggingsfonds nog op 56 euro.

De al te happige belegger moet echter bedenken dat ditzelfde ING-fonds vorig jaar oktober liefst 175 euro waard was. Wie toen instapte, zit dus nog steeds met de gebakken peren. Om van internet- en andere zwaar technologisch georiënteerde fondsen maar te zwijgen.

Dat er een licht stijgende lijn te bespeuren valt, tonen echter ook risicomijdende reuzen zoals Robeco. Dit fonds van de gelijknamige, aan de Rabobank gelieerde beleggingsgroep maakte deze week een sprongetje van 140,70 tot 145,25 euro. Het eveneens brede fonds Fortis Obam boekte een terreinwinst van 110,50 tot 116,35 euro.

Meer over