Lokale kwesties

De lokale kwestie: hoeveel sociale huurwoningen mag Amsterdam houden?

Op 19 maart kiest Nederland nieuwe gemeenteraden. Geen gemakkelijke keuze, want de gemeentepolitiek staat niet dagelijks op de voorpagina's. Waar gaat het eigenlijk over in de lokale politiek? De regiocorrespondenten van de Volkskrant gaan in op een aantal lokale kwesties. Vandaag: Jaap Stam over de sociale huurwoningen in Amsterdam.

Een PvdA'er langs de deuren in Amsterdam Osdorp.Beeld anp

De kwestie: sociale huur
De Amsterdamse woningmarkt zit potdicht. Gebouwd wordt er nauwelijks, elf jaar wachten op een sociale huurwoning is geen uitzondering. Voor middeninkomens is er nauwelijks woonruimte. De partijen bekvechten over het aantal sociale huurwoningen. Dat is met ruim 60 procent twee keer zo hoog als in de rest van Nederland. Het idee is dat er meer doorstroming komt als corporatiewoningen worden verkocht.

De partijen
Bouwen willen alle partijen, de verschillen zitten vooral in wat ze willen met de bestaande sociale huurwoningen. De VVD, D66 en het CDA willen fors snijden in het aantal gesubsidieerde woningen.

De collegepartijen PvdA en de VVD staan lijnrecht tegenover elkaar. Van de PvdA, die sinds mensenheugenis de wethouder Wonen in Amsterdam levert, mag het aandeel iets minder, 50 procent is het minimum. De liberalen willen het halveren: 30 procent en de woningen versneld verkopen aan de huidige bewoners. Ook het CDA wil een halvering.

Van D66 mag het aandeel gesubsidieerde woningen zakken naar 45 procent. Voor GroenLinks is 50 procent het absolute minimum, en geen streefcijfer. Bij nieuwbouw gaat GroenLinks voor minimaal 30 procent. De partij streeft naar gemengde wijken in de hele stad.

De SP gaat het verst in het behoud. Die partij wil de verkoop van sociale huurwoningen verbieden in de wijken met minder dan het stedelijk gemiddelde van 60 procent. 'Dat is de enige manier om Amsterdam gemengd en toegankelijk te houden', vindt lijsttrekker Laurens Ivens. De SP weigert te accepteren dat 'Amsterdam verwordt tot een reservaat voor mensen met een dikke portemonnee'.

Ook volgens de PvdA jaagt de VVD mensen die minder verdienen de stad uit. Bovendien: als je de gesubsidieerde woningen verkoopt, worden de wachtlijsten nog langer.

VVD-staatssecretaris achter de tap voor de VVD-campagne in Amsterdam.Beeld anp

De sociale huursector houdt talent buiten de stadsmuren. Daardoor loopt Amsterdam veel banen mis', zegt VVD-lijsttrekker Eric van der Burg.

Pieter Hilhorst, lijsttrekker PvdA: 'Ze willen dus Amsterdammers inruilen voor talent van buiten. Ik wil het talent van Amsterdammers benutten.'

Amsterdam is de risee van Europa, vinden de liberalen. Andere Europese hoofdsteden hebben aanzienlijk minder sociale huurwoningen. De aantrekkingskracht van die steden op creatief talent is veel groter.

De PvdA pareert die stelling door te wijzen naar Londen en Parijs. 'De Londense binnenstad is onbetaalbaar. De buitenwijken van Parijs zijn onleefbaar.'

Na de verkiezingen
De sociale woningvoorraad in Amsterdam zal slinken, linksom en rechtsom, met een rechtser college sneller dan met een linkser. De drie partijen die er het diepst in willen snijden (D66, VVD en CDA) hebben volgens de laatste peiling bij lange na geen meerderheid. Ze komen uit op 19 van de 45 zetels.

SP'ers bij de aftrap van hun campagne in Amsterdam Osdorp.Beeld anp
Meer over