DE LIEFDE

'Heel lang geleden, toen Tunesië nog niet ontdekt was door de massatoeristen, ging ik op vakantie naar Hammamet. Het stadje was nog authentiek zoals ik op een verkenningswandeling vaststelde....

ALS VRIEND

Zes uur 's morgens haalde Heni Mohammed me af. Met de streekbus reisden we naar Kairouan. Hier bracht hij me niet alleen naar de bekende attracties, maar ook naar onbekende zaken, kleine moskeeën, winkeltjes en markten. Ook moest ik het graf zien van zijn verloofde, bij een verkeersongeluk omgekomen. Heni vertelde dat hij weer verloofd was en over een half jaar zou trouwen.

In de loop van de middag vertrokken we per huurtaxi naar Sidi Ali Ben Nasr' Allah. Na anderhalf uur hossen bereikten we het dorp. Onderweg vroeg ik Heni mij er op te attenderen als ik door onwetendheid inbreuk maakte op de gewoonten en gebruiken van de streek. Pas na veel argumenteren beloofde hij dat. Al bij het binnenkomen maakte ik de eerste fout. Heni: 'Als vreemde mag je je schoenen aanhouden, als vriend trek je ze uit.' Heel wat keren die avond kreeg ik de zin 'als vreemde . . .' te horen.

Ik maakte na de maaltijd kennis met de familie en mocht de huwelijksuitzet van Kadiëa, de zus van Heni, bewonderen. Rond middernacht was het bedtijd. De kamer deed dienst als slaapverblijf voor de ouders en de twee zussen. Heni, zijn twaalfjarige broer en ik gingen naar het enige andere vertrek, waar ik bij een eenpersoonsbed bleef staan, omdat zij naar een tweepersoonsledikant liepen. Ze kleedden zich heel preuts onder de dekens uit, wat ik toen ook maar deed. Ik volgde hun voorbeeld, maar hield mijn slip aan.

Even later hoorde ik Heni in het Tunesisch iets zeggen. Het broertje kwam het bed uit. Heni zei gelijktijdig: 'Als vreemde slaap je daar, als vriend kom je hier.' Ik gleed naast hem onder de deken. We fluisterden nog wat. Om verstaanbaar te zijn kroop Heni dichter naar me toe tot hij nagenoeg tegen me aan lag. Tot mijn grote verwarring begon hij me te strelen en te kussen. Hij leidde mijn hand naar zijn onderlichaam, waar geen onderbroek zijn trots bedekte. Ik begreep er helemaal niets van, maar ik genoot daardoor dubbel. Heni was een perfekte minnaar. Wel moest alles geluidloos gebeuren om broerlief niet wakker te maken. We beleefden een heerlijke nacht, waarbij Heni in tegenstelling tot wat van Arabische mannen beweerd werd, zowel actief als passief bezig was en mij niet als vervanger van een vrouw behandelde.

De volgende morgen voelde ik me erg onzeker. Moest ik net doen of er niets gebeurd was? Waarschijnlijk had broertje wel iets gemerkt; in elk geval wist hij dat ik naast Heni geslapen had. Heni verliet als eerste met ontbloot bovenlijf (ik dus ook!) de kamer om zich buiten onder de enige kraan te wassen. Hij hield een voor mij onverstaanbaar gesprek met zijn moeder, waarna die stralend op me af kwam en vroeg of ik wel genoeg genoten had samen met Heni. Met uiterste krachtsinspanning kon ik net nog stamelen: 'Het was geweldig' Ze reageerde met een gelukkige knik.

Een tweede staaltje van toneelspel moest ik opvoeren toen moeder Meloeka er op stond en bleef toezien dat ik mijn verloren energie weer aanvulde met een mannenontbijt, bestaande uit twee rauwe eieren in olijfolie. Als vreemde had ik kunnen weigeren, maar als vriend behoorde ik er van te genieten'

Meer over