De liefde tussen punk en Jehovah

'Goedemorgen mevrouw. Wij zijn Jehova's Getuigen en wij vroegen ons af of u misschien interesse hebt in onze tijdschriften De Wachttoren en de Ontwaakt.'..

Het is 1982, de tijd van disco, new wave en punk. De 18-jarige broeder Jonathan en de even oude broeder Coen gaan samen langs de deur, zondags trouw naar de dienst, en citeren te pas en te onpas uit de Bijbel. Maar toch: de overtuigendste evangelisten zijn ze niet. Jonathan, zoon van een vooraanstaand gemeentelid, rookt weleens een joint, speelt gitaar, luistert naar harde popmuziek en heeft een vriendin die niet in de waarheid is, zoals dat heet.

Integendeel. Marjan doet alles wat God verboden heeft. Zij is punk, winkeldief en woont in een kraakpand. En met Petrus 2 : 11 van de Heilige Schrift - onthoud u van vleselijke begeerte - heeft ze ook al weinig te schaften.

Dat moet mis gaan, en gaat het ook in Uitgesloten, de laatste in een reeks van negen telefilms die de afgelopen weken zijn uitgezonden door de publieke omroep.

Uitgesloten, geregisseerd door Mijke de Jong, is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van Paulo van Vliet. Marco van Geffen verwerkte het tot een schrandere en amusante coming of age-film, die op zijn beste momenten doet denken aan de vermakelijke benauwdheid uit de boeken van Gerard Reve en de films van Alex van Warmerdam.

'Ik wil naar de kunstacademie', zegt Jonathan tegen zijn vader. 'Dat is alleen maar hoeren en snoeren', antwoordt de man onthutst. 'Daar gaat iedereen met elkaar naar bed. Sodom en Gomorra.'

De jonge Egbert Jan Weeber werd voor zijn vertolking van Jonathan op het afgelopen Nederlands Film Festival genomineerd voor een Gouden Kalf (dat gewonnen werd door Kees Prins, voor Bij ons in de Jordaan). In kleinere rollen zijn Michiel Huisman (als de laffe vriend Coen), Nadja Hüpscher (de montere Marjan), Anne Buurma en Elsie de Brauw (de muizige vader en moeder) even goed op dreef.

Zij maken Uitgesloten tot een waardig slot van een prijzenswaardig initiatief. Een film die meer had verdiend dan een eenmalige vertoning op televisie, maar dat is nu eenmaal het lot van de telefilms.

Aan een derde reeks van zes telefilms wordt inmiddels gewerkt. Het verst gevorderd is Willem van de Sande Bakhuyzen; hij is bezig met een filmversie van het succesvolle toneelstuk Familie.

Meer over