De lessen van Loppersum: de gaswinning moet snel omlaag

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 24 maart 2017.

Minister Lodewijk Asscher praat bij een verzakte boerderij in Loppersum Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher praat bij een verzakte boerderij in LoppersumBeeld anp

Brief van de dag: de lessen van Loppersum

Jurre van den Berg schetst een beeld van de sociale ontwrichting in Loppersum als gevolg van de gaswinning in Groningen (Ten eerste, 23 maart). Verplicht leesvoer voor mensen die vinden dat de Groningers zich niet zo druk moeten maken, omdat ze immers alle schade netjes vergoed krijgen. Jammer genoeg blijft een detail onvermeld: er is afgelopen jaar door de NAM een miljard kuub opgepompt rond Loppersum, ondanks de door de rechter opgelegde gaswinningsstop. En na enkele jaren betrekkelijke rust, is de seismische activiteit weer toegenomen. Toeval? De versterkingsoperatie die in de regio plaats zou moeten vinden is onhaalbaar en onbetaalbaar. Bovendien: symptoonbestrijding is geen oplossing. De gaswinning moet snel omlaag.

Wim Tommassen, Middelstum

Stoppen met sparen

Eindelijk het is gelukt: sparen loont niet meer. Dat is al langer zo, maar met nul procent rente is het onafwendbaar (Triodos Bank, Ten eerste, 23 maart). Wat moet ik nu met de euro? Een Italiaanse ECB directeur die 60 miljard per maand de markt in pompt, de spaarrente op nul zet en het allemaal nog niet voldoende vindt. Uitgeven moeten we, sparen is blijkbaar een slechte deugd.

Vervolgens heeft de voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem, een Noord-Europeaan, kritiek op de begrotingsdiscipline van bepaalde landen en wordt meteen door dezelfde landen de wacht aangezegd. De Spaanse minister van Financiën staat al te trappelen van ongeduld in de coulissen om hem op te volgen. Spanje staat vooralsnog niet bekend om zijn grote begrotingsdiscipline.

De euro verwordt (straks) tot een munt die aanzet tot overvloedig uitgeven, een boete op sparen en een beleid dat overheden aanzet tot het maken van onverantwoord hoge schulden.

Het wordt mij op deze manier wel erg moeilijk gemaakt om in de euro te blijven geloven.

Stijn Hemel, Leiden

Hoezo groen?

Triodos Bank is een bank die werkt aan een betere wereld. Rechtvaardiger, duurzamer en groener. Dat is allemaal heel mooi, maar 'eerlijker' komt in dit rijtje deugden niet voor. Want als mensen hun geld uitlenen aan de bank, dan krijgen ze er niets voor, terwijl mensen de bank wel moeten betalen als zij geld van de bank willen lenen. Een klein beetje rente is al voldoende, maar helemaal niets, dat klopt van geen groene kant.

Eric Baars, klant bij Triodos Bank, Haarlem

We zijn geen vulmiddel

Sacha Kester schrijft in haar artikel 'De strijd om de beste bureaus op het Binnenhof' over het deel Hotel van het gebouwencomplex van de Tweede Kamer der Staten-Generaal: 'Dit is het minst populaire deel van de Kamer: ver van de twee entrees en met het voorkomen van een goedkoop hotel langs de snelweg: smalle gangen, slechte airconditioning en lage plafonds.' Allereerst is het raar om binnen één zin twee keer een dubbele punt te schrijven, maar dit terzijde.

Als medewerker van de Kamer, gehuisvest in Hotel, kan ik melden dat de gangen 2 meter breed zijn en de plafonds 2,80 meter hoog. Misschien is Sacha's eigen woning ruimer bemeten en ervaart zij Hotel daarom als krap, maar mijn collega's en ik worden er niet claustrofobisch van. Verderop schrijft zij: 'De griffiers en stenografen van Tweede Kamer krijgen de kamertjes die overblijven.' Dit is simpelweg onjuist. De stenografen zitten al sinds april 1992 op dezelfde locatie: de eerste verdieping van Hotel, pal naast de Statenpassage en de plenaire zaal.

Wij worden dus niet na elke verkiezingen als een soort vulmiddel her en der in de overgebleven kamertjes gepropt.

Michiel Haanen, Dienst Verslag en Redactie, Tweede Kamer der Staten-Generaal

'Okkie'

Maar liefst drie tv-programma's besteedden op 21 maart uitgebreide aandacht aan 'Okkie'. Hij noemde zich daarin de beste inbreker van de wereld.

Daar heeft hij natuurlijk groot gelijk in. De allerbeste inbreker van de wereld laat natuurlijk nooit zijn petje achter nadat de inbraak heeft plaats gevonden. Iets wat 'Okkie' dus wel had gedaan. Zijn eigen dna zat er zelfs nog op. Wat dat betreft kan 'Okkie' nog wat leren. Succes ermee, zou ik zeggen.

Marcel van den Bos, Amsterdam

Turken in spagaat

Het interview met Mustafa Aslan (Ten eerste, 23 maart) legt de spagaat bloot waarin veel Europese Turken zitten. Kritiek op uitspraken van Erdogan kan grote consequenties hebben.

Wil je je familie kunnen blijven bezoeken in Turkije of heb je daar bezittingen, dan kun je maar beter je woorden inslikken. In het ergste geval beland je namelijk in de gevangenis.

De harde kern die het met Erdogans beleid en uitspraken eens is, zou weleens veel kleiner kunnen zijn dan iedereen denkt. Wij daarentegen kunnen ons wel tegen zijn beleid en beschuldigingen keren, en moeten dat daarom duidelijk laten blijken.

Jurjen Huisman, Finsterwolde

undefined

Rouwende kippen

Interessant artikel (Wetenschap, 22 maart) over rouwende chimpansees. Ook van sommige andere 'hogere' zoogdieren is rouw bekend, zoals van olifanten en honden.

Ik vestig graag de aandacht op rouw bij kippen. Ik ben met kippen opgegroeid. Ik stond ooit in de hal van een grote kippenboerderij. Vele honderden kippen scharrelden daar rond. Opeens viel één kip neer, morsdood.

Alle overige kippen maakten onmiddellijk plaats en bleven op meer dan een meter afstand in een grote kring rondom hun gestorven makker staan. Het tokken hield direct op. Ze maakten alleen nog zachte schorre geluiden, waarin bekommernis doorklonk. Dit duurde veel meer dan een minuut, waarna ze langzaam weer hun dagelijks leven hervatten.

Ik was er zo door getroffen dat het me altijd is bijgebleven.

Charles Boissevain, oud-student dierpsychologie, Leidschendam

undefined

Terreurdoden

Van de voorpagina: 'Er vielen vier doden, onder wie de dader.' Wanneer houdt de Volkskrant nou eens op de dader(s) mee te rekenen?

Peter van Lenth, Haarlem

Meer over