'De leiders schaamden zich in het kleine Bonn'

Naam: Friedel Drautzburg. Leeftijd: 61. Nationaliteit: Duitser...

HIJ IS DE grootste vijand van de verhuizing naar Berlijn, maar profiteert er het meest van. Friedel Drautzburg kan nog steeds woedend uitvaren tegen de onnodige en geldverslindende verplaatsing van regering en parlement. Maar de brasserie die de kroegbaas uit Bonn in Berlijn heeft geopend is tot nader order hét ontmoetingspunt voor bondsdagleden, journalisten en diplomaten. De zaken lopen zo goed, dat Drautzburg binnenkort een Weinstube om de hoek en een wijnhandel naast de Rijksdag opent.

'Alles komt nu hierheen. Niet alleen politici en lobbyisten, ook artsen en advocaten verlaten Bonn. Ze willen hun klanten behouden, net als ik', zegt hij aan een tafeltje van zijn kroeg. Drautzburg was in Bonn de kleurrijkste actievoerder tegen de verhuizing. Hij heeft een grijze snor met opgedraaide puntjes, een Rijnlands accent en een onstuitbare flux-de-bouche. De vele interviewers die hij dezer dagen te woord staat krijgen er nauwelijks een vraag tussen.

In Bonn bezat de voormalige '68-er' een reeks gelegenheden die veel door politici en journalisten werden bezocht. Maar zijn actie 'Ja tegen Bonn' mislukte. Met 17 stemmen verschil koos de bondsdag voor Berlijn. Drautzburg besloot nog eerder dan alle politici naar Berlijn te gaan: 'Als mijn klanten mij verlaten, heb ik het recht hetzelfde te doen', zegt hij.

'Berlinfeind no.1 kommt nach Berlin', schreef de Berlijnse boulevardpers. In de nieuwe hoofdstad opende Drautzburg met zijn zakenpartner en streekgenoot Harald Grunert een brasserie, die moest uitgroeien tot een 'ambassade' van het Rijnland aan de Spree.

Die Ständige Vertretung, of kortweg StäV, schenkt Kölsch, het lichte bier dat in Keulen en Bonn uit fluitjes wordt gedronken. Het is een rischtijer Heimat voor Bonners met heimwee. Aan de bar zijn messing naamplaatjes geschroefd met het woord Kölsch-abstellplatz. Een privilege voor stamgasten die in Bonn al twintig jaar in Drautzburgs kroegen kwamen en 'vele honderden hectoliters' hebben gedronken.

De keuken bereidt Rijnlandse gerechten als Sauerbraten, Reibenkuchen en Himmel und Erde. De café-ruimte is volgestopt met memorabilia uit Bonn: de stoel van CDU'er Jakob Kaiser uit de eerste Bondsdag, posters van de vergeefse actie tegen Berlijn, en een foto van een Funkenmariechen, een Rijnlandse carnavalsmajorette, in spagaat op de kabinetstafel waarachter Helmut Schmidt zit.

'Carnaval is de demaskering van de macht', zegt Drautzburg. 'In het Rijnland lachen we meer dan de mensen hier in Pruisen. We leven lichter.' Bonn is daarom de ideale hoofdstad voor het na-oorlogse Duitsland: 'Klein en bescheiden.' De naam van zijn kroeg heeft hij ontleend aan de 'permanente vertegenwoordiging van de Bondsrepubliek Duitsland in de DDR', de West-Duitse ambassade in Oost-Berlijn ten tijde van de Duitse deling.

De brasserie is ook gevestigd in Oost-Berlijn, in een aan de Schiffbauerdamm. Deze buurt werd in de vorige eeuw al Rheinisches viertel genoemd, wijst Drautzburg triomfantelijk aan in een geschiedenisboek.

Aan de overkant van de Spree ligt het nieuwe gebouw van de regeringspersdienst, tweehonderd meter stroomopwaarts de Rijksdag en enkele grote televisiestudio's. Op deze centrale plek bleek het niet moeilijk de in Berlijn nog onwennige politici en journalisten aan te trekken.

Maar ondanks zijn succes blijft Drautzburg een tegenstander van Berlijn: 'Onze regeerders gedragen zich als potentaten uit de Middeleeuwen. Ze zetten paleizen voor zichzelf neer.' Volgens Drautzburg hebben de Duitse leiders zich in het kleine Bonn altijd geschaamd. 'De collega in Madrid, Londen of Parijs had wel een groot paleis. Bonn liet zich niet goed representeren.'

Daarom hebben ze nu in Berlijn een ministerie van Buitenlandse Zaken gebouwd voor dertig miljoen mark. 'Dat is een anachronisme. In 2010 wordt de buitenlandse politiek toch in Brussel gemaakt. Dat geld had beter uitgegeven kunnen worden, bijvoorbeeld aan investeringen in Oost-Duitsland, om de werkloosheid te bestrijden en de deling van dit land eindelijk te overwinnen.'

Maar volgens Drautzburg hebben de Duitse leiders zich laten leiden door 'gevoelens in de buik, en niet door het hoofd.' Drautzburg zal ze nog op één manier dwarszitten. Politici die dachten na het verlaten van Bonn nu eindelijk af te zijn van de Funkenmariechen op hun regeringstafel en andere carnavalsongein, komen bedrogen uit. De StäV heeft in Berlijn al een keer carnaval georganiseerd. 'En dat zullen we doorzetten in deze stad.'

In zijn kroeg vecht de Rijnlander verder tegen Berlijn. Dat is goed voor de zaken. Maar bij Drautzburg thuis blijken het Rijnlandse en Pruisische bloed heel goed samen te gaan: met zijn Oost-Berlijnse vrouw heeft hij twee weken geleden een dochter gekregen.

Meer over