De laatste peuk is gedoofd in de Engelse pub

De invoering in Engeland van een strikt rookverbod maakt ook de pubs rookvrij. Kroegen zonder terras of biertuin vrezen een daling van de omzet....

Van onze correpondent Gert-Jan van Teeffelen

Het leven in de Red Lion, King’s Head en Royal Oak – enkele voorbeelden uit de toptien van pubnamen – zal nooit meer hetzelfde zijn. Vanaf morgen geldt in heel Engeland een strikt rookverbod.

Niet alleen de horeca, maar alle publiek toegankelijke bouwwerken vallen onder de wet. Ook in taxi’s moet de peuk uit.

Hoewel de meeste Engelsen de maatregel steunen, is er ook ergernis over het feit dat geen enkele uitzondering mogelijk is. In de praktijk mag roken alleen nog thuis en in de buitenlucht. Vandaar dat pubs massaal gaslantarens en afdakjes hebben besteld om hun rokende cliëntèle van dienst te zijn. Kroegen zonder patio, terras of biertuin vrezen echter dat hun omzet zal dalen.

Grote protestacties zijn niettemin uitgebleven. Slechts een enkeling zint op een list. Zo heeft de eigenaar van The Wellington Arms in Southhampton geregeld dat zijn pub het consulaat wordt van een klein Caribisch eiland, maar daar komt hij vermoedelijk niet mee weg.

Op het laatste moment zijn alsnog enkele rechtszaken aangekondigd. De baas van een erotische club in Londen heeft Cherie Booth, echtgenote van Tony Blair, ingehuurd als advocaat om deze ‘inbreuk op de mensenrechten’ aan te vechten. In Ierland en Schotland geldt al een verbod, en grote problemen bleven uit. Het roken op de stoep van de pub heeft geleid een bloeiende cultuur van ‘smirting’, een samentrekking van smoking en flirten.

In Schotland daalde de sigarettenverkoop en – tot verdriet van brouwers – de bierafzet. Toch rapporteerden diverse pubs een omzetstijging, doordat meer hapjes en maaltijden worden besteld.

Meer over