De la Rua krijgt het voordeel van de twijfel

Met een straatlengte voorsprong won Fernando de la Rua zondag de presidentsverkiezingen in Argentinië. De la Rua is een zwijgzame politicus, die niet graag tegen de meerderheid ingaat....

Van onze correspondente

Fernando de la Rua, de burgemeester van Buenos Aires, wordt de nieuwe president van Argentinië. De la Rua, kandidaat van de centrum-linkse Alianza, liet zijn directe rivaal mijlenver achter zich. Volgens de laatste tellingen haalde De la Rua 48,5 procent van de stemmen. Eduardo Duhalde, de peronistische regeringskandidaat, kwam niet verder dan 37,9 procent.

De la Rua's monsterzege doet nauwelijks onder voor die van de peronist Menem, die de Argentijnen tweemaal tot president hebben gekozen . De peronisten, Argentiniës nationaal-socialistische arbeiderspartij met meer dan een miljoen leden, leed zelfs verlies in provincies waar ze nog nooit een veer had gelaten. Sinds 1946 hebben de peronisten nimmer zo weinig stemmen gehaald in een presidentsverkiezing.

Ook in andere verkiezingen deed de Alianza het goed. Argentijnen kozen zondag namelijk ook de helft van hun lagerhuis en zes nieuwe gouverneurs. De belangrijkste baan die te vergeven was, die van gouverneur van de provincie Buenos Aires, ging evenwel naar de peronisten. Carlos Ruckauff, een ultra-rechtse ex-minister die in de jaren zeventig doodseskaders de hand boven het hoofd hield, beloofde nu boeven hard te zullen aanpakken en won mede daardoor.

De noviteit van deze verkiezingen was de opmerkelijke score van de econoom Domingo Cavallo, ex-minister uit de beginjaren van Menem. Zonder veel campagne te voeren, haalde Cavallo 10 procent van de stemmen als presidentskandidaat en wist hij twaalf gedeputeerden in het parlement te krijgen.

De la Rua zal gedwongen worden coalities te sluiten: met Cavallo en ook met de peronisten, want hij heeft geen enkele meerderheid. In de senaat maken de peronisten tot en met 2001 de dienst uit. Tot het jaar 2003 zijn tweederde van de gouverneurs peronisten. En in het lagerhuis zit de Alianza straks op 124 (van de 257) zetels. De Alianza heeft zelfs niet eens genoeg zetels voor het quorum.

Sleutelfiguur in de nieuwe machtsconstellatie is Carlos Menem, nu nog president van de natie en straks full-time voorzitter van de Peronistische Partij. Menem maakt er geen geheim van dat hij in 2003 wil terugkomen als president van Argentinië.

In zijn eerste toespraak beloofde De la Rua sociale rechtvaardigheid en 'een ander Argentinië'. Hij wil de corruptie 'helemaal uitroeien'. Zijn medewerkers hebben aangekondigd dat er processen komen tegen diverse medewerkers van Menem.

Werkloosheid, corruptie en onveiligheid zijn de belangrijkste zorgen van de kiezers. Maar vermoedelijk wordt de economie het eerst aangepakt .

De la Rua heeft een 'begrotingsshock' aangekondigd: bezuinigingen en een hogere belasting die snel het overheidstekort (eind dit jaar meer dan 3 procent van het Bruto Nationaal Product) moeten terugbrengen. Investeerders zeiden maandag dat De la Rua 'honderd dagen' het voordeel van de twijfel zal krijgen, maar dat de markt hem dan gaat uittesten.

Niemand gelooft dat De la Rua de overgewaardeerde peso wil devalueren. Maar de vraag is of hij op een gegeven moment niet moet. Want het begrotingstekort en de geringe export zetten Argentiniës vaste wisselkoers onder grote druk.

Meer over