‘De kroket, die houd je hier toch’

Het Damrak moet de rode loper van de hoofdstad worden...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Een verfje hier, een paar nieuwe luifels daar en klaar is het Damrak, de rode loper van Amsterdam. ‘De patat en de kroket blijf je hier toch houden’, zegt Asaf Barazani.

Met twaalf panden op het Damrak, waaronder een handvol hotels, winkels, eettenten en appartementen is de uit Israël afkomstige Barazani (51) een van de grote vastgoedexploitanten op de rommelige entreeboulevard van de hoofdstad.

Gezien zijn reputatie (chef van kosjer nostra, werd hij in een lokale krant genoemd) lijkt Barazani niet de droomfiguur voor operatie 1012, genoemd naar het postcodegebied, waarmee het stadsbestuur de Dam, Rokin, Wallen en aanpalende straten en stegen wil zuiveren van ‘criminogene activiteiten’. Chic moet het worden. Barazani heeft z’n bedenkingen. ‘Het Damrak is het visitekaartje van Amsterdam. Ik adviseer dat de gemeente eerst maar eens iets met de Beurs van Berlage gaat doen. Die kost ze handen vol geld en het is nog steeds niks.’

In 2004 viel een leger van 250 vertegenwoordigers van politie en justitie bij hem binnen. De hotelgasten moesten de straat op. Barazani en leden van zijn uitgebreide familie werden onder meer verdacht van witwassen en het leiden van een criminele organisatie.

Maar Barazani heeft nieuws: hij heeft glansrijk de Bibob-controle doorstaan. Terwijl zijn collega’s in hetzelfde postcodegebied met bosjes hun vergunningen verliezen na te zijn doorgelicht door Bureau Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur), zijn de exploitatievergunningen van Barazani zojuist allemaal verlengd. Bovendien heeft justitie inmiddels hem en zijn familie van alle blaam gezuiverd.

Voor Barazani het signaal om zijn bezittingen in het gebied uit te breiden: hij is in onderhandeling over de aankoop van nog twee panden op het Damrak en is inmiddels ook elders in het centrum actief. ‘Ik heb niets te verbergen’, zegt hij. Op één A4’tje staan zijn bezittingen op het Damrak, inclusief de huuropbrengsten: vorig jaar ruim 3 miljoen euro. Een van de panden heeft hij verhuurd aan een paar Russen, die trots hun businessplan laten zien: nog dit voorjaar worden de bovenste etages van hun souvenirwinkel omgetoverd tot ‘het grootste wodkamuseum buiten het Kremlin’.

Barazani toont tevens een van zijn panden waarin een verbouwde vestiging van McDonald’s is ondergebracht. ‘Hier houden de toeristen van. Die zitten niet te wachten op een grand café.’

Wanneer denkt hij eindelijk de afgebladderde gevel van zijn kantoor aan het Damrak op te knappen? Barazani: ‘Denkt u dat mijn hoofd daar naar stond tijdens die ellende met justitie? Nu het achter de rug is, wordt alles opnieuw geschilderd. Het wordt prachtig.’

Asas Barazani op het Damrak in Amsterdam (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Asas Barazani op het Damrak in Amsterdam (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over