De Krim kiest voor Rusland

De Krim heeft zondag in een even historisch als omstreden referendum met een meerderheid van 95,5 procent gestemd voor aansluiting bij Rusland. Het Oekraïense schiereiland gaat daarmee een onbestemde toekomst tegemoet. De VS en de EU dreigen Rusland met sancties als het de Krim inlijft. In Oost-Oekraïne neemt de onrust toe.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

SIMFEROPOL/DONETSK - Volgens premier Aksjonov van de Krim zal het parlement van het schiereiland vandaag aan Moskou verzoeken de regio op te nemen in Rusland. 'We zullen alles zo snel mogelijk doen als wettelijk mogelijk is.'

Oekraïne maakte zondag de oprichting bekend van een nieuwe strijdmacht van 20 duizend man en kondigde berechting aan van de separatistenleiders. 'We zullen ze vinden', dreigde premier Jatsenjoek. 'Of het een jaar duurt, twee jaar. De grond onder hun voeten zal branden.'

Volgens de VS moet Rusland al de komende dagen rekening houden met sancties. In een harde verklaring zei het Witte Huis dat het referendum plaatsvond 'onder dreiging van geweld en intimidatie van een Russische militaire interventie die in strijd is met het internationaal recht'.

De EU-leiders Van Rompuy en Barroso noemden het referendum 'illegaal en ongrondwettig'. Volgens premier Rutte zal de EU vandaag besluiten tot sancties. In telefoongesprekken met bondskanselier Merkel en president Obama beklemtoonde president Poetin zondag dat de bevolking van de Krim recht heeft op zelfbeschikking: 'Rusland zal hun keuze respecteren.'

Het referendum op de Krim verliep zonder grote incidenten. Drie uur voor het sluiten van de stembussen had al 70 procent van de 1,8 miljoen stemgerechtigden zich uitgesproken. Aangezien de meerderheid van de Krim etnisch Russisch is, lag de uitslag vast.

Terwijl Washington koortsachtig overleg voerde met Moskou, sprak premier Aksjonov van de Krim bij het uitbrengen van zijn stem van een 'historische dag'. 'Ik denk dat we dinsdag, hooguit woensdag al met roebels kunnen betalen', voorspelde hij. 'We zijn druk bezig met het volksleger. We hebben al 8.000 soldaten ingeschreven.'

Uit Oost-Oekraïne kwamen intussen berichten over nieuwe onrust. Honderden pro-Russische activisten blokkeerden bij Loegansk een trein die met militair materieel van het Oekraïense leger op weg was naar de grens met Rusland. Kiev brengt versterkingen over uit vrees voor een Russische inval.

In Donetsk bestormden pro-Russische activisten het kantoor van de openbaar aanklager en het plaatselijke hoofdkwartier van de Oekraïense veiligheidsdienst SBOE. 'Donetsk is een Russische stad', riepen ze. De activisten eisen de vrijlating van Pavel Goebarev, de pro-Russische leider die werd opgepakt wegens het oproepen tot separatisme. Als Goebarev, die is overgebracht naar Kiev, niet wordt vrijgelaten, volgen er meer bestormingen, zo dreigden de pro-Russische betogers.

Het gebouw van de provinciale overheid in Donetsk is al meermalen bezet. Ook het kantoor van miljardair Rinat Achmetov is een doelwit - Achmetov heeft zich inmiddels achter de nieuwe Oekraïense regering geschaard. De betogers eisen dat ook in het Donbekken, net als op de Krim, een referendum wordt gehouden over aansluiting bij Rusland.

pagina 4-5 'Terug bij Rusland: alles wordt beter'

pagina 21 Commentaar: Merkel aan zet

undefined

Meer over