De kracht van je aanwezigheid vergroten met je fysieke afwezigheid: Baudet doet het

Raoul du Pré
Alexander Pechtold (links) en Thierry Baudet voorafgaand aan een debat in Amsterdam, begin februari van dit jaar Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Alexander Pechtold (links) en Thierry Baudet voorafgaand aan een debat in Amsterdam, begin februari van dit jaarBeeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Al in 1966, toen de leiders van PvdA, KVP, VVD, CHU en ARP op tv met elkaar duelleerden, stelde gespreksleider Ferry Hoogendijk na afloop vast dat de afwezige Boerenpartij de winnaar was. Omdat zij die wel meededen de indruk wekten dat zij 'één pot nat waren'. Inderdaad boekten de Boeren een spectaculaire zege.

Inmiddels is het zaak om moord en brand te schreeuwen als je niet wordt uitgenodigd, zoals Thierry Baudet vorig jaar. Om vervolgens met veel bombarie voor de eer te bedanken zodra je wel wordt uitgenodigd, zoals Baudet nu en Rutte en Wilders al eerder.

De kracht van je aanwezigheid vergroten met je fysieke afwezigheid: de wel opdravende partijen hopen altijd dat het recept binnenkort is uitgewerkt. Zij hebben slecht gevolgd hoe het in de afgelopen 2000 jaar met Jezus Christus is gegaan.

Meer over