De korte nieuws-bites van de moderne radio

Het is te hopen dat de nieuwe hoofdredacteuren van Radio 1 en de commerciële evenknie Nieuwsradio 1395 het komende radioseizoen met meer zelfvertrouwen aan hun klus beginnen dan gelegenheidspresentator Jan Haasbroek in het VPRO-mediaprogramma Laatste Nieuws....

Laatste Nieuws, Nederland 3 21.04 uur.

Wat kan de rol van de goede oude radio nog zijn in tijden van grote technologisch vernieuwing, is de vraag waarover de drie radiomakers zich buigen want volgens de VPRO-programma-makers zal het een 'hete herfst' worden voor de Nederlandse media. De nieuwe commerciële radio- en televisiestations zijn hier debet aan, alsmede de technische ontwikkelingen die het gebruik van krant, radio en tv drastisch zullen veranderen.

De discussie met beide radio-hoofdredacteuren wordt afgesloten met een bespiegeling uit de losse pols over kastjes in huis die alle mogelijke vormen van informatie zullen tonen en laten horen, allemaal anders dan we nu gewend zijn van radio en televisie. Geruststellende conclusie voor de beroepsgroep die de heren vertegenwoordigen: er zullen altijd mensen nodig zijn om de informatie te selecteren.

Voorafgaand aan dit staaltje futurologie worden Van Tellingen en Berends uitgedaagd de degens te kruisen over hoe ze de concurrentie in de nabije toekomst aan zullen gaan. Van Tellingen 'wil niet de revolutie preken', maar voorspelt dat Radio 1 'sneller, adequater' zal worden. Berends 'gaat voor' de leeftijdsgroep van dertig tot vijftig.

Radio 1395 'moet het echt uit de markt halen' aldus Berends, maar als Van Telling prikt dat de commercie dan ook wel de inhoud van het te vermelden nieuws zal bepalen ('Wat als het nou slecht gaat met Philips?') repliceert Berends beledigd dat dit 'obligaat geouwehoer' is.

Ook Van Tellingen wil jongere luisteraars, maar hoe jong kun je ze krijgen? Twintigers lezen wel kranten maar luisteren niet naar nieuwszenders. Berends weet het niet, maar misschien moet het nog korter, nog sneller: 'Ik denk dat ze echt alleen geïnteresseerd zijn in bites van vijf, zes minuten.'

Jan Westerhof

Meer over