De Korte krijgt gouden afscheidscadeau mee

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Nadat ze als enige niet-Japanse vrouw haar gewichtsklasse bij het Grand Slam van Tokio had gewonnen, wist Marhinde Verkerk wel wie ze in de armen moest vallen. Intens was de omhelzing met haar 75-jarige coach Chris de Korte, die op last van de bond het topjudo moet laten voor wat het is.

Met haar zilveren WK-medaille in Rio de Janeiro had Verkerk in augustus al een afscheidscadeau aan De Korte meegegeven. Onder zijn vleugels werd ze in 2009, tot ieders verrassing, wereldkampioene in Rotterdam.

Aan de samenwerking komt een eind door een plan van Ben Sonnemans, technisch directeur van de judobond. De oud-zwaargewicht wil dat voortaan alleen de twee bondscoaches de nationale elite bijstaan. Maarten Arens, bij de mannen, en Marjolein van Unen, bij de vrouwen, bekleden die functies momenteel.

Het betekende dat een aantal judoka's op zoek moest naar een nieuwe coach. De Korte heeft ook Anicka van Emden, dit jaar winnares van WK-brons, onder zijn hoede. Beiden kiezen voor een samenwerking met Mark van der Ham, nu al trainer bij De Kortes judoschool Budokan in Rotterdam.

Verkerk en Van Emden voelden zich gegriefd door het plan van Sonnemans, die nauw overleg voert met NOC*NSF. Verkerk maakte haar boosheid ook kenbaar aan technisch directeur Maurits Hendriks van de sportkoepel, maar het plan bleef overeind.

Kort daarna deed olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo juist het tegenovergestelde. Zij zette zelf een punt achter de samenwerking met haar coach Marcel Wouda.

De Korte geniet, zeker ook door zijn leeftijd, grote faam in het internationale judo. Hij coachte de laatste twintig jaar onder meer Edith Bosch en olympisch kampioen Mark Huizinga. De Belgische judobond heeft hem gevraagd hun coaches te begeleiden, sinds bekend werd dat hij afscheid moest nemen van de Nederlandse top.

Op de valreep bezorgde Verkerk (28) De Korte een medaille die ze zelf nog niet kende. In Tokio kreeg ze zondag voor elkaar wat Kim Polling (zilver in de klasse tot 70 kilo) net niet was gelukt. Europees kampioene Polling, die dit jaar opzien baarde door lange tijd geen partij te verliezen, verloor de eindstrijd van de Japanse Chizuru Arai.

Verkerk rekende in haar finale van de klasse tot 78 kilo af met Gyeong-Mi Jeong uit Zuid-Korea, waarmee ze voor het eerst beslag legde op een Grand Slam, een superwereldbekertoernooi. Ze onderstreepte er nog eens mee dat het haar dit seizoen voor de wind gaat. Na brons bij het EK in april, behaalde ze medailles bij de Grand Prix van Düsseldorf en het Grand Slam van Moskou.

Daaraan voorafgegaan was een periode waarin de Rotterdamse zich tijdelijk van haar sport had afgekeerd. Ze besloot voorrang te geven aan haar opleiding tot interieurarchitect en probeerde andere gevechtssporten uit. Bij de Olympische Spelen van Londen behoorde ze tot de kanshebbers op een medaille. Die gedachte bleek in werkelijkheid een brug te ver.

undefined

Meer over