De koffer in

Welke boeken gaan er volgens schrijver en taalkundige Wim Daniëls (59) beter wel mee op vakantie en welke juist niet?

JEROEN PEN

Wat is uw favoriete boek?

Een Duitse roman die helaas niet in het Nederlands is vertaald: Unmögliche Beweisaufnahme van Hans Erich Nossack. Het mooie is: Nossack brengt dingen onder woorden die niet onder woorden te brengen zijn. Een man staat terecht op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van zijn vrouw. De man zegt: 'Mijn vrouw is vertrokken naar het niet-verzekerbare.' Daar gaat het boek over: wat is het niet-verzekerbare? Ik ben geen herlezer, maar hier lees ik graag nog passages uit. Ik heb het zelfs bewerkt tot toneelstuk. Nossack is een van mijn twee favoriete schrijvers.

undefined

Wie is de tweede?

De Russische schrijver Anton Tsjechov is wat mij betreft de allergrootste. Vooral zijn korte verhalen biologeren me. Zoals Het Uitroepteken. Iemand vroeg daarin aan de hoofdpersoon: 'Ben jij goed in leestekens?' De man antwoordt bevestigend. Dan volgt er nog een vraag: 'Heb je wel eens een uitroepteken gebruikt?' De man - veertig jaar onderweg in zijn carrière - realiseert zich dat hij dat nooit gedaan heeft. Het voelt ineens alsof hij zich nooit heeft laten gelden. Hij raast naar zijn werk om daar gauw uitroeptekens op papier te zetten. Tsjechov had geweldige humor, die hij combineerde met een grote maatschappelijke betrokkenheid.

undefined

Wat is uw favoriete kinderboek?

Koning van Katoren van Jan Terlouw. Ik ontdekte het pas als volwassene, toen ik het voorlas aan mijn kinderen. Elk hoofdstuk is eigenlijk een nieuw boek, met nieuwe uitdagingen die bevochten moeten worden.

undefined

Welk boek is overschat?

Overschat zou ik het niet willen noemen, want het ligt vast aan mij. Ik kom maar niet in de boeken van Haruki Murakami. Het moet geen tien pagina's duren voor ik een klik heb met een verhaal, dan haak ik af.

undefined

Wat is de beste roman van het afgelopen jaar?

The Perfume Collector van Kathleen Tessaro. Een mooi boek over mensen uit de wereld van de parfum, waarachter prachtig beschreven drama's schuilgaan. Heftige hoogtepunten, veel onuitgesproken teleurstellingen. Het toch steeds maar weer opnieuw beginnen, dat zo kenmerkend is voor het leven. Echt een aanrader.

undefined

Wat is het beste boek over taal?

Dan kies ik voor een boek dat voor veel mensen goed toegankelijk is: The History of Languages van Tore Janson, een soort leerboek voor studenten. Dat zie ik ook altijd als mijn taak: voor een breed publiek iets duidelijk maken.

Wim Daniëls' honderdste boek, De taal achterna, verschijnt in oktober bij Thomas Rap.

undefined

Meer over