Omslag

De koeien op Gerbrand Bakkers bestseller

Ook geliefd als cover van de vertalingen: de koeien op Gerbrand Bakkers bestseller.

Eric van den Berg
null Beeld -
Beeld -

Vijfentwintig drukken in Nederland, evenzoveel edities in andere talen, bekroond met het Gouden Ezelsoor, de Impac Dublin Literary Award en nog veel meer. Geen wonder dat uitgeverij Cossee uitpakt met de vijfentwintigste druk van Boven is het stil, de roman van Gerbrand Bakker uit 2006 die ook nog een toneelbewerking kreeg én een verfilming met Jeroen Willems (Amerikaanse première: 9 januari aanstaande in New York).

Het succesvolste Nederlandse fictiedebuut van het afgelopen decennium werd bovendien verkozen tot Mooiste Boekomslag, en het zegt iets dat het ontwerp van Marry van Baar - koeien onder een hemelsblauwe lucht met witte wolken - op zoveel buitenlandse edities terugkeert.

De Engelse, Amerikaanse en Australische edities, vertaald als The Twin, namen het arcadische beeld vrijwel ongewijzigd over, evenals de ZuidAfrikaanse (Bo is dit stil), Poolse (Na górze cisza), Kroatische (Gore je tiho) en Italiaanse (C'è silenzio lassù).

Ze zijn stuk voor stuk terug te vinden op de schutbladen van de jubileumeditie, die door ontwerper Laurens Molegraaf van een chic nieuw omslag is voorzien. Marry van Baars oorspronkelijke ontwerp schemert daarin door in de opengewerkte titelletters Ik heb vader naar boven gedaan - naar de eerste zin van de roman, die volgens uitgeefster Eva Cossée inmiddels 'iconisch' genoeg is om als tweede titel te kunnen dienen.

Op de schutbladen zijn ook omslagen met andere agrarische taferelen te vinden, van een korenveld met molen (Là-haut, tout est calme), kleumende schapen in de sneeuw (Oben ist es still) en een gevlekte koeienhuid (Noors: Ovenpå er det stille) tot het koppel ezelsveulens op Isä muuttaa yläkertaan, de Finse editie.

undefined

null Beeld Antonia Hrastar
Beeld Antonia Hrastar


Gerbrand Bakker: Boven is het stil

Omslag Marry van Baar; Laurens Molegraaf.

Cossee; gebonden jubileumeditie; euro 25,-.

null Beeld Antonia Hrastar
Beeld Antonia Hrastar
null Beeld Antonia Hrastar
Beeld Antonia Hrastar
Meer over