De keeper wisselen: Cruijff deed 't al

AMSTERDAM - Toen Cambuurtrainer Henk de Jong zaterdagavond Tim Krul het veld zag inkomen voor de beslissende strafschoppenserie tegen Costa Rica, zei hij tegen zijn vrouw: 'Zeg lieve schat, wist je dat ik dat al veel eerder heb gedaan?' De Jong lacht: 'Mijn vrouw schudde meewarig haar hoofd. Daar heb je Henk weer met zijn sterke verhalen. Toen kwam het ene na het andere piepje uit mijn telefoon. Allemaal berichten van mensen die erbij waren.'

De Jong was in 2004 trainer van Sneek. Hij bereikte de finale van de noordelijke districtsbeker tegen het 'grote' Harkemase Boys. De finale eindigde verrassend in een gelijkspel, waarna penalty's de beslissing moesten brengen.

'Ik had op de bank Arjen Dijk zitten, een heel grote kerel met lange armen', vertelt De Jong. 'Hij had geen seconde gespeeld in de competitie, maar ik dacht: ik moet wat doen. Met nog 15 seconden op de klok bracht ik hem in. Het haalde de spanning weg bij mijn eigen ploeg en bij Harkemase Boys dachten ze: die zal wel héél goed zijn.'

Het gevolg laat zich raden: Jan van Raalte schoot namens Harkemase Boys op de paal en Dijk werd de held van de avond door een strafschop van Wierd Kuipers uit zijn doel te ranselen. Sneek won de penaltyserie met 4-2 en daarmee ook de noordelijke beker.

Geniaal wil De Jong zijn wissel niet noemen. Eerder een slimmigheidje. 'Het was eerlijk gezegd meer een ingeving. Dat was bij Van Gaal anders: bij hem zat er een heel plan achter. En het gebeurde op een WK, het was wereldnieuws.'

De Jong blijkt niet de enige trainer die een keeper speciaal voor de penaltyserie inbracht. Twee jaar geleden deed Greuther Fürth-trainer Mike Büskens dat ook al, in de halve finale van de DFB Pokal tegen Borussia Dortmund. In de 118de minuut kwam 'Elfmeterkiller' Jasmin Fejzic in het veld. Helaas voor de doelman kwam het nooit tot penalty's, in de 120ste minuut liet hij een doelpunt door.

In 2011 liet Kortrijk-trainer Hein Vanhaezebrouck in de verlenging van het bekerduel met Antwerp doelman Darren Keet vervangen door reserve Kristof Van Hout. Castel di Sangro bracht in een promotieduel in 1996 met succes doelman Pietro Spinosa in voor de penaltyserie. En al in 1977 was het oud-bondscoach van Nederland František Fadrhonc die als trainer van AEK Athene de keeper wisselde in de wedstrijd tegen Queens Park Rangers. De 'verse' doelman Nikos Christidis stopte in Londen twee penalty's en AEK ging door naar de halve finale van de UEFA Cup.

Het saillantst is wel dat ook Johan Cruijff, als trainer van Barcelona, in 1988 al een keeper inzette speciaal voor de strafschoppenserie. Op een vriendschappelijk toernooi in Mallorca, in een wedstrijd tegen de gastheer, wisselde hij drie minuten voor tijd Andoni Zubizarreta in voor Juan Carlos Unzué. De ingreep had succes, Barcelona won het duel na penalty's met 4-2.

undefined

Meer over