Nieuws

De kans is afgenomen dat impeachmentproces tegen Trump uitmondt in veroordeling door Senaat

De kans dat het impeachmentproces in de Amerikaanse Senaat tegen oud-president Trump zal uitmonden in een veroordeling lijkt verder afgenomen. Die voorlopige conclusie kan worden getrokken na een eerste procedurele stemming in de Senaat.

Volgens senator Rand Paul (Kentucky) is het impeachmentproces tegen Trump ongrondwettelijk. Beeld AP
Volgens senator Rand Paul (Kentucky) is het impeachmentproces tegen Trump ongrondwettelijk.Beeld AP

Na de impeachment van Trump in het Huis van Afgevaardigden is het nu aan de Senaat om te bepalen of de oud-president moet worden veroordeeld. Een Republikeinse motie om de afzettingsprocedure tegen Trump ongrondwettelijk te verklaren, werd dinsdag door een nipte meerderheid van de Senaat afgewezen.

Samen met de vijftig Democratische senatoren stemden slechts vijf Republikeinse senatoren tegen een motie van hun eigen partij die bedoeld was om het impeachmentproces al de pas af te snijden nog voor het kan beginnen.

Dit maakt weliswaar de weg vrij voor het impeachmentproces tegen Trump, maar de kans dat het daadwerkelijk tot een veroordeling komt, lijkt met de dag kleiner te worden. Voor een veroordeling is een tweederde meerderheid nodig in de Senaat.

Maar liefst 45 Republikeinen schaarden zich achter Rand Paul, de senator die de motie indiende. Onder hen was ook Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse minderheid in de Senaat. Volgens Paul is de afzettingsprocedure ongrondwettelijk, omdat Trump sinds 20 januari geen president meer is. ‘Gewone burgers kunnen niet worden afgezet’, aldus Paul. Volgens hem valt Trump nu in die categorie.

Chuck Schumer, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, bekritiseerde deze argumentatie. Een president zou volgens deze redenatie straffeloos misdaden tegen het land kunnen begaan vlak voor zijn termijn afloopt, of zelf ontslag kunnen nemen voordat het tot een impeachmentproces komt, aldus Schumer.

De Democraten, en een kleine groep Republikeinen, willen dat Trump vervolgd wordt voor zijn rol in het aanstichten van de bestorming van het Capitool op 6 januari van dit jaar. Bij die bestorming kwamen vijf mensen om het leven.

Voor een veroordeling door de Senaat zijn naast de steun van de 50 Democratische senatoren ook de stemmen nodig van ten minste 17 Republikeinen. Die zouden daarmee tegen hun eigen partij ingaan, én tegen de achterban van Trump. Dat zou voor deze afvallige Senatoren serieuze problemen kunnen opleveren bij een toekomstige herverkiezingscampagne.

Het impeachmentproces gaat begin februari van start. Hoewel Rand Pauls motie werd afgewezen, ziet hij de stemverhouding als een teken aan de wand: ‘45 stemmen betekent dat het impeachmentproces afgelopen is, nog voordat het begint.’

Lees en luister:

President Biden riep in zijn aanvaardingstoespraak op tot eenheid. Leuk, maar het moet wel van één kant ­komen. Dat is zo’n beetje de reactie van Republikeinse politici en rechtse media.

In Potus de Podcast praat Gijs Groenteman met correspondent Michael Persson, verslaggever Natalie Righton en hoofdredacteur Pieter Klok over hoe het verder moet met het verscheurde Amerika.

Meer over