nieuws

De Jonge: ‘economisch belemmerende’ maatregelen eerder weg dan coronapas

Coronamaatregelen die ‘economisch belemmerend’ zijn, zullen eerder worden losgelaten dan de coronapas die mensen nu moeten laten zien bij onder meer horecagelegenheden. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA) dinsdagavond gezegd bij talkshow Op1.

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij vindt de coronapas ‘hooguit vervelend’ in vergelijking met de economische gevolgen van de coronamaatregelen.  Beeld ANP
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij vindt de coronapas ‘hooguit vervelend’ in vergelijking met de economische gevolgen van de coronamaatregelen.Beeld ANP

‘Het eerste waar je hoopt dat je vanaf kunt, is die 75 procent, en de nachtsluiting’, aldus De Jonge. Daarmee doelt de zorgminister op de maximale bezetting van 75 procent in onder meer concertzalen, waardoor zij cruciale omzet mislopen, en de verplichte sluittijd van horeca om middernacht.

‘Die coronapas is hooguit vervelend’, zei De Jonge. Op de vraag of het toegangsbewijs de hele winter nodig blijft, wilde de minister bij Op1 niet vooruit lopen. Ook over andere versoepelingen waaraan het kabinet denkt, liet hij niets los.

Intensive care

Het kabinet denkt eraan de coronapas af te schaffen wanneer er per dag minder dan tien nieuwe coronapatiënten op de intensive care belanden, en minder dan veertig op de verpleegafdelingen. Deze streefwaarden kwamen begin deze maand in zicht, maar inmiddels stijgen in elk geval de opnames op de verpleegafdeling weer.

Begin november zal het kabinet na een advies van het Outbreak Management Team (OMT) de coronamaatregelen opnieuw bekijken. Dinsdag werd bekend dat het OMT het kabinet nu adviseert niet verder te versoepelen. De vooruitzichten op hoe het coronavirus zich in de wintermaanden zal ontwikkelen, slechter zijn dan het RIVM eerder modelleerde.

Opmars

Na weken van daling zijn de besmettingscijfers vorige week aan een duidelijke opmars begonnen. Het aantal gemelde besmettingen steeg in een week met 48 procent, naar gemiddeld 2.550 mensen per dag. Ook in de ziekenhuizen neemt de bezetting toe. Daar liggen nu 512 coronapatiënten, waarvan 138 op de intensive care.

Wel zijn de cijfers gunstiger dan vorig jaar rond dezelfde tijd, toen er half oktober drie keer zoveel patiënten met corona in het ziekenhuis lagen als nu. ‘Het is spannend hoe dit zich gaat vertalen in het aantal ziekenhuisopnamen, de voorspelling is dat de instroom de komende maanden echt zal gaan toenemen’, zei epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM erover tegen de Volkskrant.

Meer over