Update

De Jager: definitief akkoord over begroting

De partijen die zich sterk hebben gemaakt voor het zogeheten Lenteakkoord, waarin een aantal bezuinigingsmaatregelen zijn vastgelegd, zijn het eens geworden over de definitieve inhoud. Dat heeft minister Jan-Kees de Jager (Financiën) vannacht rond 2 uur bekendgemaakt.

Redactie
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager. Beeld anp
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager.Beeld anp

'We zijn eruit', zei De Jager. Hij was gisteravond opnieuw om tafel gegaan met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie om de laatste knopen door te hakken bij de uitwerking van het eind vorige maand gesloten akkoord over de rijksbegroting van volgend jaar.

12 miljard
Volgens De Jager liggen er voor 12 miljard euro aan besparingen die ertoe leiden dat Nederland volgend jaar voldoet aan de Europese begrotingsregels, die een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bruto binnenlands product voorschrijven. Daarnaast is er een extra uit te geven bedrag van 1 miljard euro in het akkoord opgenomen. Over de precieze maatregelen werden nog geen mededelingen gedaan.

Het Centraal Planbureau (CPB) zal nu uitrekenen wat de precieze gevolgen van de maatregelen zijn. De resultaten daarvan komen medio juni. De komende dagen worden de maatregelen op papier uitgewerkt. 'Maar de politieke lijnen zijn gezet', aldus De Jager, die sprak van 'een teamprestatie'. Volgens hem hebben de 5 partijen het landsbelang boven hun eigen belang gesteld.

Grote tijdsdruk
Na het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis met de PVV sloten regeringspartijen VVD en CDA op 26 april onder grote tijdsdruk een akkoord op hoofdlijnen met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie. Het pakket bevat miljardenbezuinigingen, hervormingen en lastenverzwaringen. Zo gaat de btw omhoog van 19 naar 21 procent, worden ambtenarensalarissen bevroren, gaat de AOW-leeftijd versneld omhoog, worden aflossingsvrije hypotheken beperkt en gaat het eigen risico in de zorg omhoog. Desondanks is volgens De Jager sprake van een evenwichtig pakket en hebben de partijen er alles aan gedaan om de lasten eerlijk te verdelen.

Veel overleg
Sinds het akkoord eind vorige maand is er veel overleg geweest om de afspraken verder uit te werken, ook met betrokken bewindslieden. Zo moest bijvoorbeeld nog een miljard euro gevonden worden bij de zorg en moest de precieze verhoging van het eigen risico nog worden bepaald.

Eind deze maand stuurt De Jager het hele pakket naar de Tweede Kamer. Woensdag zal hij ook in de ministerraad verslag doen van de besprekingen.

Ministeries
De Jager had gisteren eerder op de dag opgemerkt dat er na de besluiten over een aantal maatregelen nog contact zou komen met ministeries, zoals dat van Volksgezondheid en van Sociale Zaken. Binnen een paar dagen moet alles dan afgerond zijn en 'op vrij korte termijn' moest het volgens de minister mogelijk zijn het pakket te presenteren.

Arie Slob (ChristenUnie) sprak gisteren van 'zware besluiten' die genomen moesten worden om de overheidsfinanciën op orde te brengen en hervormingen door te voeren. 'Het is geen pretpakket, maar het is in het belang van onze kinderen en kleinkinderen', aldus Slob.

Meer over