De jacht op de groene blazer

Vandaag begint op de golfbaan van Augusta National de jaarlijkse Masters. Titelverdediger Tiger Woods hoopt weer golfhistorie te schrijven; voor de derde keer op rij het toernooi winnen....

Van onze golfmedewerker Diederik Reitsma

Het koninkrijk Augusta opent zijn hermetisch gesloten poorten gewoonlijk slechts een week per jaar. Door de publiekelijk gevoerde discussie over het lidmaatschap van vrouwen, heeft het golfbastion noodgedwongen enkele 'geheimen' prijsgegeven. Zeer tegen de zin van de driehonderd mannelijke leden, gemiddelde leeftijd 71 jaar, die gewoon waren in alle rust de dienst uit te maken op de private club.

De emancipatiekwestie is aangezwengeld door Martha Burk. Augusta-preses Hootie Johnson stond onder druk door de emancipatiekwestie, maar dankzij de steun van een heel leger beschermers lijkt de rust weergekeerd. Daarbij hebben ook de spelers zich niet in de discussie gemengd, bang dat ze geen invitatie meer krijgen.

Burk mag demonstreren op een aangewezen plek, 1,5 kilometer van de toegangspoort. Na alle ophef van de afgelopen maanden, is het er eigenlijk opvallend stil. Het media-offensief heeft meer effect gehad dan de demonstratie zelf. Amerikanen begrijpen al die ophef niet. Alleen Davis Love III maakte dinsdag in zijn oefenronde duidelijk dat de vrouwenkwestie in geen verhouding staat tot de oorlog in Irak. Hij heeft een Amerikaanse vlag als head cover om zijn clubs.

In 1932 begint het roemruchte verhaal van Augusta. Bobby Johnson en Clifford Roberts stichten de Augusta National Golf Club op een voormalige fruitplantage in Georgia (VS). Twee jaar later wordt het eerste Masterstoernooi daar georganiseerd. Onder de winnaars alleen maar grote namen. Hogan, Nelson, Palmer, Nicklaus, allen mochten zich reeds kronen. De winnaar krijgt een groene blazer, symbool vande club. Nicklaus (63) is metzes Mastersoverwinningen recordhouder. Tiger Woods hoort natuurlijk ook in dit illustere rijtje thuis. Woods won in 1996 op 21-jarige leeftijd zijn eerste Masters. Daarna was hij ook de beste in 2001 en 2002.

Waar is Augusta eigenlijk niet beroemd om? Magnolia's die altijd lijken te bloeien, de snelste greens van de wereld, de rijkste historie, groen water, Amen's corner, azalea's en als het meest geliefde toernooi onder de spelers. Augusta permitteert zich dan ook een invitatiebeleid. Grote spelers van weleer schreven bedankbrieven, nadat ze een invitatie van Augusta op de deurmat zagen liggen. Zo is de mythe langzaam ontstaan.

Wie worden uitgenodigd? Allereerst alle oud Masterswinnaars, de topvijftig van de wereld, de toptien van de PGA (Amerikaaanse tour), de besten van de vier Majors (Masters, British Open, US Open, US PGA) en een aantal wildcards. Slechts vijftien Europese profs doen mee. Garcia en Harrington hebben de beste kaarten. Naast Woods, behoren Els, Mickelson, Davis Love III en wellicht Singh tot de kanshebbers. Nederlanders hebben nog nooit mogen afslaan in Augusta.

De moeilijkheid van Augusta zit in de afstand en in de precisie. De baan is 6500 meter lang en de greens zijn pijlsnel en zeer glooiend. In de afgelopen jaren is de baan drastich gewijzigd. Doordat spelers steeds verder slaan, is de oorspronkelijke layout niet meer adequaat.

Afslagplaatsen zijn naar achteren geplaatst. Bunkers verplaatst. Bomen geplant of herplant. Er is een lichte rough aangebracht. Long hitters zijn in het voordeel, want een goede drive maakt het schot naar de green makkelijker. Wat heet makkelijker? Want met name op en rondom de greens wordt het toernooi gewonnnen. In de afgelopen vijftien jaar behoorde de winnaar van de Masters maar liefst elf keer tot de beste putters van het toernooi.

Om goed te putten moet het approach schot echter wel precies op het juiste gedeelte van de green terechtkomen. Op televisie geeft dit een vertekend beeld. De meeste greens hebben maar een klein vlak van ongeveer negen vierkante meter waar de bal moet landen. Lukt dat niet, dan staat de bogey snel op de kaart.

Maar om de greens goed aan te kunnen spelen, moet je een goede afslag hebben. Alle onderdelen van het spel moeten dus afgestemd zijn op elkaar. En daar komt ook golf-intelligentie bij kijken. Course management heet dat in jargon. Dit kan weleens de doorslag geven. Door tactisch te spelen kun je slagen winnen, maar ook slagen niet verliezen. Risico nemen wordt genadeloos afgestraft.

Meer over