De intifada heeft Europa bereikt

Toeslaan in Londen – het is de jihad-terroristen uiteindelijk toch gelukt. Ze hebben de stad getroffen die sinds 11 september 2001 onder terreurbestrijders gold als Europees Doelwit Nummer 1...

Londen is al meer dan vijftien jaar een knooppunt van internationaal opererende islamisten. Vooral de Finsbury Park-moskee ontwikkelde zich tot verspreider van de jihad-ideologie – Zacarias Moussaoui, de ‘twintigste kaper’ van 11/9, en Richard Reid, de ‘schoenbomterrorist’, zijn er in de leer geweest.

Londen is ‘het Mekka van de radicale islam’, heeft de Franse islamkenner Olivier Roy ooit gezegd. Inlichtingendiensten gebruikten ook ‘Wachtkamer voor Afghanistan’ als bijnaam – later verbasterd tot Londonistan.

De staat van dienst van de Britse hoofdstad deed premier Tony Blair in 2003 al het ergste vermoeden: ‘Het is onvermijdelijk dat ze een aanslagpoging gaan wagen’. De Londense burgemeester Ken Livingstone voegde daar een jaar geleden aan toe dat het ‘een wonder’ zou zijn mocht de stad gespaard blijven. De Britten hebben zich ook nooit illusies gemaakt over de consequenties die het bondgenootschap met de Verenigde Staten in de oorlog in Irak kan hebben.

De opstellers van de verklaring van de ‘Geheime groep van de jihad van Al Qa’ida in Europa’ noemen de aanslag een ‘wraakneming’ voor ‘het bloedbad dat Groot-Brittannië heeft aangericht in Irak en Afghanistan’. Of de opstellers ook de aanslagplegers zijn, is nog de vraag, maar de verklaring volgt de bekende logica van Al Qa’ida-leider Osama bin Laden en zijn schare geestverwanten. Het kan bijna niet anders of de terreurcel die de drie metro’s en de stadsbus heeft opgeblazen, kan zich vinden in de tekst.

De vier aanslagen op forensen in de hoofdstedelijke ochtendspits is welhaast een kopie van de treinaanslagen in Madrid. Het bloedbad dat op 11 maart 2004 in Spanje is aangericht moet de Britse cel hebben geïnspireerd. Na 11/3 hebben Europese opsporingsdiensten een netwerk van veelal Noord-Afrikanen blootgelegd dat zich naar Frankrijk, België en Nederland uitstrekt. Mogelijk heeft de Britse cel contact gehad met nog voortvluchtige verdachten van 11/3 om kennis uit te wisselen.

Met drie aanslagen in zestien maanden krijgt de jihad-campagne in Europa vaart. Niets wijst er dan ook op dat de rekrutering sinds de aanslagen in Madrid aan kracht heeft ingeboet. De Europese campagne beslaat zelfs twee fronten. Fanatici vertrekken steeds vaker naar Irak, waar ze dagelijks de kans krijgen om te vechten tegen ongelovigen en afvalligen. En sleepers wachten maanden (of jaren) op het geschikte moment om toe te slaan met de grootschalige theatrale aanslagen waarmee Al Qa’ida school heeft gemaakt – ook de voorbereiding van de Londense cel heeft veel tijd in beslag moeten nemen.

De vraag die na de aanslagen in Londen nog open staat is of aan boord van de dubbeldekker een zelfmoordenaar zat. Het beeld van de opengereten bus brengt ogenblikkelijk aanslagen in Israël in herinnering. Al sinds 11/9 bestaat de vrees dat terreurcellen in het Westen de aanpak van de Palestijnse zelfmoordenaars uit de tweede intifada overnemen. Wanneer en waar stappen ze in Europa aan boord van stadsbussen, omgord met explosieven? Als het antwoord is: op 7 juli 2005 in Londen, dan heeft de Europese terreurcampagne donderdag een dramatische wending genomen.

Meer over