Column

De hulp houdt op zodra de camera's weg zijn

Wie begaan is met hulpelozen, houdt hen uit de klauwen van hulptelevisie.

'RTL-programmadirecteur Erland Galjaard, grootgrutter in het uitmelkwezen, beklaagde zich twee jaar geleden al over het wantrouwen richting hulp-tv.' Beeld anp
'RTL-programmadirecteur Erland Galjaard, grootgrutter in het uitmelkwezen, beklaagde zich twee jaar geleden al over het wantrouwen richting hulp-tv.'Beeld anp

Hulp-tv helpt niet - enkel de zender. Dat kon elke kijker al aan zijn water voelen, maar toch is het verbijsterend leesvoer, het onthullende drieluik dat NRC Handelsblad deze dagen publiceert over de praktijken van dit populaire televisiegenre.

De krant sprak met diverse deelnemers, en dat is al een prestatie op zich. De wurgcontracten die zij in hun radeloosheid onder de gehavende neus krijgen geduwd, leggen immers een zwijgplicht op. Waar zwijgen de regel is, regeert de maffia.

Woensdag ging het over Donnee, die kampte met een slecht gebit. Omdat ze in de schulden zat, kon ze een behandeling niet betalen. RTL's Een nieuw begin, voor 'vrouwen die getekend zijn door het leven', bood een operatie aan. Gevolg: een dikke rand van de prothese aan haar bovenlip. Haar kunstgebit is zo groot dat ze het drie keer per dag moet vastlijmen. 'Als ik hier bijt, schiet-ie aan de andere kant los.' Donnee: 'Vóór de operatie ging eten makkelijker dan nu.'

De verhalen tonen fijntjes hoe (hulp-)tv de werkelijkheid vertekent. Geen van de kandidaten mag vooraf de uitzending zien. Pas in de huiskamer blijkt dat er is gerommeld met de tijdlijn. Dat indrukken worden gewekt die niet stroken met de waarheid. Beloften worden niet nagekomen, behandelingen half uitgevoerd. En heel gek: de hulp hield op zodra de camera's weg waren.

Opmerkelijk: wie zich meldde voor tandproblemen of wallen onder de ogen, kreeg ook borstvergrotingen en botox opgedrongen - alles voor het plaatje. Het zijn steeds dezelfde paar klinieken die de tv-operaties verrichten: Bergman, Velthuis en CDC zijn de draaideurboefjes. Bij laatstgenoemde deden tandtechnici zich ten onrechte voor als tandarts, berichtten media eerder. Hulp-tv als botox voor het gedeukte imago.

Wie begaan is met hulpelozen, houdt hen uit de klauwen van het roofdier. Help, mijn vrouw wil naar hulp-tv: vergrendel de deur, haal niet in en probeer met lichtsignalen te waarschuwen.

Nu willen SP, D66 en PvdA toezicht op hulp-tv. Arme Erland Galjaard, grootgrutter in het uitmelkwezen. Twee jaar geleden beklaagde de RTL-baas zich al over het wantrouwen. Hoe durfden we te denken 'dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren'. En: 'We doen echt gedegen onderzoek voor elk programma.'

Toen ik in een vorig leven mijn bedenkingen uitte, leek hij gebeten door een adder. Dat het genre vooral drijft op industriële motieven, was 'de denkfout van de gemiddelde, vrij beperkte journalist, als ik zo vrij mag zijn'.

RTL wilde niet reageren op de gevallen in NRC. Producent Blue Circle zag 'een eenzijdig beeld dat geen recht doet aan de werkelijkheid'.

De handen wassen in onschuld helpt niet. Ik bied Galjaard en de zijnen een kliniek aan waar ze het vuil wél wegkrijgen. Mooie televisie lijkt me dat. Galjaard hoeft er van mij niet eens over te zwijgen.

Meer over