De huidige economische crisis verschilt radicaal van die van 2008 – dit is waarom | Is Nederland echt de vrek van Europa?

Een bord langs de weg bij de Noord-Hollandse kustplaats Callantsoog drukt bezoekers op het hart thuis te blijven.  Beeld ANP
Een bord langs de weg bij de Noord-Hollandse kustplaats Callantsoog drukt bezoekers op het hart thuis te blijven.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Ook op deze mooie Eerste Paasdag is het dringende advies: blijf thuis
Blijf thuis, is het devies, ook op Eerste Paasdag. Het wordt naar verwachting zonnig en warm lenteweer, maar de autoriteiten drukken iedereen op het hart daarvan te genieten in eigen huis, tuin of op het balkon.

Minder criminaliteit door corona
De gevaarlijkste steden ter wereld zijn een stuk veiliger geworden door een afname van drugscriminaliteit en gewapende overvallen. De opmerkelijkste daling vertoont de drugscriminaliteit, die daalde met 42 procent.

Live: China meldt 162 nieuwe besmettingen, vooral inkomende reizigers | Meer coronadoden in VS dan Italië
Terwijl de aantallen ziekenhuisopnames en doden zich in Nederland lijken te stabiliseren, blijven ze elders in de wereld oplopen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

In Bogotá mannen en vrouwen om de dag de straat op, transgenders mogen kiezen
Door mannen en vrouwen te scheiden hoopt de burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá de quarantaine beter te handhaven. Het plan oogt sympathiek, maar kreeg meteen kritiek te verduren.

Vandaag in het nieuws

Het is eerste Paasdag, en vanwege het coronavirus verloopt die anders dan normaal. Hoe vieren we dit feest nog? We zetten het voor u op een rij. Om 11 uur wordt in ieder geval de paasviering van de bisdom Roermond uitgezonden op NPO 2, gevolgt door de Urbi et Orbi zegen van de Paus. Om 14 uur komt het RIVM met eeen update over het coronavirus in Nederland. Het is ook 75 jaar geleden dat kamp Westerbork werd bevrijd. We spraken erover met overlevende Virry de Vries Robles, die zich herinnert hoe ze als een crimineel werd aangekeken.

Aanraders van de redactie

De zeven zonden en zeven deugden in coronatijd
Elk jaar verbindt de Volkskrant op Paas­zaterdag de klassieke Zeven Hoofdzonden met de actualiteit, maar in tijden van corona komt ook het beste in de mens naar boven. Dus dit jaar: de zeven hoofdzonden plus de zeven deugden.

null Beeld Joren Joshua
Beeld Joren Joshua

Hoe het zit met de crisis. Wat kan er gebeuren en waarom?
De economische crisis waarin we verzeild raken verschilt radicaal van die van twaalf jaar geleden. Pieter Klok legt uit hoe dat komt, wat er gebeurt, wat er kan gebeuren en waarom.

Zorgmedewerkers in verpleeghuizen zijn bang: ‘En ik dan, moet ik niet worden getest?’
Zorgwerknemers vrezen dat zij zelf de grootste verspreiders van corona in de verpleeghuizen zijn. ‘Ik heb haar zonder beschermende kleding naar haar kamer teruggebracht. Wat kon ik anders?’

Is Nederland echt de vrek van Europa?
Het overleg over steunmaatregelen leidde tot een verhit debat tussen Noord- en Zuid-Europa. Wie wijzen de cijfers aan als vrek of parasiet?

Kunst in isolatie
Ga mee op culturele wereldreis – zonder uw huis te verlaten. We gaan naar vijf kunstenaars die werkten in isolatie, opgelegd of zelfgekozen. Bij elke locatie vragen we u naar iets op zoek te gaan en een vraag te beantwoorden. Daar kunt u iets mee winnen: de illustraties die u onderweg tegenkomt. Succes en goede reis!

Virry werd bevrijd uit Westerbork, maar het grote zwijgen ging door
Virry de Vries Robles (87) zag hoe niemand iets zei of deed toen ze naar Westerbork werd afgevoerd. ‘De buren stonden drie rijen dik te kijken. Ik voelde me een crimineel, ik was pas 11.’ Tegen de mensen aan wie ze haar oorlogsverhaal vertelt, zegt ze daarom: ‘Als je ziet dat iets niet deugt, handel daar dan ook naar.’

Meer over