De hopeloze liefde van een ex-militair

Simone kreeg kriebeltjes in haar buik toen ze wat met Conrad begon. Schattig, maar zij zat in een inrichting voor jonge meisjes en hij was haar begeleider....

Peter de Greef

Vverzoek van advocaat Van Ham: 'Mijn cli vraagt u de zaal te verlaten. Meneer is erg zenuwachtig.'

'Meneer' is Conrad Siepel. En de zaal verlaten doen wij alleen als de rechter daarom vraagt. Strafzaken zijn immers openbaar voor iedereen van 18 jaar en ouder. De drie rechters van de meervoudige kamer in Utrecht trekken zich voor de goede orde toch terug om over het verzoek na te denken. Dat geeft gelegenheid Conrad Siepel (43) te beschrijven.

Siepel is een voormalig beroepsmilitair. Hij is klein, zo'n 1,72 meter. Zijn zwarte pak geeft hem een strakke look. Hij heeft een vriendelijk gezicht en een zachte stem. Niets wijst erop dat hij barst van de zenuwen, waarschijnlijk heeft hij in het leger zijn emoties leren maskeren. Vanbinnen zal hij zich ongetwijfeld ellendig voelen. Want over een minuut of tien wordt door rechter Van Zeben een weinig verhullende verklaring voorgelezen van een jonge meid.

De verklaring gaat als volgt: 'De eerste keer dat ik lichamelijk contact had met Conrad was tijdens mijn verlof, maart of april 2001. Hij pakte mijn hand vast. Ik voelde kriebeltjes in mijn buik, omdat ik het zo lang niet meer met een jongen/man gedaan had. Ik merkte dat Conrad terughoudend was. Hij zei dat hij een vrouw en kind had. Ik moest lullen als Brugman, maar we hebben het toen gedaan. Hij begon mij te knuffelen. Ik vond dat fijn.

'De keer daarna gingen wij naar dezelfde parkeergarage. Ik heb hem toen gepijpt en afgetrokken. Hij is klaargekomen. Hij heeft mij toen gevingerd. Maar kennelijk had hij er moeite mee. Hij vertelde over zijn zoontje en zei dat hij hiervoor ontslagen kon worden. Hij zei dat wij het slim moesten spelen, zodat zijn collega's er niet zouden achterkomen. Dezelfde dag heb ik het aan mijn beste vriendin verteld in De Lindenhorst.'

De verklaring is van Simone. Ze was destijds 17, Conrad 40. Simone zat vast in De Lindenhorst, een gesloten jeugdinrichting voor meisjes in Zeist. Conrad was daar begeleider. Na jaren in een inrichting voor jongens te hebben gewerkt, had hij de overstap gemaakt naar De Lindenhorst. Simone was zijn eerste pupil.

In De Lindenhorst bestaan strikte afspraken, vastgelegd in een dik protocol. Ook over relaties op het werk. Regel 1 is simpel: een relatie met een meid in een inrichting is uit den boze. Regel 2: mocht je toch gevoelens koesteren voor een pupil melden!

Het is allemaal voorzorg. Want de meiden in deze jeugdinrichting zijn niet zomaar meiden. Ze zijn kwetsbaar, vaak met veel problemen thuis. Neem Janice, nu 17. Worstelt met haar afkomst. Ze voelt zich snel gediscrimineerd en beukt er dan op los. Daar heeft ze al eens een halfjaar jeugddetentie voor gekregen. Toen ze vrijkwam, ging ze jatten. En niet snel erna tippelen.

Of Vienna, was 12 toen ze een willekeurig meisje ernstig mishandelde. De hulpverlening hield haar toen al drie jaar in de gaten: ze spijbelde veel, was agressief en stal van alles dat had haar verslaafde vader haar geleerd.

Ook Simones jeugd was moeilijk. De rechters zullen later oordelen dat Conrad had moeten beseffen dat hij een mentaal overwicht op haar had. En dat hij als mentor juist een voorbeeldfunctie vervulde.

Het klinkt logisch, maar Conrad worstelt. Schoorvoetend mompelt hij iets, dat het beter is om geen relatie met een pupil aan te gaan. Maar hij zegt ook dat hij verliefd was; hij altijd meeging naar haar familie. Dat Simone een paar weken na het eerste seksuele contact 18 jaar werd, dus meerderjarig. En dat ze vertrok naar een andere inrichting.

Terug naar de verklaring van Simone: 'Conrad wilde een toekomst met mij opbouwen. Maar ik vond hem te slijmballerig en te aardig. Hij hield veel meer van mij dan ik van hem. Uiteindelijk heb ik in augustus 2001 de relatie uitgemaakt. Hij moest toen overgeven van de spanning.'

(Het vonnis, twee weken later: vijf maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar.)

Meer over