'De Hoop Scheffer moet meer dan 34 zetels halen'

CDA-aanvoerder De Hoop Scheffer moet bij de komende verkiezingen meer dan 34 zetels veroveren voor zijn partij. Vice-voorzitter Lodders, die zelf voor veel CDA'ers de gedroomde lijsttrekker was, zegt dat in een vraaggesprek met het weekblad Vrij Nederland....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het CDA staat ondanks de leiderswisseling van begin april nog steeds laag in de peilingen. Van de 34 zetels die de partij nu bezet zouden er nog eens zes afgaan. Lodders zegt daarover: 'De ambitie moet zijn: in ieder geval meer dan 34 zetels. We hadden er in de vorige periode 54. Dat was geen reële weerspiegeling van onze kracht. Maar 34 is te weinig.

Lodders erkent in het vraaggesprek dat zij met Pasen 1994, een maand voor de Tweede-Kamerverkiezingen waarbij het CDA met zijn lijsttrekker Brinkman twintig kamerzetels verloor, de scheidende CDA-voorman en minister-president Lubbers vroeg zich nog één keer beschikbaar te stellen om premier te worden.

'We zaten op een dieptepunt in de peilingen. De vraag was aan de orde of de lijsttrekker ook de premier moest worden. Omdat we die koppeling wilden losmaken, hebben we Ruud gevraagd of hij eventueel voor de vierde keer premier wilde worden. Hij heeft die vraag

bevestigend beantwoord.'

Toen Lodders een paar dagen na Pasen Brinkman voorstelde zich terug te trekken als kandidaat-premier, stuitte zij op een veto. 'Mij best, maar dan stap ik vanavond nog op', zou Brinkman hebben gezegd. Daarmee was het plan van de baan.

Het CDA hoopt bij de verkiezingen van 1998 weer terrein te winnen door aansprekende, nieuwe mensen hoog op de kandidatenlijst te zetten. Maar dat betekent dat vooral oudgediende CDA-kamerleden het veld moeten ruimen. Partijvoorzitter Helgers wordt beschouwd als het brein daarachter. Maar Helgers maakte eind april bekend dat langzittende kamerleden als Mateman, Van der Linden en Lansink nog een kans krijgen om via voorkeurstemmen in de Kamer te komen.

Lodders zegt nu dat zij 'ernstig bezwaar' heeft tegen voorkeursacties, als daar 'breed gebruik' van wordt gemaakt. 'Wij willen een evenwichtige lijst samenstellen. Wij willen dat de regio's goed vertegenwoordigd zijn, we willen namens het CDA meer vrouwen en meer allochtonen in de Tweede Kamer.

'Ons hele bouwwerk kan bij zulke voorkeursacties aardig verstoord worden. Dat zou ontzettend jammer zijn. Een voetbalteam wordt toch ook niet samengesteld door de supporters? De trainer bepaalt wie er rechtsbuiten staat.'

Meer over