De hobby van Anatoli Karpov

De lezers van deze pagina kennen Anatoli Karpov (1951) als meervoudig wereldkampioen schaken. Minder bekend is dat Karpov ook een belangrijke postzegelverzamelaar is.

Het Belgische dagblad La Dernière Heure wist in 2009 deze hobby van Karpov aan het licht te brengen. Een van zijn specialisaties was toen België en het voormalige Belgisch Congo.

Een groot deel van zijn collectie (met een geschatte waarde van meer dan 10 miljoen euro) laat hij echter sinds december vorig jaar in porties in Zwitserland veilen.

In de veiling van april was er bijvoorbeeld een 19de-eeuwse Belgische brief die maar liefst 240.000 euro opbracht en een Congolese waarvoor 33.600 euro werd betaald. Mogelijk waren postzegels juist in de Sovjet-tijd een veilige investering. Karpov moet ook een prachtige thematische collectie schaakpostzegels hebben.

Daar zullen ongetwijfeld de Nederlandse Max Euwe-zegels van 2001 wel bij zitten. Karpov zelf is al eens afgebeeld op zegels van Mongolië, Opper-Volta, Niger, Tsjaad, en (met Kortsjnoj) op een duo-zegel van de West-Afrikaanse eilandengroep Sao Tomé en Principe.

undefined

Meer over