De hakbal: bewijs van kunstzinnigheid

Als een veldspeler een doelpunt maakt als de toverhakbal van Martin Hansen, ondergaat die treffer een mondiaal huldebetoon. Maar Hansen is een doelman, normaliter de slechtste voetballer van het veld. De opwinding is daardoor nog veel groter; alleen al op YouTube was de goal woensdag goed voor 1,5 miljoen hits.

ADO Den Haag spelers bespringen keeper Martin Hansen na zijn 2-2 gelijkmaker in de slotfase tegen PSV. Beeld anp
ADO Den Haag spelers bespringen keeper Martin Hansen na zijn 2-2 gelijkmaker in de slotfase tegen PSV.Beeld anp

Messi's voetbal of Van Gaals handelen houdt de voetbalwereld altijd in de ban, maar dinsdag beklom Martin Hansen het podium van wereldfaam. Zijn hakbal, in de blessuretijd van ADO Den Haag - PSV (de 2-2), echode na woensdag, tot in de verste uithoeken, en natuurlijk hier te lande. Zelfs Eva Jinek wilde Hansen in haar praatprogramma.

Een doelman scoort immers bijna nooit en al zeker niet met de hak, geniaal als Van der Vaart of Ibrahimovic, of zoals Willy Carbo van FC Twente in 1984. Hansen combineerde alles: scoren met de hak, van buiten het doelgebied. Subtiel, alsof hij het precies zo bedoelde. Hij dook voorover, verlengde de bal met rechts, vanuit de lucht. De bal verdween, achter het linkerbeen langs, diagonaal in de uiterste hoek. Die 2-2 tegen de landskampioen leidde tot euforie in het stadion, in huiskamers, op social media.

Kunstzinnigheid

De Deen vertelde zijn verhaal keer op keer dinsdag, en woensdag opnieuw, toen een stuk of acht cameraploegen de training van ADO bezochten. Zo druk was het nooit bij ADO sinds plaatsing voor Europees voetbal in 2011. Hansen genoot intens. Hij geldt als een bijzonder type in Den Haag, als een emotionele doelman, die ontzettend kwaad kan worden en bloedfanatiek is. Toen hij net bij ADO was, verbaasde hij een kind met het antwoord op een simpele vraag: hij zou liever twee benen breken dan een wedstrijd verliezen. Ook liep hij eens kwaad weg na een dom gelijkspel tegen Cambuur en hekelde hij het feit dat hij geen salarisverhoging kreeg. Zo'n kerel dus.

Maar specialer is dat een doelman bijna nooit scoort, of het moet uit strafschoppen zijn of vrije trappen. De Braziliaan Ceni en de Paraguayaan Chilavert waren daarin specialist. Andere keepersdoelpunten zijn uitzonderingen. Jan van Grinsven tikte de bal in voor Den Bosch, in 1985, Pieckenhagen kopte in 2005 raak voor Heracles, Cummins van Go Ahead schoot vorig seizoen een uittrap meteen in het doel van Excelsior.

Maar dan nu: de hakbal, in voetbal een bewijs van kunstzinnigheid. En dat van een doelman, die is aangenomen om ballen tegen te houden, niet om frivool te doen. Bij ADO trekt Hansen trouwens vaker mee naar voren, zoals meer doelmannen plegen te doen als ze hun geduld verliezen en de wedstrijd om een laat doelpunt vraagt.

Psychologisch voordeel

Supporters schreeuwen hem deze dinsdag naar voren in de staart van het zogenoemde Haags kwartiertje, de aankondiging van het slotoffensief. Immers: de vreugde van de mogelijke 2-2 is aangenamer dan het verdriet om de eventuele 1-3, na een treffer in een verlaten doel. Hansen wacht zo lang mogelijk en meldt zich na vier van de vijf extra minuten bij de vrije trap van invaller Gorré, die de bal eigenlijk iets te laag inbrengt.

Op beelden zie je dat verdediger Bruma Hansen gewoon voorbij laat lopen. Zo van: wie is dat opeens? Dan draait Hansen weg van Locadia en vertoont hij zijn tovertruc. Jan van Grinsven, die in 1985 scoorde voor Den Bosch, zei eerder dit jaar in de Volkskrant: 'Tegenstanders maken vooraf afspraken over wie ze moeten dekken. Zodra er iemand met een ander shirt in het strafschopgebied staat, weet niemand meer wat hij moet doen.'

Hansen weet dat precies en benut zijn psychologische voordeel. Hij creëert chaos door zijn lengte, plotselinge aanwezigheid en onverschrokkenheid. Opeens is daar dat mannetje meer. Hij anticipeert op de voorzet, kantelt zijn lichaam half en verlengt de bal bewust. Het doelpunt is een kwestie van geniaal geluk. Geniaal omdat het zo de bedoeling is, geluk omdat het precies zo gaat als zijn intuïtie hem ingeeft. 'Het was instinct', zegt hijzelf.

Den Haag keeper Martin Hansen weet dat het punt binnen is. Beeld anp
Den Haag keeper Martin Hansen weet dat het punt binnen is.Beeld anp

Nagenieten

Het zal niet de mooiste treffer zijn in de geschiedenis van de eredivisie, maar wel de mooiste van een doelman. De eredivisie mag kwalitatief zijn afgeroomd, hier is weer zo'n sprankelend teken van leven. 'De hakbal is een groot thema hier', zegt een woordvoerster van TV2 uit Denemarken, dat de wedstrijd rechtstreeks uitzond.

Hansen is woensdag niet bij Jinek geweest. ADO vond een dag nagenieten genoeg. Zaterdag wacht FC Twente. Uit.

Meer over