De haan moet eraf, de pantalonparty sneeft

In Uithoorn moesten donderdag winkels dicht wegens instortingsgevaar van de nabijgelegen kerktoren. Buren spreken van politiek spel. 'Het slaat nergens op.'

UITHOORN - Zal je net zien, op de dag dat modehuis Blok zijn pantalonparty houdt en er driehonderd damesbroeken klaarliggen voor afname, is er opeens bestuurlijke paniek in Uithoorn om een zogenaamd instortende kerk die al vijf jaar dicht is. Heeft Gerard Röling voor niks gebak met broekjes erop laten aanrukken.

Of keurslager Gert Stronkhorst, die echt zin had het barbecueseizoen een pittige kickstart te geven. Op vijfhonderd genodigden had hij gerekend. Blijft-ie mooi zitten met zijn souvlakispiesen en zijn vleesfakkels.

'Ze halen de haan eraf!', klinkt het opeens bij winkelcentrum Amstelplein. Tussen de tweelingtorens van de Sint-Jan de Doperkerk hangt een bakje met daarin twee mannen. Ze prutsen aan de haan op een van de torens. Later zullen deze gespecialiseerde werklieden zich buigen over het vastzetten van de torenklokken.

En dan zal héél misschien de acute dreiging, die geen levensbedreigende dreiging was maar een klein risico, aldus burgemeester Dagmar Oudshoorn, voorbij zijn en kunnen de tientallen geëvacueerde bewoners weer naar hun huis en stromen de leeggestroomde winkels weer vol.

Er was een rapport van een maand geleden, van een onderzoeksfirma die de gemeente liet weten dat er zorgen waren over de constructie van de kerk. Instortingsgevaar? Nou dat niet. Maar stel dat er wat zou afbrokkelen, dan had de burgemeester moeten uitleggen hoe dan nou mogelijk was.

Om de kwestie helemaal goed af te vinken, werd het parochiebestuur geraadpleegd. Uit de boezem van katholiek Uithoorn kwamen zorgelijke berichten, en vanochtend wist de burgemeester wat haar te doen stond: optreden. En zo werd het gebied rond de kerk het domein van verkeersregelaars, ambulancepersoneel, hijskranen, dranghekken, security-lieden, politie, brandweer en waren er commandoposten ingericht.

Nieuwbouwding

'Er zitten er twee in, in dat bakje!', vervolgt de winkelcentrumomroeper zijn commentaar. De zogenaamde wiebelende twee torens van de honderdvijftig jaar oude kerk staan in Uithoorn overigens voor iets heel anders, zo wordt al snel duidelijk uit een rondgang langs buurtbewoners, voormalige parochianen en insiders.

Vraag het maar aan Ans van Nuijen van de stichting B.O.U.D. die strijdt voor behoud van het oude stadsgezicht. Vijf jaar geleden, twee dagen voor Kerstmis, de stal was al opgetuigd, ging de kerk opeens dicht. De kerk zou onbegaanbaar zijn geworden, en gevaarlijk om te betreden.

Allemaal onzin, zegt van Nuijen. Het is het gevolg van een katholiek-religieuze twist die voortkomt uit een fusie van twee parochies, die Van Nuijen en haar bestuur niet wilden. Een nieuwbouwding uit 1960, daar moesten ze maar gaan kerken, terwijl haar driebeukige neoromaanse kerk is ontworpen door Herman Jan van den Brink en een hemels orgel bevat.

Renovatie zou te duur zijn, en voor het mogelijke gevaar werden netten om de kerk gespannen. Al vijf jaar klonk niet het gemoedelijke gebeier in Uithoorn, vanuit de twee torens die van heide en verre te zien zijn.

En er is ook nog een ambitieuze VVD-wethouder, die een Masterplan dorpscentrum 2010-2030 heeft afgescheiden en Uithoorn klaar wil stomen voor de moderne tijd. Buurtbewoners hebben wat infosessies met deze Jeroen Verheijen erop zitten. Het plan: meer woningen, winkels en parkeergelegenheid in het oude hart - precies tegen de kerk aan geplakt.

'Ze zouden het liefst de kerk platgooien en er een wanstaltig winkelcentrum voor in de plaats zetten', zegt buurtbewoner Karin van Gelderen. Omwonenden denken dan ook dat het plotselinge instortingsgevaar niets anders is dan een politiek spel en een poppenkast. 'Dit speelt het gemeentebestuur en het parochiebestuur heel erg in de kaart', meent Anna Patricio Romantha.'En moest je eens kijken wat een geld het kost, zo'n zogenaamde reddingsactie. Al die mensen die worden ingezet, die hijskranen en noem maar wat. Het slaat echt nergens op.'

Toen hij gisteren hoorde dat hij subiet zijn Pantalonparty moest ontruimen, deed Gerard Röling net of hij het niet goed gehoord had. Hij bleef gewoon nog anderhalf uur open, en sleet tot zijn verbazing ook nog honderd damesbroeken. Hij begrijpt dus niet dat opeens iedereen werd weggestuurd, zeker nu hij weet dat de burgemeester heeft gezegd dat er een klein risico was. 'Paniek om niks, en de winkeliers zitten met de gebakken peren', zegt Röling. 'Wil je trouwens nog een gebakje?'

undefined

Meer over