De grote V-Zomerquiz

Ook dit jaar kunt u in zes V Zomer Magazines op zoek naar 12 letters en 1 woord. Waarom u dat zou doen? Omdat het leuk is en omdat u ermee kans maakt op prachtprijzen. Onze fotorecensent Merel Bem gaat op zoek naar de hoofdprijs - een foto; een echte, een dure - en daarnaast hebben we dit jaar extra prijzen. Aan de slag dus.

null Beeld null

We gaan een foto kopen. Pak rugzak, boterhammen, blarenpleisters. We gaan het land in, de galeries af, de collecties in. Klaar? Wacht even. Pak alles maar weer uit. Een foto kopen kan ook thuis, achter de computer. Natuurlijk is het leuk om te snuffelen in galeries, je te laten voorlichten over afdruktechnieken, papiersoort en hoe dat eigenlijk zit met edities, maar het aanbod bekijken in pyjama heeft ook zijn voordelen. Het doet denken aan die kneuterige dia-avond van voorheen, maar dan zonder slaapverwekkende vakantieverhalen van de buurman.

Alleen, waar te beginnen, in vredesnaam? Het fotografieaanbod is overweldigend en bovendien kun je kiezen uit verschillende categorieën. De kunstwereld heeft al een breed assortiment en dan heb je nog documentaire-, mode-, reclame-, vintage- en journalistieke fotografie. Overal is wel iets te vinden voor die spreekwoordelijke plek boven de bank. Enige startershulp is dus welkom.

Dat treft. Er zijn allerlei soorten websites te vinden die een specifieke greep uit de schatkist doen en zo het aanbod verkleinen. Soms kun je het werk er zelfs meteen aanschaffen. De Gulle Ekster is zo'n online galerie, evenals We Like Art, beide gericht op beeldende kunst, beide een bezoek waard. We gaan voor kleiner en specialistischer: de website van culturele duizendpoot en tentoonstellingsmaker Jedithja de Groot (jedithjadegroot.nl).

Nationaal Archief

Waarom? Omdat De Groot foto's selecteert uit de collectie Spaarnestad, dat wonderbaarlijke historische archief van meer dan twaalf miljoen foto's dat onderdeel is van het Nationaal Archief in Den Haag. Hier ligt de nadruk op pers- en documentairefotografie, veelal zwart-wit en afkomstig uit het archief van tijdschriftenuitgeverij De Spaarnestad (Libelle, Katholieke Illustratie, Panorama). Maar tussen die eenduidige journalistieke beelden bevinden zich, verstopt in laatjes met de meest krankzinnige rubriceringen, ook ongewone, raadselachtige en verbluffende foto's.

Wie daarvan een glimp wil opvangen, moet deze zomer Huis Marseille in Amsterdam bezoeken, waar fotograaf Rob Moorees in zijn tentoonstelling Life Is Strange een aantal van die vreemde foto's toont.

De keuze van Jedithja de Groot is klassieker, esthetisch en stijlvol. Ze verzamelde foto's van Miss-verkiezingen, zoals een heerlijk lachende Miss Grapefruit uit 1959, poserend met joekels van - ja: grapefruits. Ze selecteerde uit het prachtig onbezorgde oeuvre van fotograaf G.A. van der Chijs, die het onschuldige Nederland uit de jaren zestig vastlegde. Er is een categorie 'Happy', met (in kleur) een Hollandse covergirl in de branding uit 1961; een hoofdstukje 'Mode'; een beetje 'Japan' en 'New York' en 'Parijs'. En al die foto's kun je via de website bestellen.

Het mapje 'Vakantie'

De Groot legt het kraakhelder uit op een speciale bestelpagina. Het bezoek kan zelf een keuze maken uit het aanbod of háár een opdracht geven om iets te selecteren. Daarna volgt nog één keuzemoment: het bepalen van de afmetingen. De rest (het papier, de kleur van de lijst, het passepartout) wordt allemaal voor de koper bepaald. Prijzen variëren van ongeveer 240 tot 580 euro, inclusief lijst.

Het mapje 'Vakantie' lonkt, als een sirene in de donkere avond. Hier hebben de foto's relatief veel kleur, ze spatten van het scherm af, peppen vermoeide pupillen op. De keuze valt op deze: een staande foto uit 1965 van een picknickend gezin op het strand, zogenaamd dan, want alles is in scène gezet.

Vader, moeder, dochter, zoon, alle vier even lelieblank en braaf, zitten in de fotografenstudio tegen een geschilderde achterwand met zee en Franse heuvels. De kinderen eten een banaan, zij rookt op haar allerbevalligst een sigaretje en hij schenkt - je bedenkt het niet - met een stuk baguette tussen zijn lippen een glaasje in. Wie elke dag naar deze foto mag kijken, heeft een lang en vrolijk leven. Mocht deze het worden, dan stuurt Jedithja de Groot hem persoonlijk naar u op.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gegeven antwoord. Is het een open vraag, dan noteert u de eerste letter van het antwoord, tenzij iets anders van u verlangd wordt. Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Wellicht handig om te weten: het onderwerp van de quiz is cultureel erfgoed in brede zin; de 12-letterwoorden hebben alle iets uitstaande met de hoofdprijs. Na 6 afleveringen mailt u de 6 woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op een van de prijzen. Inzenden vóór donderdag 27 augustus. Uitslag: maandag 31 augustus in V en, uitgebreider, op volkskrant.nl.

Foto's Historisch Museum Rotterdam, Frank Hukersen, Getty

De quiz

Nummer 1. Beeld null
Nummer 1.

1. Wij zeggen: 1. U zegt:

I Lipjes
E Pootjes
H Staartjes
V Hartjes

2. Nu we toch in de sierletters zitten: wat weet u als u hier 2 voor de deur staat?

O De schilder heette Wim Visser
F Ooit werd hier Amstel geschonken
S Een Argentijn zou de Amsterdammers op de schoonheid van hun krulletter wijzen
K Allemaal waar

Nummer 2. Beeld null
Nummer 2.

3. Wat is geen officieel immaterieel werelderfgoed?

P Geestig debatteren, Oezbekistan
R Kruidkoek bakken, Noord-Kroatië
S Garnaalvissen met paarden, België
T Brandneteleten, Groot-Brittannië

4. Torum. Nesse. Astok. Beulake. Beda. Peelo. Rijk. Schoot.

A Germaanse goden
T Verdwenen dorpen
J Vergeten groenten
O 18de-eeuwse verfkleuren

5. En dan: Hakke toone. Gort met stroop. Mie katoen. Jan pierewiet. Boerenplof. Hoksebarger. Hollands erfgoed, lezer. Maar hoezo?

L Papsoorten
K Koeienrassen
T Volksdansen
Z Conserveringsmiddelen voor schapenwol

6. Hij is wel een landschapsfotograaf genoemd in wiens beeld de mensen en dieren alleen maar figureren. Bovendien: van zijn voornaam is de naam van een fotografieprijs afgeleid. 6 Hoe luidt deze voornaam?

Nummer 6. Beeld null
Nummer 6.

7. Enfin, hoe français, nouvelle vague, Jean-Luc Godard wilt u het hebben? Wie was hier de setfotograaf? (Eerste letter achternaam) 7

Nummer 7. Beeld null
Nummer 7.

8. Museumobject, Rotterdam 8. Wie droegen het?

M Dandy's
L Fietsters
S Vissers
P Suffragettes

Nummer 8. Beeld null
Nummer 8.

9. 't Begrip [...] wördden tot in de jaoren negentig van de 20e eeuw allinnig gebruukt deur historiese taalkundigen en (veural in de jaoren vuuftig) deur n paor streektaalschrievers en -aktivisten. Luui die n [...] dialekt praotten neumden der eigen dialekt bie de naam van n plaotse of streek (Achterhooks, Draents, Veluws, Elspeets en gao zo mer deur), of ze neumden t gewoon plat.

Welk woord hoort er op de puntjes? (Tweede letter van dat woord)

10. Bekend als de vader van de stencil-graffiti, deze... 10

I Banksy
O Keith Haring
S Blek le Rat
B Jean-Michel Basquiat

Nummer 10. Beeld null
Nummer 10.

11. Maar zíjn werk is tot 20 juli te koop in de Amsterdamse Lionel Gallery. 11

I Banksy
O Keith Haring
S Blek le Rat
B Jean-Michel Basquiat

Nummer 11. Beeld null
Nummer 11.

12. Wat u zegt, meneer: dan is het thuis toch maar behelpen. Welk klassiek gerecht is de voedingsbodem voor de neorealistische filmklassieker waarin Silvana Mangano 12 menig Italiaans hart op hol deed slaan?

Nummer 12. Beeld null
Nummer 12.
Meer over