De grote V Zomer Quiz (aflevering 6)

Na een foto en een auto is het deze zomer weer tijd voor design. Quiz en puzzel zes weken lang met ons mee en maak kans op een Memphis-object, waarnaar wij op zoek gaan terwijl u uw hersens pijnigt.

Carel Helder en Mirjam Bosgraaf
Het memphis-object Beeld
Het memphis-objectBeeld

In verband met je weet maar nooit doken we afgelopen weken de online-koopjeshallen in, speurend naar tweedehands, scherp geprijsde Memphisschatten. Op eBay is een en ander te vinden, concludeerden we, een speurtocht op Marktplaats leverde dan weer verdomd weinig op: slechts een 'vintage design fluitketel in Memphis Milano stijl', een 'design bijzettafel Alchimia Memphis Milano?' en een 'Memphis Milano style klok hangklok'.

Op veilingsite Catawiki twijfelden we te lang over het uitbrengen van een bod op een regelrechte superlamp. Het was de Ashoka (Ettore Sottsass, 1981) van Rolf de Groot (65) uit Sassenheim, die 'm in de eerste helft van de jaren negentig op de kop tikte bij galerie Copi in Den Haag, samen met nog een lamp en een stuk of zeven vazen. Hij viel destijds als een blok voor het frivole ontwerp. Maar ja, de smaak van een mens kan in de loop der jaren veranderen. De Groot zoekt het tegenwoordig meer in de richting van de strakke, klassiek-moderne objecten.

Met hem en de Ashoka is het nooit écht iets geworden. 'Het is een mooi, maar superonhandig ding', zegt hij. 'Net 85 centimeter te laag om op de grond te zetten en net te hoog om op een meubel mooi tot zijn recht te komen. Bovendien is de lamp vrij breed, met een smalle voet, dus als je hem ook maar even aanraakt, gaat-ie tegen de vlakte.'

Toen De Groot verhuisde, belandde de lamp in bubbeltjesplastic op zolder. 'Ik ben er wel aan gehecht', zei hij laatst tegen zijn vrouw. 'Dat merk ik', antwoordde zij. 'Hij staat al tien jaar op de vliering.' Nu hakte hij toch de knoop door: weg ermee. Maar waarheen?

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Anders noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. De inzendtermijn sluit zondag 27 augustus, om 23.59 uur.

Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het door ons geselecteerde Memphis-object.

De uitslag wordt bekendgemaakt in de krant (katern V) van woensdag 30 augustus.

Veilinghuizen Christie's en Sotheby's bedankten met een beleefd mailtje voor de eer. Bij de designveiling van NRC Handelsblad kon De Groot wel terecht, maar hij vond het prijsniveau te laag. Op Catawiki bracht de lamp uiteindelijk 2.500 euro op. 'Ik heb er meer voor betaald', zegt De Groot, 'maar je moet zo'n object niet als belegging zien. Je moet Memphis kopen omdat het kleur in het leven brengt.'

Zijn Ashoka gaat naar een architectenbureau in Zwitserland. Het bedrag is al overgemaakt, nu nog zien wanneer de koper het onhandige monster komt ophalen. De Groot had aangegeven zijn lamp liever niet te verzenden.

Wij gaan ons heil toch maar in Milaan zoeken, in de snoepwinkel van Memphisbaas Albrici. 'Call me after my holiday!' besloot hij ons gesprek verleden week. Doen we. En dan maken we daarna bekend wie er designpost uit Italië mag verwachten.

QUIZ

1. Edison. Pinkpop. Beste Vaderlandse lp van 1988 volgens Muziekkrant Oor. Zilveren Harp. Hele mikmak. Topband. Maar vergeten. Of weet u het nog? Laatste letter.

null Beeld
Beeld

2. Dan de man van dit zelfportret. Ooit Nieuwe Wilde. Ster van de zevende Documenta (Kassel). Bijgenaamd De Sphinx. Kon het later zonder kwast.

null Beeld
Beeld

3. De maker wilde zijn film oorspronkelijk Made in Germany noemen. Zitvlees vereist. Tweede letter van de titel.

null Beeld
Beeld

4. In 1981 trok de ontwerper van deze zwerverslook westwaarts en ontketende een moderevolutie. Meer hoeven we niet te zeggen zeker? Noteert u de tweede letter van haar achternaam (familienaam)?

null Beeld getty
Beeld getty

5. Binnenkant van, kunnen we wel aannemen, het meest verkochte album ooit.

null Beeld
Beeld

6. Een yuppie praatte anders dan een socio, zoals de babbel van een disco niet leek op die van een kakker en een afkorting natuurlijk iets totaal anders was dan een afko. Dit leerden we van de schrijver van een boekje waarvan er 300 duizend verkocht zouden worden. Welke schrijver? Eerste letter achternaam.

7. O, en dan was er nog een nieuw woord, niet in dank aanvaard door de premier van destijds. Je had Marcel van Dam, je had Flipse, en je had de vrouw van Flipse. Die vond dat Flipse zich had laten... Tweede letter deze keer.

null Beeld anp
Beeld anp

8. Dit was de film. Maar wie schreef het boek? Ze was de eerste zwarte vrouw die de Pulitzer Prize won. Laatste letter achternaam.

null Beeld getty
Beeld getty

9. 'Sporttourer, bisher erfolg reichstes K-Modell. Höchstgeschwindigkeit: 221 km/h. Preis 1983: 15.190,- DM.' Obwohl: The Flying ...

null Beeld
Beeld

10. Anarchy. Herkenbaar vorm gegeven door de inmiddels betreurde tekenaar... Tweede letter achternaam.

null Beeld
Beeld

11. Koude Oorlog, Schietkamp de Harskamp dat loopt niet goed af. Hoe heet het meisje?

null Beeld getty
Beeld getty

12. Nu te vinden in het Victoria and Albert Museum, 'the world's leading museum of art and design'. Toen outfit van...

null Beeld
Beeld
Meer over