De grote V Zomer Quiz (aflevering 5)

Na een foto en een auto is het deze zomer weer tijd voor design. Puzzelquiz zes weken lang met ons mee en maak kans op een Memphis-object, waarnaar wij op zoek gaan terwijl u uw hersens pijnigt.

Een Memphis-object Beeld
Een Memphis-objectBeeld

Alberto Bianchi Albrici is een vriendelijke man. En de baas van Memphis. Heeft eindelijk een maand vakantie, maar nee, nee, nee, echt geen probleem, hij wil best even bellen over de piekbelangstelling voor zijn bedrijf.

In 1996 werd hij eigenaar van het merk Memphis. 'Ik was jong en onbezonnen en een ongeneeslijke optimist', zei hij daarover tegen The New York Times. Albrici, die in de jaren tachtig al bij de Memphisgroep betrokken was, zorgde voor een onlinewinkel, al waren de meeste stukken ook voor die tijd al op bestelling leverbaar. Ze werden alleen niet eerder zo nadrukkelijk in de etalage gezet.

De revival is al langere tijd gaande, zegt hij. 'Het minimalisme is een jaar of twee geleden al ingeruild voor uitgesproken, emotioneel, conceptueel design.' Een reden kan hij niet bedenken. 'Het komt, gaat en komt weer terug.' Nu overal honderd jaar Ettore Sottsass-vieringen opduiken krijgt Memphis nóg meer aandacht, dat weet hij wel.

Er is net een tentoonstelling rond de Memphis-oprichter geopend in het Met Breuer, onderdeel van het Metropolitan Museum in New York. Ook het Vitra Design Museum in het Duitse Weil am Rhein heeft een expositie over Sottsass ingericht en in september volgt het Triënnale Design Museum in Milaan. Volgend jaar komt het Stedelijk Museum in Amsterdam met een retrospectief.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Anders noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. De inzendtermijn sluit zondag 27 augustus, om 23.59 uur.

Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het door ons geselecteerde Memphis-object. De uitslag wordt bekendgemaakt in de krant (katern V) van woensdag30augustus.

Het zijn de Sottsass-klassiekers die volgens Albrici het best verkopen: met stip op één het oppericonische Carlton-kabinet, gevolgd door lampen als de Tahiti.

'Ik kan me voorstellen dat jullie ook zo'n iconisch object willen weggeven', zegt Albrici over de zoektocht naar de ultieme quizprijs, 'maar kijk ook eens naar de kleden die we de afgelopen decennia onder de noemer Post Design hebben uitgebracht.'

Post Design is de merknaam die het bedrijf sinds 1997 geeft aan nieuwe producten, die na het ontmantelen van de Memphisgroep zijn ontworpen door zowel oudgedienden als minder bekende jonge designers. En inderdaad, de wollen vloerkleden van Nathalie Du Pasquier zijn stuk voor stuk fantastisch en zéér Memphis.

Dank voor de suggestie, signore Albrici, maar we stellen de beslissing nog even uit.

QUIZ

1. 'Want de U.S.S.S.R. / dat gaat me net te ver.' Ja, dat was geestig in de maat gebleven. Tekst en muziek: ... Tweede letter van hun voor- of achternaam.

2. 'Ik ben in maart 1978 begonnen, gedreven door een vaag idee: ik voelde de sterke behoefte om een monnik te vergiftigen. Ik geloof dat de meeste romans ontstaan door zo'n ideekiem, de rest is vruchtvlees dat stukje bij beetje groeit.' Wie zei dit denkt u? Drie letters, begint met een

null Beeld Elio Pallard
Beeld Elio Pallard

3. Hep, hep, hep! Dat getekende TwoTone-poppetje heeft een naam: hepcats 'n kittens. Laatste letter achternaam - pick it up.

null Beeld
Beeld

4. Herken de schrijver. Geirne de eerste letter van zijn voornaam.

null Beeld Hape Smeele / HH
Beeld Hape Smeele / HH

5. ..., 1984. Ook wel de Hieronymus Bosch van de Nederlandse stripwereld genoemd. Welke achternaam hoort er op de puntjes?

null Beeld
Beeld

6. Als je er toch zo een had. Dan zat je nu in de schuur naar je fiets te kijken. Hij werd The Wizzard of Ilkeston genoemd, de bouwer van dit fraais, en op zijn fietsen werd 25 keer een wereldtitel gewonnen. Over de schrijfwijze van zijn achternaam bestaat nog wel eens misverstand. De laatste letter dan maar.

null Beeld sheldonbrown.com
Beeld sheldonbrown.com

7. Links 1981, rechts vanaf 1997. In welke plaats, dit rechterplantsoen?

null Beeld Villa Aberson, Olst
Beeld Villa Aberson, Olst
null Beeld VPRO
Beeld VPRO

8. East Village-schilder, -fotograaf, -filmmaker, -schrijver, -installatiekunstenaar, -aids-activist. Gecensureerd door Smithsonian, niet ouder dan 47 geworden. Kortom, we hebben het over David ...

null Beeld Andreas Sterzing
Beeld Andreas Sterzing

9. Intussen rukte de Chinese film op. Met Tian Zhuangzhuang. Chen Kaige. Zhang Yimou, en zijn muze Gong Li. Ofwel de Vijfde
L
. Generatie
M. Colonne
N. Dynastie
O. Dimensie

10. 1983. Design: Vivienne Westwood. Design print: ... Vierde letter achternaam.

null Beeld
Beeld

11. Welke band? Een na laatste letter.

null Beeld
Beeld

12. Maak af: Van Hall, Donker, Donker, Donker, Voss, ...

null Beeld
Beeld
Meer over