De grote V Zomer Quiz (aflevering 2)

Na een foto en een auto is het deze zomer weer tijd voor design. Puzzelquiz zes weken lang met ons mee en maak kans op een Memphis-object, waarnaar wij op zoek gaan terwijl u uw hersens pijnigt.

Een Memphis-object Beeld
Een Memphis-objectBeeld

'Ik noem Memphis weleens de kraamkamer van het Groninger Museum', zegt Steven Kolsteren (63), hoofd educatie en publieksinformatie. Het gebouw, een ontwerp van de Italiaan Alessandro Mendini, werd geopend in 1994. Van binnen en van buiten is het een uitgelaten ode aan de eighties, een kunstwerk op zichzelf.

Het museum heeft een permanente Memphis-tentoonstelling ingericht, een zaal waarin felgekleurde Memphis- én Mendini-stukken van de zwartgeverfde muren knallen. Mendini heeft weleens wat voor de Memphisgroep ontworpen, maar hij was er geen lid van. Hij zat bij Studio Alchimia, het avant-gardistische clubje waarvoor ook Memphis-oprichter Ettore Sottsass heeft gewerkt.

Steven Kolsteren is een beetje gek, zegt hij zelf, want hij is Memphis-gek. Sommige objecten uit het museum staan ook bij hem thuis. De Broccoli (1985) van Marco Zanini bijvoorbeeld, een uit drie lagen opgebouwde fruitschaal die hij bestelde in de onlineshop van Memphis. Dat kan gewoon; de beweging stopte in 1988, maar het merk Memphis is overgenomen door Alberto Bianchi Albrici. De meeste klassiekers zijn op bestelling leverbaar.

De Ginza (1982) van Masanori Umeda, een ultiem speelse kast in de vorm van een robot, is een favoriet van Kolsteren. Neemt veel ruimte in beslag, zegt hij, en er past nagenoeg niets in. Een paar boeken, wat dingen in de laatjes, dat is het wel. 'Als gebruiksobject moet je er niet te veel van verwachten. Je koopt een sculptuur, iets moois om naar te kijken.'

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Anders noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. De inzendtermijn sluit zondag 27 augustus, om 23.59 uur.

Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het door ons geselecteerde Memphis-object.

De uitslag wordt bekendgemaakt in de krant (katern V) van woensdag 30 augustus.

Omringd zijn door Memphis-objecten in één ruimte is een feest, ervaart hij thuis en in het museum. 'Ik hoef niet zo nodig op die stoel te zitten, of aan die tafel. Je dompelt je onder in een sfeer. Het zijn kleine prikkels die je krijgt, sterretjes om je heen.'

Is er nog iets te wensen over? Jazeker, zegt Kolsteren, rondklikkend in de Memphis-webshop. Ja, daar is-ie, de blauw-rood-gele Madonna (1984) van Arquitectonica, de eettafel van zijn dromen. Kost bijna 10 duizend euro. Sorry ijverige puzzelaars, dit gaat 'm niet worden.

Realistischer is dat robotkastje. Het origineel is 175 centimeter hoog, maar er is ook een reproductie die 25 centimeter meet, verkrijgbaar in een oplage van 500. Chic speelgoed, om met Kolsteren te spreken. En gezien het formaat - in deze miniatuurversie kun je al helemáál niks kwijt - mogelijk de ideale beginnersoefening in Memphis: fraai boven functioneel. Ook wel: kijken kijken, niet per se gebruiken. Wél van genieten.

Quiz

1. Wie wie hebben hebben we we hier hier?
O. The The
P. Talk Talk
Q. Duran Duran
R. Tirez Tirez

null Beeld
Beeld

2. Zijn streven: het maken van tijdloze en elegante kleding. Wat best lukte, getuige deze powersuits uit 1980. En nog steeds is het een sterk merk, ...

null Beeld
Beeld

3. 'De idee van de eeuwige terugkeer der dingen is raadselachtig en Nietzsche heeft er andere filosofen mee in verlegenheid gebracht: te denken dat alles zich eens zou herhalen zoals we het al hebben beleefd, en dat ook die herhaling eindeloos zou doorgaan.' Zo beginnen en toch een wereldwijde bestseller schrijven. Kdo, prátelé? De eerste letter van de achternaam graag.

null Beeld
Beeld

4. Nog meer dan Margaret Thatcher was zij de vrouw van de jaren tachtig, volgens sommige Engelsen. Omdat ze hen leerde koken: soufflés en champignons met (iewww...) knoflookboter. Kwam in 2012 dus niet zomaar terecht tussen de Britse culturele iconen op Peter Blakes Sgt. Pepper-remake. Op één na laatste letter van haar achternaam.

null Beeld
Beeld

5. Natuurlijk, u noemt ze nog zo op: Van Breukelen, Koeman, Van Aerle, Rijkaard, Van Tiggelen, Wouters, Mühren, Vanenburg, Koeman, Gullit, Van Basten. Eh... wie missen we? Eerste letter achternaam alstublieft.

null Beeld
Beeld

6. En mogen we de tweede letter van deze missing link? Te weten: Blinky, Pinky, Inky en ...

null Beeld
Beeld

7. Nog eentje dan eigen graffiti eerst was hun devies. Hewald Jongenelis, Ronald Sips, ..., René Daniëls? Eerste letter van de voornaam graag.

null Beeld
Beeld

8. Feministisch neo-conceptualisme, zouden we zeggen. Dus nu wordt het ingewikkeld. Noteert u de derde letter van de achternaam van deze kunstenares?

null Beeld
Beeld

9. Pokkeherrie. Van The

null Beeld
Beeld

10. 'It's K-k-k-ken, c-c-coming to k-k-k-kill me!'
N. Rainman
O. A Fish Called Wanda
P. The Shining
R. Mommie Dearest

11. Dat hij een postmodernist genoemd wordt, zal u na het zien van het gebouw niet verbazen. Ook uit zijn zilveren koffie- en theestel spreekt zijn architectonische achtergrond. En dan, anderhalf miljoen mensen kochten zijn fluitketel. Weet u het al?
Z. Michael Graves
Y. Robert Venturi
X. Charles Moore
W. Philip Johnson

null Beeld
Beeld

12. 'Hello, ...'

null Beeld
Beeld
Meer over