De grote inspirator

De naam Halston zegt lang niet iedereen wat, maar in de jaren zeventig en tachtig was de Amerikaanse ontwerper wereldberoemd....

Bekijk het boek Halston, blader vervolgens een paar modebladen door en de voorbeelden dienen zich vanzelf aan. De suède trenchcoat en het zwarte tricot mini-jurkje met grote zilverkleurige siergesp op de heup van Michael Kors. De kaftans van Tom Ford voor Yves Saint Laurent Rive Gauche. De lange oranje jersey avondjurk met open vallende rok van Gianfranco Ferre. Halston is een van de meest geïmiteerde ontwerpers.

Anders dan die andere grote inspirator, Yves Saint Laurent, is zijn naam buiten de modewereld echter zo goed als onbekend. Dat wil zeggen: de laatste tien jaar. In de jaren zeventig en tachtig was de Amerikaan wereldberoemd. Damesgroep Sister Sledge vereeuwigde zijn naam in 1979 in het liedje The greatest dancer. Halston en Gucci en Fiorucci, twee andere grote modenamen uit die tijd maakten dat die danser dressed to kill was.

Roy Halston Frowick, zoals zijn naam officieel was, werkte tot zijn 34ste als hoedenmaker (Jackie Kennedy was een van zijn klanten), maar het waren zijn simpele, ge makkelij ke en toch luxueuze vrouwenkleren waarmee hij eind jaren zestig een echt grote naam werd. Sexy jurken en jumpsuits van zijden jersey, versierd met grote gespen van Elsa Peretti, tie-dyed pyjamapakken en kaftans, chiffon jurken met asymmetrische halslijnen. Hij kleedde Bianca Jagger en Liza Minelli, en Andy Warhol ontwierp advertenties voor hem. Zijn voortdurende aanwezigheid in de pers maakte hem tot de eerste ontwerper die zelf ook een ster was.

Het succes duurde maar tot begin jaren tachtig. Halston, sinds hij in de jaren zeventig disco Studio '54 begon te frequenteren verslaafd aan cocaïne, liet ondanks vele licensies niets door anderen ontwerpen, en haalde steeds vaker zijn deadlines niet. In 1984 mocht hij zijn kantoor niet meer in en werd hem verboden onder zijn eigen naam te ontwerpen. In 1990 overleed hij op 57-jarige leeftijd aan aids. Halston mag dan maar zo'n vijftien jaar modeontwerper geweest zijn, zijn nalatenschap is lang niet leeggeplunderd. In het 560 pagina's tellende, grotendeels uit foto's bestaande boek staan tientallen ontwerpen die nog niet zijn nagedaan. Zou het niet weer eens tijd worden voor een met rhinestones versierde kasjmier avondpyjama?

Meer over