De grote fin-de-siècle V Zomer Quiz (aflevering 6)

Nog 12 vragen, 12 antwoorden, 12 letters en 1 woord. Dan heeft u er zes en wint u wellicht een fijne nouveau old timer uit de jaren tachtig. Welke dat wordt, maken we net als de prijswinnaar in de krant van maandag 29 augustus bekend.

Carel HelderBard van de Weijer en Mirjam Bosgraaf
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

De oplettende lezer van deze quiz is het vast opgevallen: al onze jarentachtigklassiekers bestaan nog altijd. De Fiat Panda, de Peugeot 205 (nu 208), de BMW 3-serie, de Renault 21 (tegenwoordig Talisman), de Volvo 300 (S40) - ze zijn allemaal nog te koop, zij het in licht gemuteerde vorm. Bekijk de nieuwste uitvoeringen door de oogwimpers en met een beetje goede wil ontwaar je hun voorvaderen.

Ook de favoriet van deze week bestaat nog altijd: de Volkswagen Passat. In de jaren tachtig was dit model op en top Volkswagen. Degelijk en betrouwbaar, een predicaat dat ook voor zijn berijder gold. Deze auto stamt uit een tijd waarin het mistachterlicht en een klokje waren voorbehouden aan de duurdere modellenreeksen. Lullig - een ander woord kunnen we niet bedenken - was dat VW wel de vierkante mistlampen aan de voorzijde monteerde, maar ze alleen aansloot in de meest 'luxe' uitvoering. Maar goed, we spreken hier over een tijd waarin het dynamische onderstel en de adaptieve cruisecontrol nog niet waren uitgevonden en je als marketingafdeling toch érgens je premiummarge vandaan moest zien te halen.

Enfin. De meeste Passat-rijders namen graag genoegen met de goedkopere uitvoering met fantoommistlampen. De Passat was een auto voor de eigenaar van de plaatselijke winkel in naaimachines en fournituren, en voor de hoogleraar aan een middelgrote universiteit in de provincie. Keurige lieden die het niet breed lieten hangen, maar wel prijs stelden op kwaliteit.

De de Passatrijder van nu is nog altijd genetisch verwant aan zijn voorganger. Hoewel hij vaker 'iets' doet in de ict bij een grootbank en ooit misschien weleens uit nieuwsgierigheid naar een parenclub is geweest, zul je hem niet snel in zo'n opgepompte A-klasse zien, of in een 3-serie. Dat kijk-mij-eens van de Zwaben en Beiers is aan de Passatrijder nog altijd niet besteed. Hij (ik ken weinig vrouwelijke bezitters) is een noordeling die liever een kwaliteitskostuum van de C&A draagt dan zo'n schreeuwpak van de Suitsupply. Dat de Passat het in Nederland zo goed doet is dus geen wonder.

Deze beige Volkswagen Passat C die te koop staat bij autobedrijf Dekker in Sint-Annaland is een echo uit dit verleden. In het rijtje opties staan vermeld de mistlamp achter, een antenne en als summum van luxe de neerklapbare achterbank. Nog geen 150 duizend op de teller, en volgens de aanbieder door hem in 1986 nieuw verkocht en altijd in onderhoud gehad. Een betrouwbare aankoop dus van een betrouwbaar merk, uit een tijd waarin het woord software in combinatie met het woord auto nog niet gebezigd werd. Laat staan het woord sjoemelsoftware.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gekozen antwoord. Is het een open vraag, dan noteert u de eerste letter van het antwoord of de gevraagde letter (let op: i en j zijn twee letters, aan de ij doen we niet). Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Wellicht handig om te weten: het is een honderdprocent-fin-de-siècle-quiz.

Na 6 afleveringen mailt u de 6 door u gevonden woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de auto. Inzenden vóór donderdag 25 augustus. Uitslag: maandag 29 augustus op volkskrant.nl.

Vragen

1. 'A. is een piekeraar. Hij gaat gebukt onder de lasten van het leven. Pukkels, lichaamsdelen die zich maar niet koest willen houden, scheuren in het huwelijk van zijn ouders en een irritante hond: over alles maakt hij zich intens zorgen. En bovendien ziet niemand dat hij een intellectueel en een dichter is. Maar er zijn ook lichtpuntjes zoals de 14-jarige feministe Pandora, een 89-jarige kettingroker en zijn verwende boezemvriend Nigel die zorgen voor een vrolijke noot in A.'s bespiegelingen.' Als dit de flaptekst is (1982), wie is dan de schrijfster? Eerste letter achternaam.

2. Wie belde hiermee naar huis?

null Beeld .
Beeld .

3. U had het al herkend: het Kousboek, van tekenaar Gabriël Kousbroek. Maar herkent u ook het merk brommer waarop het enfant terrible zich door de hoofdstad bewoog in de jaren tachtig?

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek

4. Uit 101 speelfilmopeningen van Marcel Kivits: 'De filmstijl van X wordt vanaf 1992 ook wel Nouvelle Violence genoemd. De film begint met een zwart vlak, buiten beeld horen we een stem zeggen dat LIKE A VIRGIN gaat over een meid die een vent met een grote lul wil. De camera begint naar rechts te rijden en een man met een sigaret in zijn mond komt in beeld. Een andere man vindt het allemaal onzin en denkt dat het liedje over een kwetsbaar meisje gaat.' Welke film?

5. In 1988 komt ... tijdens een verkeersongeluk om het leven. Het raakt André tot diep in zijn hart. '... was een echte gabber van mij. We deden alles met elkaar behalve naar bed gaan. Ik mis hem nog steeds. ... is de bedenker van de Hazes-sound. Daarvoor verdient hij een standbeeld, zeer zeker.' Welke voornaam zet u op de puntjes?

6. Een bekend gezicht, u zegt het. En dat mag ook wel. Na 345 jaar louter mannen het eerste vrouwelijke lid van de Académie française. Kreeg bij ons in 1983 een prijs met een hoofdletter. Onder welke achternaam schreef zij?

null Beeld anp
Beeld anp

7. Onze God is de Beste, Het Wijnjaar Nul, De Chrislam - dat waren krakers van De ...

8. Het blad heette Paard en Hond. Hoe heette de film?

9. Deduceren en combineren. Wie is er dood (1984)? Vijfde letter van de achternaam a.u.b.

null Beeld .
Beeld .

10. Deduceren en combineren (2). Wiens borstbeeld wordt hier onthuld (1988)? Vijfde letter van de achternaam a.u.b.

null Beeld .
Beeld .

11. Intussen in de provincie... Of, zoals de maestro zelf zei: 'Mijn verhaal begint in Brescia, waar ik wilde leren hoe ik het beste voetbal kon spelen.' Zijn debuut op het hoogste niveau maakte hij ruim voor de eeuwwisseling, en, zullen we u vertellen, hij speelt nóg, de Mozart van de velden. Bij welke club danwel in welke stad?

null Beeld .
Beeld .

12. Een roze tank, een hangende Freud, een Jezus Christus-bouwpakket: wie is deze provocatieve statement-kunstenaar? Noteert u de tweede letter van zijn achternaam?

null Beeld .
Beeld .
Meer over